fbpx Modifica setari cookieuri

Europa

Document / Semestrul European: Criza accentuează dezechilibrele economice anterioare ale României. Reformele în administrația publică și în Justiție stagnează

Lipsa măsurilor care să contracareze schimbările în justiție făcute în anii 2017 – 2019, absența reformei administrației, deficienţele în colectarea veniturilor bugetare și în digitalizarea… Mai mult

20.05.2020

La obiect

Banca Mondială – compararea economiilor: China a trecut în fața SUA și UE și e cea mai mare economie a lumii

Rezultatele Programului internațional de comparare a economiilor, întreprins de Banca Mondială  (cu UE în noua componență de 27 de state după Brexit), au plasat China… Mai mult

20.05.2020

La obiect

Crește rata dobânzii pe termen lung: Atenție cum drămuim banii împrumutați

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a continuat să crească în luna aprilie 2020 și a ajuns la 4,83%, potrivit datelor publicate de Eurostat.… Mai mult

18.05.2020

Chestiunea

Pornești un business de producție? Atenție la utilități: racordarea durează de 6 ori mai mult decât în Germania

Racordarea la utilități este una dintre principalele piedici puse în calea celor care vor să facă afaceri în România, în special în fața antreprenorilor care… Mai mult

17.05.2020

Forum China-CEE / “Bucharest Guidelines”, cererea Chinei și stadiul implementării prevederilor din documentul de anul trecut de la Varșovia

de Costel Stroescu 26.11.2013

Summit-ul Premierilor din China-Europa Centrală şi de Est s-au încheiat, marţi, 26 noiembrie, cu adoptarea documentului Bucharest Guidelines, care prevede liniile de acțiune pentru următorul an. Este vorba de promovarea investiţiilor şi afacerilor reciproce în domeniul infrastructurii, IMM, agriculturii, transporturilor feroviare şi telecomunicaţiilor.

Documentul rezultat în urma discuțiilor și agreat de cei 17 premieri participanți, denumit  “Bucharest Guidelines”, trasează direcțiile cooperării.

Printre măsurile avute în vedere în document se numără desemnarea anului 2014 ca an pentru promovarea investiţiilor şi afacerilor în relaţia Europa Centrală şi de Est – China şi  continuarea organizării anuale atât a forumurilor economice, cât şi a reuniunilor la nivel de şefi de guverne.

Obiectivele de colaborare stabilite la București:

 • constituirea unei asociaţii pentru promovarea cooperării în domeniul agricol
 • crearea unui forum de cooperare agricol,
 • încurajarea instituţiilor financiare din regiune în sensul cooperării pentru “valorificarea deplină” a finanţării speciale de 10 miliarde de dolari pe care China a pus-o la dispoziţia ţărilor din regiune,
 • consolidarea cooperării în materie de investiţii în infrastructură şi conectivitate, respectiv reţele de transport feroviar.
 • încurajarea întreprinderilor mici şi mijlocii în baza unei platforme de cooperare China – Europa Centrală şi de Est,
 • dezvoltarea agriculturii,

Părţile au convenit şi extinderea cooperării în domeniile ştiinţei, tehnologiei, inovaţiei, protecţiei mediului şi energiei, precum şi promovarea schimburilor culturale.

Potrivit premierului Ponta, au fost discutate totodată măsuri concrete privind facilitarea liberei circulaţii şi încurajarea turismului între China şi aceste ţări.

Ce a cerut China la acest forum

Referitor la ”Bucharest Guidelines”, premierul chinez Li Keqiang a declarat, în intervenția sa, că China a fost de acord cu semnarea documentului și programului propus, asupra căruia are de făcut trei sublinieri.

China vrea tratament egal pe piața țărilor participante la forum, egalitate și câștig comun, dând asigurări, în același timp că relația nouă cu țările central și est europene ține aceeași linie cu cooperarea dintre China și Uniunea Europeană. ”Avem interese de convergență comune” – a declarat premierul chinez.

Cererea Chinei este relevantă în contextul în care, acordurile semnate vor trebui să respecte regulile privind investițiile și achizițiile publice din uniunea Europeană, precum și din cauza suspiciunilor apărute în ultimele zile din partea Comisiei Europene privind modul în care China negociază cu statele din estul Europei.

Prevederile Forumului din 2012 de la Varșovia și stadiul implementării lor

 • Înfiinţarea unui Secretariat de cooperare între China şi statele din Europa Centrală şi de Est, care urmează să fie creat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din China şi care să aibă ca obiect de activitate discutarea şi coordonarea acţiunilor de cooperare, organizarea de reuniuni la nivel înalt şi punerea în aplicare a rezultatelor convenite. Cele 15 ţări din Europa Centrală şi de Est vor identifica, în mod voluntar, instituţiile corespondente şi un coordonator, care va participa la coordonarea activităţii Secretariatului.

Secretariatul a fost înființat Secretariatul în septembrie 2012

 • Crearea unei linii de credit special de 10 miliarde de dolari, în care sunt incluse, într-un raport specific, credite preferenţiale. Aceste fonduri vor fi utilizate în proiecte comune în infrastructură, înaltă tehnologie, economie verde şi în alte domenii. Cele 16 ţări din Europa Centrală şi de Est pot aplica cu proiecte la China Development Bank, China Exim Bank, Banca Industrială şi Comercială a Chinei, Bank of China, China Construction Bank, China CITIC Bank.

Despre linia de credit s-au purtat discuții și la Summitul China ECE de la București

 • Iniţiativa de a crea un Fond de investiţii şi cooperare China – Europa Centrală şi de Est, cu obiectiv iniţial de strângere de fonduri în valoare de 500 milioane de dolari.

Discuțiile continuă și în prezent

 • Partea chineză va trimite în ţările din Europa Centrală şi de Est “grupuri de lucru pentru promovarea comerţului şi a investiţiilor” şi va lua măsuri concrete pentru a promova schimburile comerciale bilaterale şi cooperarea economică. China doreşte, cu fiecare dintre aceste state, să depună eforturi comune pentru a creşte cifra de afaceri din comerţul între China şi cele 16 ţări din Europa Centrală şi de Est la 100 miliarde dolari în 2015.

La București au fost semnate memorandumuri pentru stimularea tranzacțiilor comerciale bilaterale

 • În conformitate cu condiţiile şi nevoile reale ale ţărilor din Europa Centrală şi de Est, China va încuraja companiile sale, în următorii 5 ani să construiască cu fiecare stat o zonă economică tehnologică, şi va continua să încurajeze şi să sprijine tot mai multe societăţi chinezeşti să participe la dezvoltarea zonelor economice tehnologice existente.

La summitul de la București s-a semnat un acord pentru înființarea în România a unui nou parc industrial

 • China doreşte ca împreună cu cele 16 ţări din Europa Centrală şi de Est să caute în mod activ forme de parteneriate financiare, cum ar fi schimbul reciproc de valută, plăţi comerciale transfrontaliere în moneda locală şi stabilirea de birouri bancare în sistem de reciprocitate.

Nu s-a înregistrat nicio activitate

 • Crearea unui consiliu consultativ de experţi în construirea unei reţele de transport China – Europa Centrală şi de Est. Ministerul Comerţului din China va da start acestui proiect, iar cele 16 de ţări din Europa Centrală şi de Est se vor alătura în mod voluntar, pentru a discuta în comun diferite forme de construcţie a unei autostrăzi regionale sau a unei reţele feroviare prin investiţii comune, concesionări comune ş.a.m.d.

La București s-au semnat acorduri de acest tip cu mai multe state din regiune: România, Ungaria, Serbia, Bulgaria.

 • Iniţiativa de a organiza în China, în 2013, ” Forumul pentru cooperarea culturală China – Europa Centrală şi de Est a”, iar în acest cadru să se organizeze reuniuni pe teme de cultură periodice la nivel înalt şi reuniuni de experţi, precum şi organizarea comună de festivaluri şi evenimente culturale.

A avut loc în luna mai 2013, la Beijing.

 • În următorii 5 ani, celor 16 ţări din Europa Centrală şi de Est să le fie acordate 5000 de burse pentru studenţi, precum şi sprijin pentru înfiinţarea Institutelor Confucius şi a claselor Confucius în aceste state. În următorii cinci ani în China vor fi invitaţi 1000 de elevi din toate cele 16 ţări, pentru a învăţa limba chineză. Pentru a intensifica schimburile universitare şi activităţile de cercetare comune, în următorii cinci ani China va trimite 1.000 de studenţi şi oameni de ştiinţă în cele 16 de ţări. Ministerul Educaţiei din China intenţionează să organizeze anul viitor un “Seminar al politicilor educaţionale din China – Europa Centrală şi de Est”.

La Summitul de la București s-a agreat deschiderea unui ce3ntru Confucius în România și a unei filiale a Institutului Cultural Român în China.

 • Iniţiativa de a crea o “Asociaţie pentru promovarea turismului China – Europa Centrală şi de Est”. Biroul naţional de turism din China lansează ideea şi invită instituţiile guvernamentale în domeniul aviaţiei civile, companiile de turism şi aviaţie de a se angaja în aceste discuţii cu scopul de promovare reciprocă şi dezvoltare în comun de trasee turistice, şi, de asemenea, cu privire la deschiderea de linii aeriene directe între China şi cele 16 de ţări. Biroul naţional de turism din China îşi propune ca în perioada desfăşurării Târgului internaţional de turism din China, în Shanghai, în toamna acestui an, să conducă, în calitate de coorganizator o “prezentare specializată de turism China – Europa Centrală şi de Est.”

La București s-au discutat probleme legate de turism în China și din China în centrul și estul Europei

 • Crearea unui “Fond pentru studiul relaţiilor China – Europa Centrală şi de Est”. Partea chineză este gata să ofere fonduri în valoare de două milioane de yuani pentru a sprijini schimbul ştiinţific între organismele de cercetare şi oamenii de ştiinţă dintre cele două părţi.

La București au avut loc discuții pe această temă. Nu s-a semnat niciun memorandum.

 • Partea chineză intenţionează să organizeze primul “Forum pentru tineri politicieni din China şi Europa Centrală şi de Est”, la care să fie invitaţi reprezentanţi ai tinerilor din cele două părţi, pentru aprofundarea înţelegerii reciproce şi a relaţiilor de prietenie.

Forumul a avut loc în luna octombrie 2013 la Beijing

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 26.11.2013

Lăsați un comentariu


Stiri

Donald Trump amână reuniunea G7 și vrea să extindă componența – ar putea fi invitate și Rusia și India

Iulian Soare

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat sâmbătă că va amâna summitul G7 prevăzut în iunie şi că va invita și alte ţări să se alăture… Mai mult

Stiri

Document al Casei Albe în care se recunoaște “competiţia strategică” cu China

Iulian Soare

Statele Unite recunosc “competiţia strategică” în relaţia cu Administraţia Chinei şi vor continua “să apere interesele americane” şi să îşi extindă “influenţa”, se arată într-un… Mai mult

Stiri

Revoltele iau amploare în SUA / Cel puțin 25 de state au pus restricții de circulație noaptea, mai multe orașe au cerut ajutorul Gărzii Naționale, sute de arestări

Iulian Soare

Revoltele din SUA, izbucnite în Minneapolis ca răspuns la uciderea de către poliție a unui afro-american neînarmat, s-au extins în ultimele zile în mai multe… Mai mult

Stiri

Bilanț coronavirus, 31 mai – doar 124 de cazuri noi. Ministrul Sănătății: Cel mai mic număr în 24 de ore de la începutul pandemiei

Vladimir Ionescu

Doar 124 de noi cazuri de îmbolnăvire au fost confirmate, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, ceea ce confirmă apropierea de sfârșitul acestui val al epidemiei… Mai mult

Europa

Germania pregătește un program de 70-80 mld. euro pentru relansarea economiei

Iulian Soare

Guvernul german lucrează la un program de stimulente în valoare de 75 – 80 miliarde de euro, pentru a susține relansarea economiei după pandemia de… Mai mult

Stiri

Ziua Românilor de Pretutindeni / Klaus Iohannis: E nevoie de toţi, din ţară şi străinătate, pentru a construi România

Vladimir Ionescu

“Este nevoie de toţi românii, de ‘aici’ şi de ‘acolo’, din ţară şi din străinătate, pentru a construi împreună România prosperă şi sigură pe care… Mai mult

Stiri

Cele mai mari transferuri de aur făcute vreodată – în criza Covid: 550 de tone din toată lumea au fost trimise în depozite din SUA

Vladimir Ionescu

Cantităţi mari de lingouri de aur au ajuns la New York, în ultimele luni, în ceea ce a fost unul din cele mai mari transferuri… Mai mult