marți

16 iulie, 2024

20 septembrie, 2022

Europa cumpără tot mai mult cărbune, iar importurile din acest an ar putea depăși valorile înregistrate în ultimii cinci ani, susțin analiști contactați de Reuters. Europenii sunt dispuși să plătească prețuri mult mai mari, chiar duble, față de țările asiatice pentru cărbune din țări precum Tanzania, Botswana şi Madagascar.

În acest an, importurile de cărbune ale Europei s-ar putea ridica la 100 de milioane de tone, nivel care nu a mai fost înregistrat din 2017 și până în prezent.

Cel mai poluant combustibil fosil a devenit o alternativă a gazului rusesc, necesară în contextul crizei energetice provocată de războiul din Ucraina.


Europa a fost singura regiune care a crescut importurile de cărbune din ianuarie până în august, comparativ cu același interval din 2021, aducând cu 35,5% sau cu 15 milioane de tone mai mult din acest combustibil pentru producerea de energie, potrivit datelor Kpler, citate de Reuters.

De la exporturi de nuci caju la cărbune

Până anul trecut, activitatea redusă din micul port Mtwara din Tanzania avea legătură cu exporturile de nuci caju, acum însă acest port cunoaşte o activitate febrilă care are legătură cu multitudinea de nave care încarcă cărbune, mai arată Reuters.

În mod tradiţional, Tanzania exporta cărbune doar spre ţările vecine din estul Africii, exporturile mai îndepărtate fiind excluse pentru că ar fi fost nevoie de camioane care să transporte cărbunele peste 600 de kilometri de la minele din sud-vestul ţării până în portul Mtwara de la Oceanul Indian.

Însă criza energetică din Europa a schimbat situaţia. Preţurile la cărbunele utilizat de termocentrale pentru a produce electricitate au atins valori record, pe măsură ce multe state europene au pierdut accesul la livrările de gaze naturale şi cărbune din partea principalului lor furnizor, Rusia.


Acum, cumpărătorii din Europa şi din alte părţi sunt dispuşi să plătească sume mari în dolari pentru a cumpăra cărbune din locuri îndepărtate precum Tanzania, Botswana şi posibil chiar şi Madagascar.

Această revenire a cererii pentru cărbune contravine cu planurile climatice destinate tranziţiei dinspre cel mai poluant combustibil fosil.

Tanzania se aşteaptă ca exporturile sale de cărbune să se dubleze în acest an, până la 696.773 de tone, în timp ce producţia ar urma să se majoreze cu 50% până la 1,364 milioane de tone, potrivit comisiei miniere. 

Citiți și: Întoarcerea la cărbune: Importul la 7 luni a crescut cu 25% și se apropie de ponderea din 2019

Traderul de materii prime Cargill a înregistrat o creştere semnificativă a livrărilor de cărbune spre Europa în ultimele luni, a declarat preşedintele diviziei de transport oceanic de la Cargill, Jan Dieleman.

Potrivit acestuia, în perioada iunie-august 2022, Cargill a transportat nouă milioane de tone la nivel global, comparativ cu şapte milioane de tone în perioada similară a anului trecut.

(Citiți și: O criză a cărbunelui se profilează la orizontul UE. Impactul asupra României)

„Europa concurează cu alţi cumpărători şi alternativa, care este gazul natural, este mai scumpă. Europa ar trebui să poată să îşi asigure cărbunele şi vom vedea livrări în Europa dinspre Columbia, Africa de Sud şi chiar şi de mai departe”, a apreciat Jan Dieleman.

Din 2010, zeci de centrale pe cărbune au fost retrase din funcțiune în Europa și în alte părți ale lumii, pe fondul unei reacții tot mai puternice împotriva combustibililor fosili și al adoptării pe scară largă a unor surse de energie cu emisii mai reduse care pot contribui la combaterea schimbărilor climatice.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: