vineri

3 mai, 2024

producători de medicamente din românia

23 aprilie, 2024

De la 1 mai vor fi compensate parțial sau integral 28 molecule inovative noi pentru tratarea unor boli grave, conform unei HG adoptate marți în ședința de Guvern. Includerea acestora pe lista medicamentelor compensate și gratuite a fost amânată de anul trecut, ceea ce a provocat proteste ale asociaților de bolnavi.

„La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat Hotărârea de guvern care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative, din care 22 molecule noi, nelistate până în prezent şi alte 6 molecule (Isavuconazolum, Adalimumabum, Dapagliflozinum, Rituximabum, Upadacitinibum si Apremilastum) introduse pentru alte indicaţii decât cele pentru care sunt listate în HG 720/2008″, informează Ministerul Sănătăţii.

(Citește și: 110.000 de pacienți cu boli grave așteaptă, de peste un an, includerea unor medicamente vitale pe lista compensatelor)

Medicamentele inovative sunt folosite pentru tratarea următoarelor boli:

  • hepatite cronice de etiologie virală B, C şi D
  • ciroză hepatică
  • boala Parkinson şi alte afecţiuni neurologice
  • colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice)
  • poliartrita reumatoidă
  • artropatia psoriazică, psoriazis cronic sever şi artrita juvenilă
  • boli endocrine şi metabolice
  • boala cronică de rinichi – faza predializă
  • boli degenerative ale ochiului (glaucom şi boli maculare)
  • boala cronică inflamatorie intestinală şi sindrom de intestin scurt
  • poliartrita reumatoidă
  • artropatia psoriazică
  • spondiloartrită axială
  • psoriazis cronic sever.

De asemenea, Programul naţional de oncologie se completează cu şase noi molecule de ultimă generaţie: Lipegfilgrastimum DCI, Tucatinibum DCI, Sacituzumab Govitecan DCI, Asciminibum DCI, Imunoglobulină anti-limfocite DCI şi Mosunetuzumabum DCI. 

Medicamentele, incluse pe listă cu 4 luni întârziere

Peste 110.000 de oameni, majoritatea cu boli grave, așteaptă de mai bine de un an includerea pe lista medicamentelor compensate și gratuite a acestor 28 de medicamente noi, vitale pentru acești pacienți, conform Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Cei peste 110.000 de oameni care așteaptă de peste un an medicamentele ce le-ar putea crește șansa de supraviețuire echivalează cu populația unor orașe precum Buzău, Baia Mare, Botoșani, precizează ARPIM.


Noile molecule inovative ar fi trebuit să fie gratuite de la 1 ianuarie 2024, însă proiectul de Hotărâre de Guvern ce prevede includerea lor pe lista medicamentelor compensate și gratuite a fost amânat de mai multe în ședințele de Guvern.

Documentul, a acuzat ARPIM în martie, „se află în labirintul birocratic dintre instituțiile statului (Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul de Finanțe), încă din luna noiembrie, fiind blocat în prezent din motive legate de buget”.

Conform ARPIM, costurile suplimentare nu sunt foarte mari, întrucât impactul bugetar pentru multe dintre aceste medicamente este neutru sau chiar negativ, comparativ cu alternativa terapeutică deja compensată.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: