marți

28 mai, 2024

26 august, 2022

Profitul net consolidat al Grupului Banca Transilvania a fost de 1,046 miliarde de lei, în primul semestru din 2022, din care cel al băncii de 907 milioane de lei, potrivit rezultatelor financiare publicate vineri.

Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au crescut peste media pieței, până la 140,1 miliarde de lei (+5,76% faţă de 31 decembrie 2021), iar creditele au crescut până la 64,9 miliarde de lei (+15,58% faţă de 31 decembrie 2021).

Cele mai importante rezultate raportate în S1:

  • BT a atras în prima jumătate a anului peste 285.000 de clienți, ajungând la 3,75 de milioane. De asemenea, au fost încheiate, în medie, 800 de credite noi pe zi.
  • Depozitele clienţilor au ajuns la 110,9 miliarde de lei, din care 72,8 miliarde de lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 38,1 miliarde de lei ale persoanelor juridice.
  • Veniturile operaționale ale băncii au crescut cu 17,6%, până la 2,8 miliarde de lei.
  • În 2022, BT a fost cel mai mare partener în programele guvernamentale IMM Invest şi AGRO IMM Invest, dar și în alte scheme de garantare pentru IMM-uri lansate în 2022 (RURAL INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT), cu o valoare totală finanțată de peste 2,8 miliarde de lei.
  • Banca Transilvania a ajuns la 2,5 milioane de carduri unice în wallet-urile BT Pay, Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay şi Garmin Pay, iar numărul plăţilor cu telefonul s-a dublat în semestrul întâi din acest an față de aceeași perioadă din 2021, ajungând la 53 de milioane. În total, 82% din clienții băncii sunt clienți unici digitalizați, un indicator pe care BT îl urmărește atent.

„Creștem pe toate segmentele de piață, în condiții de profitabilitate și oferim clienților dobânzi competitive, în timp ce avem cea mai bună dinamică în atragerea de noi clienți. În ciuda condițiilor provocatoare prin care trece economia, ne uităm cu încredere la perioada următoare. Avem apetit pentru finanțare și creșterea activității BT”, declară Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 180%. În prima jumătate a acestui an, soldul provizioanelor a crescut cu 7,4% și a ajuns la 3,88 miliarde lei, comparativ cu soldul de la finalul anului 2021, când a fost de 3,614 miliarde lei. Costul riscului pe perioada primului semestru din 2022 a fost de 0,3%. Eficienţa operaţională a băncii este de 51,9%. Solvabilitatea băncii este de 20,61% (fără profitul primelor şase luni din acest an), respectiv de 22,39% (cu profitul inclus). Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 2,55%, la 30 iunie 2022.

Prima parte a anului a însemnat, de asemenea, consolidarea Grupului BT. Banca Transilvania a început construirea primei bănci 100% digitale din România în jurul Idea::Bank, parte a Grupului BT, achiziționată în acest an.


Referitor la BT Leasing, valoarea totală cumulată a contractelor noi a crescut cu 47% față de perioada similară a anului trecut. Cifrele arată, de asemenea, creșterea preferinței pentru autoturismele hibrid și full electric, reprezentând 37% din totalul mașinilor finanțate în prima jumătate a anului de compania de leasing a Grupului BT.

Integrarea Țiriac leasing și Idea::Leasing în BT leasing a intrat în linie dreaptă. La BT Mic, pentru peste 70% din finanțări, compania de microfinanțare este primul creditor, iar 17% din finanțări au mers către start-up-uri.

Recent, în iulie a.c., BT Asset Management a devenit cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România, cu active nete de 4,5 miliarde lei administrate și o cotă de piață de aproape 23%.

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România și din Europa de Sud-Est, precum şi principalul finanţator al economiei românești, acoperind toate segmentele de clienți și linii de business în sectorul financiar.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: