Ajutorul de stat pentru proiectele energetice „oraș verde” ale GSP Power și Romgaz va fi probabil de 50% din valoarea investiției, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu.
Finanţarea celor două proiecte de la Halânga și Constanța „se va face în limita ajutorului de stat, ajutor de stat pe care-l discutăm cu Consiliul Concurenţei şi cu DG Competition (directoratul general al Comisiei Europene, n.r.). Probabil că va fi undeva de până în 50% din valoarea proiectelor”, spune Virgil Popescu, într-un interviu acordat Agerpres, miercuri.
Cele două proiecte sunt incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trimis la Bruxelles și vizează câte un complex energetic format din:
- o electrocentrală construită de GSP Power, care va arde gaze furnizate de Romgaz (SNG), în amestec cu…
- hidrogen (în proporție de 30%) produs prin electroliză în instalații alimentate cu energie din…
- parc fotovoltaic.
- Instalație de captare a CO2 care va fi folosit în sere hidroponice de legume și fructe în procesul de fotosinteză.
Valoarea totală a celor două proiecte este de 585 milioane de euro.
(Citiți și: „Favoritele PNRR din energie: Parteneriate Romgaz – GSP Power de 600 mil. euro. La mare depărtare Hidroelectrica, Electrica și Nuclearelectrica”)
Ministrul Energiei a spus că proiectele vor beneficia de o „mică parte” din liniile de finanțare PNRR.
„La nivelul Ministerului Energiei avem şi Fondul de Modernizare, acolo vorbim de aproape 10 miliarde de euro, şi la fel şi prin Fondul de Modernizare şi PNRR, prin regulile de ajutor de stat, vom finanţa într-un anumit procent investiţiile care se vor face în energie”, spune Virgil Popescu.
Fondul de Modernizare se bazează pe vanzarea unui volum suplimentar de certificate de emisii de gaze de seră, alocat țărilor care au cele mai mari probleme de tranziție la energia verde.
Secretul serelor hidroponice
La Halânga (Mehedinți) pe locația fostei centrale a Regiei de Apă Grea, serele hidroponice ar urma să se întindă pe o suprafață de 530 de hectare de teren nefolosit pentru agricultură.
Serele ar urma să capteze 369.500 de tone de CO2 pe an, care nu mai sunt eliberate în atmosferă de electrocentrala pe gaze, ci sunt folosite de plante în procesul de fotosinteză.
Complexul de sere, care va avea și un centru de cercetare și dezvoltare, ar urma să asigure circa 5.000 de noi locuri de muncă pentru economia locală și să producă 371.000 de tone de legume/fructe proaspete în fiecare an, potrivit prezentării proiectului.
De sere ar urma să se ocupe firma olandeză Havecon Projects, una din numele mari din domeniu, care a dezvoltat peste 400 de proiecte de sere, pe o suprafață totală de 1.200 de hectare.
Alte idei ale ministrului Energiei
- Românii plătesc un preţ mare la energie din cauza comportamentului speculativ al furnizorilor, care nu au cumpărat energie prin contracte pe termen lung, ci au preferat pieţele mai scumpe.
- Furnizorii de gaze ar trebui să arate oamenilor în facturi cu cât au cumpărat gazele şi cu cât le vând mai departe, pentru ca toată lumea să vadă dacă scumpirea de 25% anunţată pentru 1 iulie este justificată.
- România a primit o derogare de un an de la Bruxelles pentru realizarea centralei de la Iernut cu bani din Planul Naţional de Investiţii.
- Producătorii de energie vor fi obligați să aibă şi capacităţi de stocare, cel puțin cei inclusșiîn PNRR.
- Schimbarea conducerii OMV nu ar afecta planurile exploatării gazelor din Marea Neagră.
- Renunțarea la huilă este prevăzută în 2030 și ecologizarea pânîăân 2032. Renunțarea le lignit depinde de aprobarea planului de restructurare a CE Oltenia de către Comisia Europeană (care l-a criticat sever, n.r.).
- Se află într-o „ultimă formă de redactare” proiectul unei ordonanțe de urgență pentru protecția socială a celor care lucrează în domeniul cărbunelui.