vineri

29 martie, 2024

30 octombrie, 2021

Gazprom va relua în condiții normale livrările de gaze naturale spre Republica Moldova de la 1 noiembrie, după ce negocierile de la Sankt Petersburg s-au încheiat vineri cu prelungirea vechiului contract pe 5 ani.

Nu au fost date detalii de preț, acesta fiind principalul motiv care a declanșat criza energetică din Republica Moldova și a dus la instalarea stării de urgență energetică.

Autoritățile de la Chișinău spun că va fi acceptată formula de preț pe care au propus-o. Gazprom a emis o notă în care se arată că a fost prelungit contractul cu Moldovagaz „în condiții reciproc avantajoase”, potrivit rfi.


„Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare (…) În baza înțelegerii urmează să fie prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldovagaz, utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească”, potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R. Moldova.

În octombrie Republica Moldova a primit gaze , dar în volume reduse, în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, prin intermediul companiei Energocom, la prețuri de piață.

„Părţile au ajuns la un acord asupra preţurilor (…) şi asupra unui dialog ulterior pentru rambursarea” datoriei Moldovei legate de gaz, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei Republicii Moldova, Daniel Vodă, potrivit unui comunicat, citat de France Presse și Agerpres.

Miza rusă a îndepărtării de R. Moldova de UE

Criza energetică declanșată de Gazprom în R. Moldova se înscrie în contextul problemelor de aprovizionare spre întreaga Europă, dar are și caracteristica particulară a intereselor politice ale Rusiei față de statul de dincolo de Prut.


Cu o săptămână în urmă Gazprom ameninţa din nou R. Moldova cu sistarea gazelor, dacă nu îşi plăteşte datoriile până în decembrie.

Apoi, luni, Gazprom a propus Republicii Moldova să renunțe la acordul său comercial cu Uniunea Europeană și la reformele agreate cu Bruxelles-ul în schimbul ieftinirii prețului la gaz, dublat anterior de ruși.

Guvernul de La Chișinău a obținut, apoi, un grant de 60 de milioane de euro de la Comisia Europeană și volume de gaz de urgență  de la Polonia și Țările de Jos.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: