21 decembrie, 2021

Omul de afaceri Gabriel Comănescu, proeminent în domeniul petrolier, urmează să preia operațiunile  Schlumberger din România. Compania este unul din liderii globali ai serviciilor pentru industria de petrol  și gaze.

Achiziția se va derula prin firma Forasol din Voluntari (Ilfov), la care Gabriel Comănescu are 99% din acțiuni. Tranzacția a fost deja investigată de Consiliul Concurenței, care ar urma să-și anunțe acordul săptămâna viitoare, potrivit unor surse citate de e-nergia.

Tranzacția se ridică la „mai multe zeci de milioane de euro”, potrivit sursei citate.


Schlumberger este o multinațională cu sediul central în Houston (Texas), cu peste 100.000 de angajați și proiecte în 120 de țări.

În România are două fabrici, la Ploiești și la Câmpina și este activă în România prin trei firme, Schlumberger România SRL, Schlumberger Oilfield Europe Suport SRL și Schlumberger Logelco Panama Sucursala București.

Marile contracte petroliere

În urma  tranzacției, vor fi preluate și contractele pe care Schlumberger le are cu Petrom, Romgaz sau Black Sea Oil and Gas (concesionarul unui perimetru de gaze de un miliard de metri cubi din Marea Neagră).

Dintre contracte se remarcă și cele încheiate cu ExxonMobil pentru dezvoltarea perimetrului offshore Neptun Deep, care urmau să intre în vigoare după decizia finală de investiții – amintește e-nergia.


ExxonMobil și-a vândut participația grupului Romgaz (SNG), care a devenit astfel partenerul OMV Petrom (SNP) în concesiunea Neptun Deep.

Gabriel Comănescu controlează, prin Grup servicii Petroliere, activele fostei uzine de utilaj petrolier Upetrom de la Ploiești, ca și singura companie românească ce deține platfome mobile de foraj offshore.  Deține și participații la perimetre din Marea Neagră.

GSP are proiecte de centrale electrice pe gaz și hidrogen, la Halânga (lângă Turnu Seberin), Mintia și Constanța, care au fost explicit menționate în versiunea inițială a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În varianta finală a PNRR au rămas doar ideile proiectelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: