fbpx

Chestiunea

De unde ni se trage: avem cei mai puțini absolvenți specializați în Educație din UE. Cum stăm la alte domenii

România are cei mai puțini absolvenți specializați în educație din UE raportat la mărimea populației rezidente, potrivit datelor publicate de Eurostat. Din distribuția absolvenților de… Mai mult

22.11.2020

La obiect

Legislație de mare impact pusă în dezbatere: Cum va funcționa în România sistemul de garanție-returnare care va intra în vigoare la 1 aprilie 2022

Începând de pe 1 aprilie 2022, toate ambalajele de băuturi comercializate în România vor purta o garanție de 50 de bani, sumă ce va fi… Mai mult

19.11.2020

La obiect

DOCUMENT / Strategia energetică – Principalele prevederi: 3 ținte esențiale, 6 direcții de investiții, 8 obiective

Ministerul Economiei și Energiei (MEEMA) propune o ordonanță de urgență prin care să se ocolească Parlamentul pentru aprobarea „formei finale” a Strategiei energetice a României… Mai mult

19.11.2020

Chestiunea

Estimarea PIB 2020 – redusă pentru a treia oară în prognoza oficială. Observații

Estimarea pentru PIB 2020 a fost redusă pentru a treia oară consecutiv în așa-numită Prognoză preliminară de toamnă pentru rectificarea bugetară publicată de Comisia Națională… Mai mult

19.11.2020

Programul „Casa Verde – Fotovoltaice” / Greenpeace: Lucrări blocate pentru că AFM nu le decontează

de Adrian N Ionescu , 29.10.2020

Programul „Casa Verde – Fotovoltaice” s-a împotmolit din nou, „chiar şi pentru cei care au fost declaraţi admişi în program.

„Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) nu a făcut încă nicio decontare”, potrivit informațiilor culese de Greenpeace România de la instalatorii angajați în program.

„Acesta este principalul motiv pentru care montajul sistemelor fotovoltaice este oprit de către cei mai mulți dintre instalatori”, potrivit comunicatului Greenpeace România.

Programul „Casa Verde  – Fotovoltaice” finanțează nerambursabil 90% sau cel mult 20.000 lei din valoarea cheltuielilor eligibile pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice, cu o putere minimă de 3 kWp (putere la performanța maximă).

Ghidul de finanţare prevede că montajul se face doar de către instalatori validaţi de AFM, aceste firme acoperind cheltuielile, respectiv 90% din proiect, în limita sumei de 20.000 lei, pentru un sistem de minim 3 kW, până la momentul decontării.

Promisiuni neonorate

AFM anunța, în iunie, că a declarat eligibile pentru finanţare 12.718 de proiecte în valoare de 252 de milioane de lei, ceea ce ar fi însemnat doar 38% din bugetul programului.

(Citiți și: „Proiectele eligibile pentru „Casa Verde Fotovoltaice” au consumat doar 38% din bugetul programului”)

Cheltuiala este doar pe hârtie, potrivit informațiilor Greenpeace. Săptămâna trecută, Greenpeace a solicitat printr-o adresă oficială informaţii referitoare la implementarea programului Casa Verde Fotovoltaice. AFM nu a remis deocamdată un răspuns”, se menţionează în comunicatul citat.

Pe de altă parte, AFM nu a lansat în octombrie sesiunea de înscrieri în program pe care o promisese, pentru a-și repara eroarea respingerii dosarelor a mii de solicitanți, pe motiv de „documente expirate”, situație provocată tocmai de amânările repetate ale AFM.

„Aproape jumătate dintre cei 26.000 de cetăţeni care au aplicat pentru programul Casa Verde Fotovoltaice au fost respinşi, cei mai mulţi pe motivul ‘documentelor expirate’, tocmai din vina amânărilor generate de AFM şi a comunicării defectuoase a instituţiei. Drept consolare, AFM i-a invitat în repetate rânduri pe aplicanţii respinşi în prima rundă să se reînscrie la o nouă ediţie a programului în toamna acestui an. Promisiunile nu s-au concretizat, amintește Greenpeace.

Sesizarea Greenpeace vine după ce, tot în iunie, organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) a acuzat disfuncționalitățile de aplicare de către AFM a programului.

(Citiți și: „Casa Verde – Fotovoltaice” / Motive birocratice au anulat peste jumătate dintre solicitări – patronat producători”)

Cei care ar trebui să primească finanţare din partea AFM pentru montarea sistemelor fotovoltaice, ar putea deveni prosumatori, care îşi produc singuri şi curat energia.

Amnezia AFM încurcă lucrările de instalare

„Montajele (sistemelor fotovoltaice) au început în luna august, iar primele cereri de decontare pentru aceste lucrări au fost depuse de instalatori la AFM la mijlocul lunii septembrie. Conform declaraţiilor instalatorilor contactaţi de Greenpeace, AFM nu a decontat nicio lucrare. Acest lucru creează probleme financiare instalatorilor, care se tem să continue instalările”, spune comunicatul Greenpeace.

Termenul dat de AFM pentru implementarea proiectelor este de 8 luni de la data semnării contractului de finanţare nerambursabilă, dar o parte din această perioadă ar putea să nu fie propice montajelor din cauza posibilelor condiţii neprielnice aduse de sezonul rece.

Miza regenerabilelor

Programul „Casa Verde Fotovoltaice” este unul dintre instrumentele prin care România ar trebui să fac față provocărilor europene tot mai mari privind creşterea capacităţilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

În timp ce negocierile dintre Parlamentul European și Comisia Europeană privind ţinta de reducere a gazelor cu efect de seră urcă de la 40% la 55% – 60% pentru 2030, România s-a oprit la 30,7% cu ținta proprie, ceea ce a atras de la Bruxelles reproșul că planurile României sunt „lipsite de ambiție”.

(Citiți și: „Comisia Europeană: Țintele României privind tranziția energetică sunt prea coborâte. Observațiile”)

Nu mai puțin adevărat este că România are mari probleme și cu conversia capacităților de producție energetică din resurse fosile, cărbunele acoperind aproape un sfert din consumul total.

Și, în timp ce costurile conversiei depășesc capacitatea de investiție a producătorilor pe cărbune și gaze, ca și pe cea a statului, alte finanțări europene, pentru proiecte energetice mul mai mari, sunt pe cale să fie ratate, așa cum sunt cele din Programul de Modernizare supranumit „mecanismul 3d”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 29.10.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Klaus Iohannis, îndemn la vot: Alegeți cu responsabilitate, miza este uriașă

Razvan Diaconu

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut, vineri, un apel privind prezenţa la vot, arătând că votul este cel mai puternic instrument aflat la îndemâna cetăţeanului. “Peste… Mai mult

Stiri

160 de milioane de lei pentru plata chiriilor magazinelor din mall-uri – memorandum discutat în Guvern

Vladimir Ionescu

Guvernul vrea să acorde ajutor de stat magazinelor din centrele comerciale care nu au putut derula activitate economică în timpul stării de urgenţă, subvenționând chiriile… Mai mult

Stiri

Indicatorii tehnico-economici ai Centrului de arși de la Spitalul pentru copii Grigore Alexandrescu, aprobați

Vladimir Ionescu

Guvernul a aprobat vineri indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „ Construirea unui centru de arşi şi reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului pentru o mai… Mai mult

Stiri

Giganții IT americani vor putea fi sancționați dacă defavorizează companiile din România – proiect OUG

Vladimir Ionescu

Google, Facebook, Amazon, Instagram sau Airbnb vor putea fi sancționate de Consiliul Concurenței în situația în care nu au comportament echitabil și transparent față de… Mai mult

Stiri

Perspectiva mediului de afaceri asupra programelor de guvernare prezentate de partidele parlamentare

Vladimir Ionescu

Confederației Patronală Concordia a trecut în revistă programele de guvernare ale principalelor partide din România, evaluarea vizând măsurile ce vizează economia, în general, și piața… Mai mult

Stiri

Schema de ajutor de stat pentru turism și HoReCa a fost aprobată

Vladimir Ionescu

Guvernul a aprobat vineri proiectul de OUG privind acordarea unui ajutor nerambursabil companiilor din turism și HoReCa. Acestea ar urma să primească un grant în… Mai mult

Stiri

Guvernul a prelungit șomajul tehnic și a modificat programul kurzarbeit

Vladimir Ionescu

Guvernul a aprobat în ședința de vineri două acte normative care vizează sprijinirea angajaților și a angajatorilor: unul prevede prelungirea șomajului tehnic până la jumătatea… Mai mult