vineri

19 aprilie, 2024

1 februarie, 2022

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis (foto), a declarat luni, într-o vizită la Kiev, că certificarea gazoductului Nord Stream 2 proiectat de Rusia a fost suspendată pentru a se asigura că nu va fi folosită ca armă, transmite Euractiv.

Nord Stream 2 este proiectat de gigantul energetic rus Gazprom pentru a dubla cantitatea de gaz care curge din Rusia direct în Germania, ocolind națiunea tradițională de tranzit Ucraina.

Exporturile de mărfuri ale Rusiei sunt în prezent supravegheate pe fondul acumulării de trupe rusești în apropierea Ucrainei, o mișcare folosită de Moscova pentru a încearca să oprească expansiunea NATO. Rusia respinge acuzațiile că intenționează să atace Ucraina, spunând că poate muta trupe pe teritoriul său așa cum crede de cuviință.


„Este clar că există anumite acțiuni din partea Rusiei care au declanșat ancheta Comisiei Europene, Gazprom este verificată dacă acționează în conformitate cu principiile pieței libere… Din păcate, această problemă de armonizare a fluxurilor de gaz nu este nouă”, a spus Valdis Dombrovskis, vorbind alături de premierul ucrainean Denys Shmyhal.

„Orice proiect legat de aprovizionarea cu gaze către Europa nu ar trebui pus în funcțiune în detrimentul Ucrainei, în pericol să piardă cel puțin o parte din poziția sa de țară de tranzit al gazelor”, a spus Dombrovskis.

Comisia aprobă marți pachetul financiar pentru Ucraina

Oficialul UE a adăugând că, încă de la început, Comisia a fost clară că Nord Stream 2 nu este în conformitate cu politicile energetice ale UE.

Valdis Dombrovskis a mai remarcat că UE studiază acum dacă Rusia încalcă principiile pieței UE cu capriciile sale cu privire la contractele de gaze.


Nord Stream 2, cu un traseu pe albia Mării Baltice, din Rusia până în Germania, a fost finalizat în septembrie anul trecut, dar așteaptă aprobarea autorităților de reglementare din Germania și ale UE.

Agenția Federală care reglementează sectoarele de electricitate, gaze, telecomunicații, poștă și cale ferată ale Germaniei a suspendat în noiembrie anul trecut procesul de certificare a conductei. Motivul oficial: operatorul ar trebui să înregistreze o entitate juridică în Germania.

Vicepreședintele Comisiei Europene a mai anunțat la Kiev că executivul UE va aproba marți un pachet de ajutor de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: