marți

23 iulie, 2024

21 iulie, 2024

În ”Orientările politice ale perdioadei 2024-2029” prezentate Parlamentului European joi de către Ursula von der Leyen se afirmă că fondurile europene alocate statelor membre urmează să fie condiționate de reforme.

Ideea condiționării fondurilor europene a fost susținută public la începutul anului trecut de Centrul pentru Reforme Europene și îmbrățișată rapid de Comisarul pentru Economie și de președintele Comisiei. Marile economii din Vestul Europei, contributori neți la bugetul UE, cer de doi ani același lucru.

Ideea de transpune în practică în noul mandat al Ursulei von der Leyen, începând cu propunerea de buget pe termen lung care va fi prezentată în 2025.


În document se afirmă:

”Avem nevoie de o nouă abordare pentru un buget al UE modern și consolidat. Având în vedere acest lucru, voi propune un nou buget pe termen lung în 2025 care va fi:

  • mai concentrat pentru a se alinia la prioritățile și obiectivele noastre și vizat acolo unde acțiunea UE este cea mai necesară într-un mod flexibil. Vreau o buget bazat pe politici, nu un buget bazat pe programe.

  • mai simplu în modul în care funcționează – cu mai puține programe și un plan pentru fiecare țară care leagă reformele cheie cu investițiile și concentrându-ne pe prioritățile noastre comune, inclusiv promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale.

  • mai de impact, în special cu un Fond european pentru competitivitate și o mai bună utilizare a bugetului nostru pentru a mobiliza mai mult la nivel național, privat și finanțare instituțională.

Respectarea statului de drept este – și va fi – o necesitate pentru fondurile UE.

Ursula von der Leyen: ”Ne vom asigura că viitorul buget pe termen lung are garanții solide privind statul de drept”

Președintele Comisiei a precizat în discursul de joi de la Strasbourg:

”Respectul pentru statul de drept este o necesitate pentru fondurile UE și ne vom asigura că viitorul buget pe termen lung are garanții solide privind statul de drept – inclusiv condiționalitatea regimului general, care se aplică tuturor fondurilor UE”.

Garanțiile privind respectarea statului de drept vizează în principal statele din estul Europei, beneficiare nete de fonduri de la bugetul UE, dar au și un caracter preventiv din perspectiva posibilei aderări la UE a Ucrainei, Moldovei sau statelor din Balcanii de Vest.

La nivelul UE, doar fondurile PNRR sunt condiționate de reforme.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: