marți

6 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 iulie, 2022

Consumul global de cărbune ar putea se apropie în 2022 de recordul absolut de opt miliarde de tone stabilit în anul 2013. Este o estimare a Agenţiei Internaţionale a Energiei, citată de Bloomberg, care mai precizează că această resursă energetică va fi utilizată în UE cu 7% mai mult decât anul trecut.

China este responsabilă pentru mai mult de jumătate din cererea globală de cărbune. Deşi cererea de cărbune a Chinei a scăzut cu 3% în prima jumătate a anului, situaţia ar urma să se inverseze în a doua jumătate. China a ajuns să importe cantități record de cărbune din Rusia.

În cazul UE, IEA explică creşterea consumului de cărbune prin faptul că statele membre au puţine surse alternative de aprovizionare cu gaze.

(Citește și: ”Înapoi, la cărbune. Prețul energiei va scădea abia peste circa 5 ani”)

Agenţia Internaţională a Energiei consideră că cererea mare de cărbune va continua şi în a doua jumătate a anului, având în vedere că mai multe state UE, printre care și Germania, au prelungit durata de funcţionare a termocentralelor pe cărbune sau au redeschis unele termocentrale pentru a asigura aprovizionarea cu electricitate.

De altfel, sectorul producţiei de electricitate va fi cel mai mare contributor la creşterea consumului de cărbune al Uniunii Europene în acest an, IEA estimând că cerere de cărbune pentru producţia de electricitate va creşte cu 16% în 2022.

Creșterea cererii pentru cărbune apare într-un moment în care preţurile la acest produs au atins valori record, iar preconizatul embargou ce ar urma să fie introdus de UE pentru importurile de cărbune din Rusia va pune noi presiuni pe partea de aprovizionare.

***Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: