vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 august, 2019

Ordonanța care urma să reglementeze ”unele măsuri fiscale și bugetare” nu va mai intra, joi, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Proiectul au fost întors de către Consiliul Economic și Social (CES) din lipsă de avize, a anunțat ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici.​

Oficial, problemele au apărut din cauza opoziției exprimate vizavi de creșterea accizei la țigarete și de introducerea unei taxe la băuturile răcoritoare cu conținut de zahăr.

Respectiva ordonanță conținea și reorganizarea administrației centrale, înghețarea angajărilor în sistemul bugetar, introducerea în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii a biletelor de valoare/tichete cadou.


„Nu o să mai intre astăzi în ședința de Guvern. O să fie o discuție mai detaliată. Am văzut fel de fel de informații nejustificate. Mă refer și la acciza pe tutun. Scrisoarea Comisiei Europene spune foarte clar că cel târziu 1 ianuarie 2020 este obligația de aplicare a acestei armonizări. Este o dorință de a duce în derizoriu, de a duce informații incorecte. O să comunicăm mai bine, mai clar, cu documente din partea Comisiei Europene”, a declarat Eugen Teodorovici.

Referindu-se la taxa pe zahăr, ministrul a precizat că solicitarea aparține Ministerului Sănătății.

„Apropo de zahăr, nu Ministerul Finanțelor este cel care aplică. Este solicitarea din partea Ministerului Sănătății, fundamentată pe studii comparative la nivel european. Am auzit dimineață un comentator de ocazie. Spunea că încurajăm consumul de alcool. Dacă întreaga Europă aplică o astfel e politică de taxare, de impozitare ridicată pe zona de băuturi, înseamnă că Europa încurajează consumul de alcool? Ducem în derizoriu orice fel de astfel e discuție care la nivel european și mondial au logică”, a afirmat el.

Ministerul Finanțelor Publice a publicat, la începutul acestei săptămâni, un proiect de Ordonanță prin care se introduce taxa pe zahăr și crește acciza la țigarete. De asemenea, acesta mai are și alte prevederi: blocarea posturilor în administrație și servicii de telefonie mobilă.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: