vineri

31 mai, 2024

27 septembrie, 2022

Gazoductul Nord Stream 2, care face legătura între Rusia şi Germania dar care nu a fost pus încă în funcțiune, a fost victima unei scurgeri de gaze în Marea Baltică, au anunţat luni operatorul conductei şi autorităţile daneze, informează AFP și Reuters.

Mai mult, Reuters informează că Autoritatea Maritimă a Suediei a anunțat marți că a emis un avertisment cu privire la două scurgeri ale conductei Nord Stream 1, deținută de Rusia, în apele suedeze și daneze, la scurt timp după ce a fost descoperită o scurgere pe proiectul Nord Stream 2 din apropiere.

După ce autoritatea daneză responsabilă de traficul maritim a anunţat că a descoperit o scurgere de gaze pe traseul conductei Nord Stream 2, operatorul conductei a confirmat pentru AFP că scurgerea de gaze provine de la gazoductul submarin deţinut majoritar de gigantul rus Gazprom.

(Citiți și: „UE a suspendat certificarea Nord Stream 2„)


Reperată la aproximativ 20 de kilometri sud-est de insula daneză Bornholm, chiar la limita apelor teritoriale ale Danemarcei, scurgerea de gaze este periculoasă pentru traficul maritim.

„Navigaţia este interzisă pe o rază de cinci mile marine în jurul poziţiei semnalate”, a precizat autoritatea daneză responsabilă de traficul maritim.

Germania a observat o scădere a presiunii

Chiar înainte de anunțul incidentului din partea daneză, Ministerul german al Economiei a anunțat că investighează o „scădere rapidă și neașteptată a presiunii” în conducta Nord Stream 2.

Scăderea de presiune a fost observată luni seară, potrivit operatorului conductei, „iar autoritățile maritime din Germania, Danemarca, Suedia și Rusia au fost notificate imediat”.


„Datorită acestei cooperări cu autoritățile maritime, locul incidentului a fost identificat în zona economică exclusivă daneză la sud-est de Bornholm”, a scris Nord Stream AG.

Inaugurarea, anulată de invazia Rusiei în Ucraina

Chiar dacă inaugurarea sa a fost anulată la începutul anului, ca represalii la invadarea Ucrainei de către Rusia, conducta a fost „pregătită tehnic şi umplută cu gaze”, a explicat purtătorul de cuvânt al societăţii Nord Stream 2 AG, Ulrich Lissek.

Acest gazoduct controversat ar fi trebuit să majoreze capacităţile de export de gaze naturale ruseşti spre Germania, prin suplimentarea actualului gazoduct Nord Stream.

Livrările de gaze prin conducta Nord Stream au fost oprite de grupul rus Gazprom la începutul lunii septembrie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: