Chestiunea

Cele 6 bombe care au aruncat în aer deficitul pe ultima sută de metri

Deficitul de 4,4% din PIB, aprobat de guvern joi seară la ultima rectificare, este rezultatul unei construcții bugetare făcute în martie 2019 de către guvernul… Mai mult

28.11.2019

Interviu

Germania, în criza psihologică dintre post-naționalism și ”Germany-first”: interviu cu Jan Techau

Textul de mai jos e o scurtă înșurire de fragmente din interviul acordat CRONICILOR Curs de Guvernare de Jan Techau – directorul Programului Europa de… Mai mult

28.11.2019

Chestiunea

Starea Sănătății în UE 2019 / Problema României: Dependența de serviciile spitalicești, cauza principală a ineficienței sistemului

Cheltuielile pentru sănătate ale României au atins un minim istoric și sunt cele mai mici din UE, atât pe cap de locuitor, cât și ca… Mai mult

28.11.2019

Digital

Experiența finlandeză – mic curs de civilizare digitală. Ce ar fi trebuit să facă ANAF pentru informatizare, transparență, eficiență

România a ratat ocazia de a avea un sistem modern, informatizat, de colectare a taxelor, deși s-a bucurat atât de expertiză din partea Băncii Mondiale… Mai mult

28.11.2019

Cronicile

Forum China-CEE / “Bucharest Guidelines”, cererea Chinei și stadiul implementării prevederilor din documentul de anul trecut de la Varșovia

de Costel Stroescu 26.11.2013

Summit-ul Premierilor din China-Europa Centrală şi de Est s-au încheiat, marţi, 26 noiembrie, cu adoptarea documentului Bucharest Guidelines, care prevede liniile de acțiune pentru următorul an. Este vorba de promovarea investiţiilor şi afacerilor reciproce în domeniul infrastructurii, IMM, agriculturii, transporturilor feroviare şi telecomunicaţiilor.

Documentul rezultat în urma discuțiilor și agreat de cei 17 premieri participanți, denumit  “Bucharest Guidelines”, trasează direcțiile cooperării.

Printre măsurile avute în vedere în document se numără desemnarea anului 2014 ca an pentru promovarea investiţiilor şi afacerilor în relaţia Europa Centrală şi de Est – China şi  continuarea organizării anuale atât a forumurilor economice, cât şi a reuniunilor la nivel de şefi de guverne.

Obiectivele de colaborare stabilite la București:

 • constituirea unei asociaţii pentru promovarea cooperării în domeniul agricol
 • crearea unui forum de cooperare agricol,
 • încurajarea instituţiilor financiare din regiune în sensul cooperării pentru “valorificarea deplină” a finanţării speciale de 10 miliarde de dolari pe care China a pus-o la dispoziţia ţărilor din regiune,
 • consolidarea cooperării în materie de investiţii în infrastructură şi conectivitate, respectiv reţele de transport feroviar.
 • încurajarea întreprinderilor mici şi mijlocii în baza unei platforme de cooperare China – Europa Centrală şi de Est,
 • dezvoltarea agriculturii,

Părţile au convenit şi extinderea cooperării în domeniile ştiinţei, tehnologiei, inovaţiei, protecţiei mediului şi energiei, precum şi promovarea schimburilor culturale.

Potrivit premierului Ponta, au fost discutate totodată măsuri concrete privind facilitarea liberei circulaţii şi încurajarea turismului între China şi aceste ţări.

Ce a cerut China la acest forum

Referitor la ”Bucharest Guidelines”, premierul chinez Li Keqiang a declarat, în intervenția sa, că China a fost de acord cu semnarea documentului și programului propus, asupra căruia are de făcut trei sublinieri.

China vrea tratament egal pe piața țărilor participante la forum, egalitate și câștig comun, dând asigurări, în același timp că relația nouă cu țările central și est europene ține aceeași linie cu cooperarea dintre China și Uniunea Europeană. ”Avem interese de convergență comune” – a declarat premierul chinez.

Cererea Chinei este relevantă în contextul în care, acordurile semnate vor trebui să respecte regulile privind investițiile și achizițiile publice din uniunea Europeană, precum și din cauza suspiciunilor apărute în ultimele zile din partea Comisiei Europene privind modul în care China negociază cu statele din estul Europei.

Prevederile Forumului din 2012 de la Varșovia și stadiul implementării lor

 • Înfiinţarea unui Secretariat de cooperare între China şi statele din Europa Centrală şi de Est, care urmează să fie creat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din China şi care să aibă ca obiect de activitate discutarea şi coordonarea acţiunilor de cooperare, organizarea de reuniuni la nivel înalt şi punerea în aplicare a rezultatelor convenite. Cele 15 ţări din Europa Centrală şi de Est vor identifica, în mod voluntar, instituţiile corespondente şi un coordonator, care va participa la coordonarea activităţii Secretariatului.

Secretariatul a fost înființat Secretariatul în septembrie 2012

 • Crearea unei linii de credit special de 10 miliarde de dolari, în care sunt incluse, într-un raport specific, credite preferenţiale. Aceste fonduri vor fi utilizate în proiecte comune în infrastructură, înaltă tehnologie, economie verde şi în alte domenii. Cele 16 ţări din Europa Centrală şi de Est pot aplica cu proiecte la China Development Bank, China Exim Bank, Banca Industrială şi Comercială a Chinei, Bank of China, China Construction Bank, China CITIC Bank.

Despre linia de credit s-au purtat discuții și la Summitul China ECE de la București

 • Iniţiativa de a crea un Fond de investiţii şi cooperare China – Europa Centrală şi de Est, cu obiectiv iniţial de strângere de fonduri în valoare de 500 milioane de dolari.

Discuțiile continuă și în prezent

 • Partea chineză va trimite în ţările din Europa Centrală şi de Est “grupuri de lucru pentru promovarea comerţului şi a investiţiilor” şi va lua măsuri concrete pentru a promova schimburile comerciale bilaterale şi cooperarea economică. China doreşte, cu fiecare dintre aceste state, să depună eforturi comune pentru a creşte cifra de afaceri din comerţul între China şi cele 16 ţări din Europa Centrală şi de Est la 100 miliarde dolari în 2015.

La București au fost semnate memorandumuri pentru stimularea tranzacțiilor comerciale bilaterale

 • În conformitate cu condiţiile şi nevoile reale ale ţărilor din Europa Centrală şi de Est, China va încuraja companiile sale, în următorii 5 ani să construiască cu fiecare stat o zonă economică tehnologică, şi va continua să încurajeze şi să sprijine tot mai multe societăţi chinezeşti să participe la dezvoltarea zonelor economice tehnologice existente.

La summitul de la București s-a semnat un acord pentru înființarea în România a unui nou parc industrial

 • China doreşte ca împreună cu cele 16 ţări din Europa Centrală şi de Est să caute în mod activ forme de parteneriate financiare, cum ar fi schimbul reciproc de valută, plăţi comerciale transfrontaliere în moneda locală şi stabilirea de birouri bancare în sistem de reciprocitate.

Nu s-a înregistrat nicio activitate

 • Crearea unui consiliu consultativ de experţi în construirea unei reţele de transport China – Europa Centrală şi de Est. Ministerul Comerţului din China va da start acestui proiect, iar cele 16 de ţări din Europa Centrală şi de Est se vor alătura în mod voluntar, pentru a discuta în comun diferite forme de construcţie a unei autostrăzi regionale sau a unei reţele feroviare prin investiţii comune, concesionări comune ş.a.m.d.

La București s-au semnat acorduri de acest tip cu mai multe state din regiune: România, Ungaria, Serbia, Bulgaria.

 • Iniţiativa de a organiza în China, în 2013, ” Forumul pentru cooperarea culturală China – Europa Centrală şi de Est a”, iar în acest cadru să se organizeze reuniuni pe teme de cultură periodice la nivel înalt şi reuniuni de experţi, precum şi organizarea comună de festivaluri şi evenimente culturale.

A avut loc în luna mai 2013, la Beijing.

 • În următorii 5 ani, celor 16 ţări din Europa Centrală şi de Est să le fie acordate 5000 de burse pentru studenţi, precum şi sprijin pentru înfiinţarea Institutelor Confucius şi a claselor Confucius în aceste state. În următorii cinci ani în China vor fi invitaţi 1000 de elevi din toate cele 16 ţări, pentru a învăţa limba chineză. Pentru a intensifica schimburile universitare şi activităţile de cercetare comune, în următorii cinci ani China va trimite 1.000 de studenţi şi oameni de ştiinţă în cele 16 de ţări. Ministerul Educaţiei din China intenţionează să organizeze anul viitor un “Seminar al politicilor educaţionale din China – Europa Centrală şi de Est”.

La Summitul de la București s-a agreat deschiderea unui ce3ntru Confucius în România și a unei filiale a Institutului Cultural Român în China.

 • Iniţiativa de a crea o “Asociaţie pentru promovarea turismului China – Europa Centrală şi de Est”. Biroul naţional de turism din China lansează ideea şi invită instituţiile guvernamentale în domeniul aviaţiei civile, companiile de turism şi aviaţie de a se angaja în aceste discuţii cu scopul de promovare reciprocă şi dezvoltare în comun de trasee turistice, şi, de asemenea, cu privire la deschiderea de linii aeriene directe între China şi cele 16 de ţări. Biroul naţional de turism din China îşi propune ca în perioada desfăşurării Târgului internaţional de turism din China, în Shanghai, în toamna acestui an, să conducă, în calitate de coorganizator o “prezentare specializată de turism China – Europa Centrală şi de Est.”

La București s-au discutat probleme legate de turism în China și din China în centrul și estul Europei

 • Crearea unui “Fond pentru studiul relaţiilor China – Europa Centrală şi de Est”. Partea chineză este gata să ofere fonduri în valoare de două milioane de yuani pentru a sprijini schimbul ştiinţific între organismele de cercetare şi oamenii de ştiinţă dintre cele două părţi.

La București au avut loc discuții pe această temă. Nu s-a semnat niciun memorandum.

 • Partea chineză intenţionează să organizeze primul “Forum pentru tineri politicieni din China şi Europa Centrală şi de Est”, la care să fie invitaţi reprezentanţi ai tinerilor din cele două părţi, pentru aprofundarea înţelegerii reciproce şi a relaţiilor de prietenie.

Forumul a avut loc în luna octombrie 2013 la Beijing

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 26.11.2013

Lăsați un comentariu


Stiri

Convenție Națională PLUS/ Sunt aleși președintele și coordonatorii regionali

Vladimir Ionescu

Membrii PLUS aleg, în cadrul Convenției Naționale Extraordinare care are loc sâmbătă și duminică, președintele formațiunii, membrii Comisiei Naționale de Integritate de Arbitraj, membrii Comisiei… Mai mult

Stiri

Avocatul Poporului sesizează CCR: Numirea unor procurori în DNA fără specializare în fapte de corupție restrânge dreptul la un proces echitabil

Vladimir Ionescu

Avocatul Poporului, Renate Weber, consideră că la DNA ar trebui să fie angajați doar procurori cu specializare în fapte de corupție. Instituția a ridicat la… Mai mult

Stiri

Jandarmeria a desecretizat convorbirile radio din 10 august 2018

Razvan Diaconu

Jandarmeria a desecretizat comunicaţiile din seara protestelor de pe 10 august 2018, a anunţat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, sâmbătă, precizând că acestea vor ajunge… Mai mult

Europa

Germania, Franța și Marea Britanie acuză Iranul de dezvoltarea unor rachete balistice capabile să transporte arme nucleare

Iulian Soare

Germania, Franța și Marea Britanie cer secretarului general al ONU să informeze Consiliul cu privire la faptul că Iranul dezvoltă “rachete balistice cu capacitate nucleară”,… Mai mult

Stiri

Guvernul modifică 3 legi prin asumarea răspunderii. Lista și calendarul

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a anunțat că executivul își va asuma răspunderea pe Legea plafoanelor bugetare precum și pe prorogarea unor termene prevăzute în Legile justiției,… Mai mult

Stiri

Experți Deloitte: Ține România pasul în competiția pentru atragerea de investiții în industria auto?

Vladimir Ionescu

Industria auto, unul dintre pilonii economiei românești și unul dintre cei mai mari angajatori din economia locală ”frânează” în fața noilor provocări. Pe de o… Mai mult

Stiri

Ţările petroliere ezită privind amploarea reducerii producţiei. Piaţa neîncrezătoare reduce preţul

Adrian N Ionescu

Prețul petrolului scădea, vineri la prânz, din cauza neîncrederii pieţei privind soliditatea angajamentului ţărilor mari producătoare de petrol de a reduce producţia, măsură necesară tocmai… Mai mult