marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 octombrie, 2021

Rusia folosește vânzările de gaze naturale drept „armă politică” împotriva Moldovei, a declarat joi Înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Josep Borrell.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat joi Consiliul Suprem de Securitate al țării pentru a evalua situația din sistemul energetic. Republica Moldova se confruntă cu o criză acută de gaze după ce Gazprom a redus livrările și cere Chișinăului un preț mult mai mare.

UE și Moldova acuză Gazprom că încearcă să impună țării schimbarea direcției politice în schimbul unui preț mai bun al gazului. În negocierile din septembrie, Gazprom a transmis oficialilor de la Chișinău că este dispus să reducă prețul dacă țara își va modifica acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană. Gazprom a mai cerut, de asemenea, ca Republica Moldova să amâne implementarea măsurilor de liberalizare a pieței pe care le-a convenit cu UE.


Moldova a primit miercuri un angajament de 60 de milioane de euro sub formă de ajutor de la UE pentru a subvenționa facturile de gaze în creștere, dar fondurile nu sunt suficient de aproape pentru a susține națiunea, a declarat premierul Natalia Gavrilița.

„Nici cele mai bogate țări nu își pot permite o astfel de creștere, darămite o țară precum Moldova. Suntem foarte îngrijorați că plata prețului spot ar avea de fapt consecințe politice, sociale și economice foarte grave și ar da înapoi agenda de dezvoltare a țării pentru ani”, a declarat premierul moldovean pentru Politico.

Prețurile spot la gaz la centrul de tranzacționare TTF, de referință pentru Europa, au doborât recorduri pe fondul unei crize a aprovizionării, crescând de la sub 20 euro/megawat-oră, la începutul anului, până la 116 euro/ MWh, la începutul lunii octombrie. Un contract din noiembrie s-a tranzacționat în jur de 75 euro/MWh după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că Gazprom va începe să sporească livrările către Europa după 8 noiembrie.

Dar orice astfel de modificare a ofertei nu vine suficient de repede pentru Republica Moldova, care, săptămâna trecută, a declarat stare de urgență. Guvernul a rezervat volume de gaze din Polonia, Ucraina și Țările de Jos.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: