sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 ianuarie, 2022

Gigantul rus Gazprom a refuzat cererea Republicii Moldova de reeșalonare a plăţii din ianuarie pentru gaze naturale, astfel încât Chișinăul ar putea decreta curând intrarea în stare de urgență.

Gazprom a trimis o scrisoare Moldovagaz în care îşi anunţă intenţia de a sista livrările de gaze către Republica Moldova dacă până la 20 ianuarie nu este plătit avansul în valoare de 63 de milioane de dolari, a anunțat premierul Natalia Gavrilița, într-o conferință de presă.

Oficialul a declarat că există riscul real de sistare a gazelor naturale şi a anunţat pentru ora locală 13:00 convocarea unei şedinţe a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, Va fi discutată situaţia energetică, dar și oportunitatea instituirea stării de urgenţă.


Joi, premierul va cere Parlamentului instituirea stării de urgenţă în domeniul energetic, iar dacă Parlamentul va susţine propunerea, tot joi va fi convocată din nou CSE în cadrul căreia vor fi adoptate o serie de măsuri menite să evite riscul opririi livrării gazelor către consumatori.

Este vorba în special de amânarea plăţii taxei de valoare adăugată (TVA) datorată de Moldovagaz statului şi achitarea anticipată de către guvernul de la Chişinău a compensaţiilor pentru luna ianuarie şi februarie, relatează Deschide.md.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Republica Moldova şi-a onorat plăţile curente pe toate lunile şi va achita gazele consumate, inclusiv pentru primele zece zile ale lunii ianuarie, potrivit Radio Chişinău, citat de Agerpres.

El a anunțat că Moldova nu va plăti avansul pentru luna ianuarie în valoare de 63 de milioane de dolari, ci va achita până joi 38 de milioane de dolari.


Republica Moldova a încheiat cu Gazprom un contract pe cinci ani, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2021. Acesta prevede o plată în avans în data de 20 a fiecărei luni.

Miza rusă a îndepărtării de R. Moldova de UE

Criza energetică declanșată de Gazprom în R. Moldova se înscrie în contextul problemelor de aprovizionare spre întreaga Europă, dar are și caracteristica particulară a intereselor politice ale Rusiei față de statul de dincolo de Prut.

Anul trecut Gazprom ameninţa din nou R. Moldova cu sistarea gazelor, dacă nu îşi plăteşte datoriile până în decembrie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ulterior, Gazprom a propus Republicii Moldova să renunțe la acordul său comercial cu Uniunea Europeană și la reformele agreate cu Bruxelles-ul în schimbul ieftinirii prețului la gaz, dublat anterior de ruși.

Guvernul de La Chișinău a obținut, apoi, un grant de 60 de milioane de euro de la Comisia Europeană și volume de gaz de urgență  de la Polonia și Țările de Jos.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: