joi

28 martie, 2024

12 iulie, 2017

Germania a anunțat miercuri că va aplica pentru găzduirea Agenției Europene a Medicamentelor (EMA), cu un dosar de candidatură având ca temă – ”Cât mai aproape de Europa”. În competiția pentru preluarea EMA, după Brexit, s-au înscris deja Franța, Finlanda, Olanda și Spania, scrie Reuters.

România și-a declarat și ea interesul pentru această instituție europeană, dar deocamdată, nu a depus dosarul.

EMA, cu sediul la Londra, va trebui să se mute, cu tot cu cei 900 de angajați ai săi, după ce Marea Britanie va ieși din UE în 2019.


Ministerul german al Sănătății a prezentat miercuri dosarul de candidatură, o candidatură construită în jurul temei ”Cât mai aproape de Europa” pentru orașul Bonn din landul Renania de Nord-Westfalia, fostă capitală a Germaniei de Vest și sediu a numeroase organizații internaționale, printre care unele agenții ale ONU.

”Dacă EMA este relocată în Germania, ea va putea beneficia de o concentrare de experți și de puternice parteneriate naționale (în Germania) chiar la fața locului. Preeminența științifică și economică a orașului Bonn face din el un loc de prim plan pentru EMA”, a declarat ministrul Hermann Gröhe, citat într-un comunicat.

 

EMA are ca atribuție protecția și promovarea sănătății publice și a animalelor, prin intermediul evaluării și supravegherii medicamentelor destinate uzului uman și veterinar. Ea este cea care autorizează intrarea pe piața comunitară a tuturor medicamentelor, fie ele pentru uz uman sau animal, iar apoi le monitorizează.


Statele membre candidate trebuie să depună dosarele de candidatură, iar Comisia Europeană le va evalua pe baza mai multor criterii, de la numărul de specialiști existenți și până la perspectivele de angajare pentru rudele salariaților agenției și de studii pentru copiii lor.

În noiembrie va fi prezentată evaluarea dosarelor. Alegerea finală le va reveni guvernelor europene, care vor fi libere să țină cont sau nu de această evaluare, în cadrul unui vot programat să aibă loc în noiembrie.

Până acum, preferată era Franța, căreia i s-ar fi propus preluarea EMA în schimbul renunțării la găzduirea unora dintre ședințele Parlamentului European. Bruxellesul ar deveni astfel singura locație în care să lucreze legislativul comunitar.

România nu a trimis încă dosarul, fapt ce le-a adus guvernanților critici din partea președintelui Klaus Iohannis:

“Nu am avut impresia că la guvern s-au mişcat foarte rapid”, a declarat șeful statului la sfârșitul summitului de vară al Consiliului European, unde s-a discutat și transferarea agențiilor europene care funcționează acum în Londra.

 

România a obţinut o lună în plus pentru a convinge că îndeplineşte criteriile de alegere, iar guvernul nou desemnat să capete suficientă credibilitate diplomatică pentru a susţine argumentele candidaturii pentru relocarea Agenţiei Europene a Medicamentului, la care candidează.

Consiliul European a aprobat joi, la Bruxelles noua procedură de selecţie, care sporeşte importanţa politică a deciziei, conform sursei citate.

Noua procedură de alegere a locaţiilor AEB şi AEM „ar putea fi mai defavorabilă unor candidaţi ca Bulgaria, România, Croaţia, Cipru şi Slovacia”. Acestea ca şi alte 15 state membre, care nu găzduiesc nici o autoritate europeană, şi-au exprimat interesul pentru a deveni locația uneia dintre cele două agenţii care se vor muta din Londra.

Criteriile privind alegerea noilor locaţii ale celor două agenţii sunt:

  • asigurarea funcționării normale a instituției încă din prima zi după ieșirea Marii Britanii din UE
  • accesibilitatea noii locații
  • facilitățile adecvate de educație pentru copii angajaților
  • accesul pe piața muncii pentru soțul/soția angajatului agenției
  • capacitățile de cazare hotelieră suficiente pentru vizitatori
  • asigurarea  spaţiilor pentru birouri şi conferinşe şi a unor spații separate de depozitare/arhivare
  • repartiţia geografică adecvată a agențiilor
  • disponibilitatea statului gazdă de a susține eventual plata chiriei spațiului, integral sau în parte.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: