joi

25 aprilie, 2024

2 iunie, 2021

Două proiecte de producție energetică pe gaze, în parcuri fotovoltaice și de producție de hidrogen verde, ale parteneriatului Romgaz – GSP Power, de 585 de milioane de euro, sunt menționate în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Valoarea proiectelor echivalează cu circa o treime din suma alocată energiei, potrivit datelor apărute înainte de publicarea oficială a PNRR, citate de e-nergia.


Ambele proiecte ale Romgaz (SNG) cu GSP Power – firmă controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, sunt denumite „Energie integrată complexă (orașul verde)” și presupun construcția:

  • la Halânga (Mehedinți): centrală pe gaze cu o capacitatea de 159 MW, parc fotovoltaic de 100 MW, instalație de producție a hidrogenului verde (obținut din resure regenerabile, prin electroliză) și instalație de captare a CO2 – în valoare de 320 milioane de euro;
  • la Constanța: același tip de centrală, parc fotovoltaic de 20 MW, instalație de producție a hidrogenului verde și instalație de captare a CO2 – în valoare de 265 milioane de euro.

La mare depărtare valorică urmează:

  • cu 100 milioane euro –  al treilea proiect punctual precizat în PNRR: o instalație a Hidroelectrica de producție a hidrogenului verde;
  • cu 32,5 milioane euro – proiectul Electrica (EL) de stocare a energiei electrice, cu o capacitate instalată de 50 MW
  • cu 28 milioane euro – proiectul Nuclearelectrica (SNN) de construcție a unei centrale fotovoltaice în scopul producției de hidrogen verde, care va fi stocat în baterii și supercondensatori.

Obiective majore de investiții

  • Va costa circa 400 de milioane de euro „dezvoltarea unei infrastructuri regionale de gaze naturale (stații de transport, distribuție, comprimare) într-o regiune slab conectată la rețeaua de gaze, capabilă să primească hidrogen și alte gaze decarbonizate (de exemplu, bio-metan etc.) până la 10% din capacitate”.
    • Estimările preliminare au luat „în considerare faptul că Oltenia este cea mai slabă regiune din punct de vedere al conectării la infrastructura de distribuție a gazelor naturale, cu județe precum Mehedinți și Dolj unde conexiunea este aproape inexistentă, propunem ca Oltenia să fie regiunea pilot pentru implementarea acestei rețele inteligente cu emisii reduse de carbon din viitor”.
    • Este vorba de 4.000 km „de conducte inteligente cu 160.000 de conexiuni, cu un sistem inteligent de măsurareֲ”.
    • Introducerea hidrogenului în rețeaua nouă  va fi efectuată de Transgaz (TGN).

Estimarea este mai conservatoare decât una anterioară:

(Citiți și: „Ministrul Energiei apără proiectul rețelelor inteligente de gaze cu 600 mil euro prin PNRR”)

  • Lanțul industrial de producție și/sau reciclare a bateriilor, a panourilor fotovoltaice fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare), cercetare și dezvoltare în domeniu și noi capacități de stocare a energiei electrice – 167,5 milioane de euro.
  • Stimularea eficienței energetice în industrie prin IMM-uri și în industria prelucrătoare, prin apeluri competitive de proiecte – 100 milioane de euro.

Reformele asumate

  • Reformarea pieței energiei electrice, înlocuirea cărbunelui din mixul energetic și susținerea unui cadru legislativ și de reglementare stimulativ  pentru investițiile private în producția de energie electrică din surse regenerabile
  • Dezvoltarea unui cadru legislativ și de reglementare favorabil pentru viitoarele tehnologii, în special hidrogen și soluții de stocare
  • Îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor de stat din sector
  • Reducerea intensității energetice a economiei prin dezvoltarea unui mecanism sustenabil pentru creșterea eficienței energetice în industrie
  • Creșterea competitivității și decarbonizarea sectorului de încălzire – răcire
  • Decarbonizarea sectorului transporturilor prin investiții în infrastructura de transport electric și promovarea de stimulente pentru transportul ecologic

 

 


 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: