fbpx

Europa

Anacronismele României: Mari capacități de energie regenerabilă, emisii scăzute de CO2, dar economie incoerentă

Ponderea mai mare a producției de energie regenerabilă în România și emisiile mai scăzute de CO2, față de mediile UE, ascund anumite deficiențe ale sistemului… Mai mult

19.07.2021

La obiect

Noua țintă a României de reducere a emisiilor de gaze de seră ajunge la 12% în transporturi, clădiri și agricultură – Proiect

România are cea mai mare reducere a emisiilor totale de GES dintre membrele UE, mai ales ca urmare a dezagregării industriei și mai ales a… Mai mult

19.07.2021

Just Business

300 mil. euro alocate de România pentru a intra în revoluția europeană a microelectronicii: Banii sunt singura problemă?

Cercetarea și producția în domeniul microelectronicii au alocate prin PNRR 300 milioane euro, iar ministrul Cristian Ghinea anunța, cu câteva zile în urmă: ”Pariez că… Mai mult

18.07.2021

La obiect

Scădere dramatică la productivitatea resurselor României în ultimii 20 de ani

România s-a situat anul trecut pe ultimul loc între statele membre UE în ceea ce privește productivitatea resurselor, confor datelor publicate de Eurostat. Acest indicator… Mai mult

18.07.2021

Programul „Casa Verde – Fotovoltaice” / Greenpeace: Lucrări blocate pentru că AFM nu le decontează

de Adrian N Ionescu , 29.10.2020

Programul „Casa Verde – Fotovoltaice” s-a împotmolit din nou, „chiar şi pentru cei care au fost declaraţi admişi în program.

„Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) nu a făcut încă nicio decontare”, potrivit informațiilor culese de Greenpeace România de la instalatorii angajați în program.

„Acesta este principalul motiv pentru care montajul sistemelor fotovoltaice este oprit de către cei mai mulți dintre instalatori”, potrivit comunicatului Greenpeace România.

Programul „Casa Verde  – Fotovoltaice” finanțează nerambursabil 90% sau cel mult 20.000 lei din valoarea cheltuielilor eligibile pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice, cu o putere minimă de 3 kWp (putere la performanța maximă).

Ghidul de finanţare prevede că montajul se face doar de către instalatori validaţi de AFM, aceste firme acoperind cheltuielile, respectiv 90% din proiect, în limita sumei de 20.000 lei, pentru un sistem de minim 3 kW, până la momentul decontării.

Promisiuni neonorate

AFM anunța, în iunie, că a declarat eligibile pentru finanţare 12.718 de proiecte în valoare de 252 de milioane de lei, ceea ce ar fi însemnat doar 38% din bugetul programului.

(Citiți și: „Proiectele eligibile pentru „Casa Verde Fotovoltaice” au consumat doar 38% din bugetul programului”)

Cheltuiala este doar pe hârtie, potrivit informațiilor Greenpeace. Săptămâna trecută, Greenpeace a solicitat printr-o adresă oficială informaţii referitoare la implementarea programului Casa Verde Fotovoltaice. AFM nu a remis deocamdată un răspuns”, se menţionează în comunicatul citat.

Pe de altă parte, AFM nu a lansat în octombrie sesiunea de înscrieri în program pe care o promisese, pentru a-și repara eroarea respingerii dosarelor a mii de solicitanți, pe motiv de „documente expirate”, situație provocată tocmai de amânările repetate ale AFM.

„Aproape jumătate dintre cei 26.000 de cetăţeni care au aplicat pentru programul Casa Verde Fotovoltaice au fost respinşi, cei mai mulţi pe motivul ‘documentelor expirate’, tocmai din vina amânărilor generate de AFM şi a comunicării defectuoase a instituţiei. Drept consolare, AFM i-a invitat în repetate rânduri pe aplicanţii respinşi în prima rundă să se reînscrie la o nouă ediţie a programului în toamna acestui an. Promisiunile nu s-au concretizat, amintește Greenpeace.

Sesizarea Greenpeace vine după ce, tot în iunie, organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) a acuzat disfuncționalitățile de aplicare de către AFM a programului.

(Citiți și: „Casa Verde – Fotovoltaice” / Motive birocratice au anulat peste jumătate dintre solicitări – patronat producători”)

Cei care ar trebui să primească finanţare din partea AFM pentru montarea sistemelor fotovoltaice, ar putea deveni prosumatori, care îşi produc singuri şi curat energia.

Amnezia AFM încurcă lucrările de instalare

„Montajele (sistemelor fotovoltaice) au început în luna august, iar primele cereri de decontare pentru aceste lucrări au fost depuse de instalatori la AFM la mijlocul lunii septembrie. Conform declaraţiilor instalatorilor contactaţi de Greenpeace, AFM nu a decontat nicio lucrare. Acest lucru creează probleme financiare instalatorilor, care se tem să continue instalările”, spune comunicatul Greenpeace.

Termenul dat de AFM pentru implementarea proiectelor este de 8 luni de la data semnării contractului de finanţare nerambursabilă, dar o parte din această perioadă ar putea să nu fie propice montajelor din cauza posibilelor condiţii neprielnice aduse de sezonul rece.

Miza regenerabilelor

Programul „Casa Verde Fotovoltaice” este unul dintre instrumentele prin care România ar trebui să fac față provocărilor europene tot mai mari privind creşterea capacităţilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

În timp ce negocierile dintre Parlamentul European și Comisia Europeană privind ţinta de reducere a gazelor cu efect de seră urcă de la 40% la 55% – 60% pentru 2030, România s-a oprit la 30,7% cu ținta proprie, ceea ce a atras de la Bruxelles reproșul că planurile României sunt „lipsite de ambiție”.

(Citiți și: „Comisia Europeană: Țintele României privind tranziția energetică sunt prea coborâte. Observațiile”)

Nu mai puțin adevărat este că România are mari probleme și cu conversia capacităților de producție energetică din resurse fosile, cărbunele acoperind aproape un sfert din consumul total.

Și, în timp ce costurile conversiei depășesc capacitatea de investiție a producătorilor pe cărbune și gaze, ca și pe cea a statului, alte finanțări europene, pentru proiecte energetice mul mai mari, sunt pe cale să fie ratate, așa cum sunt cele din Programul de Modernizare supranumit „mecanismul 3d”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 29.10.2020

Lăsați un comentariu


Europa

Activistul bielorus Vitali Şişov a fost găsit spânzurat, într-un parc din Kiev

Iulian Soare

Poliția din Ucraina a anunțat marți că activistul din Belarus Vitali Şişov (foto) a fost găsit mort într-un parc din apropierea locuinței sale din Kiev,… Mai mult

Europa

Elveția / Poliția dispersează un protest al activiștilor climatici organizat în districtul financiar Zurich

Iulian Soare

Poliția elvețiană a îndepărtat luni dimineață activiști climatici care protestau în cartierul financiar din Zurich împotriva băncilor care finanțează tranzacții cu combustibili fosili. Zeci de… Mai mult

Stiri

Atleta bielorusă Kristina Timonovskaia a fost primită în Ambasada Poloniei din Tokyo, unde a primit viză umanitară

Razvan Diaconu

Kristina Timonovskaia, atleta bielorusă care a cerut duminică ajutorul autorităților japoneze după ce a fost rechemată în în țară înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de… Mai mult

Stiri

Cartea de identitate electronică – vor fi emise anul acesta 5.000 de bucăți, doar la Cluj Napoca

Razvan Diaconu

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a participat luni, la Cluj Napoca, la debutul procesului de  emitere a cărţii de identitate electronică, în cadrul unui proiect-pilot… Mai mult

Stiri

Topul lipsei de respect: În cât timp răspund la telefon distribuitorii de electricitate clienților lor

Adrian N Ionescu

Distribuitorii de electricitate, care au în administrare rețelele până la contoare, răspund cu întârzieri mari (sau deloc) la apelurile clienților, care (cel mai adesea), reclamă… Mai mult

Stiri

Premierul Cîțu, despre rectificarea bugetară: Resursele alocate în buget la începutul anului sunt suficiente

Razvan Diaconu

Premierul Florin Cîțu precizează, într-un mesaj postat luni pe Facebook, că la rectificarea bugetară nu vor fi alocate sume în plus față de începutul anului,… Mai mult

Stiri

Alexandru Pînzari, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, a fost arestat

Razvan Diaconu

Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova Alexandru Pînzari (foto) a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de infracțiuni comise în perioada… Mai mult