Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a finalizat evaluarea proiectelor depuse în programul „Casa Verde Fotovoltaice” și a declarat eligibile pentru finanţare 12.718 de proiecte în valoare de 252 de milioane de lei, potrivit unui comunicat al instituţiei, emis joi.
Programul „Casa Verde Fotovoltaice” finanțează nerambursabil, cu cel mult 20.000 lei, 90% din valoarea cheltuielilor eligibile pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice, cu o putere minimă de 3kWp.
Înscrierile vor fi reluate în toamnă până la epuizarea componentei de 536 de milioane de lei, accesate de instituţie în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. AFM a contribuit cu 120 de milioane de lei.
„Avem de gând ca, în următoarele zile, să le transmitem beneficiarilor spre semnare primele contracte de finanţare nerambursabilă. Casa Verde Fotovoltaice este un program care a generat un interes uriaş în rândul românilor, dovadă fiind numărul extrem de mare de cereri. Pentru că fondurile alocate pentru finanţarea programului nu au fost epuizate, împreună cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, am luat decizia organizării unei noi sesiuni în toamna anului 2020”, a declarat Andreea Kohalmi-Szabo, preşedintele AFM.
AFM nu precizează care este numărul proiectelor respinse, dar spune că principalele motive de respingere a solicitărilor „au fost generate de informaţiile şi dosarele incomplete încărcate de către instalatori sau care conţineau documente expirate şi/sau erori”.
Câteva zeci de solicitări nu au putut fi soluţionate „din cauza unor erori informatice, acestea urmând a fi finalizate în perioada imediat următoare”, mai spune documentul citat.
Suma finanţată de către AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.