marți

23 aprilie, 2024

10 septembrie, 2021

Patru din cinci cetățeni europeni (81%) consideră că UE ar trebui să acorde fonduri doar statelor membre ce respectă principiile democratice și statul de drept, cnform unui sondaj realizat de Ipsos European Public Affairs, pentru Parlamentul European, în perioada 17-25 august 2021. În România, procentul celor de acord cu această condiționare urcă la 85% din respondenți.

Aproximativ 58% din români, procent peste media UE (53%), sunt pe deplin de acord că trebuie să existe un control eficient, iar alți 29% tind să fie de acord cu acest lucru.

De asemenea, 56% în România (comparativ cu 41% media UE) se declară sceptici că executivul național va utiliza efectiv aceste fonduri suplimentare ale UE.


Aproximativ 60% din europeni se așteaptă ca proiectele NextGenerationEU să ajute țara lor să depășească efectele negative economice și sociale cauzate de pandemia de coronavirus, iar 41% pun sub semnul întrebării capacitatea guvernelor lor naționale de a utiliza fondurile în mod corespunzător.

Rezultatele acestui Eurobarometru au fost publicate vineri, înainte de dezbaterea privind Starea Uniunii Europene din 15 septembrie, și arată un sprijin public clar pentru transparența și controlul eficient al fondurilor UE acordate în cadrul programului NextGenerationEU.

Cetățenii evaluează pozitiv premisa programului de redresare al Uniunii Europene în valoare de 800 miliarde euro:

Trei din cinci cetățeni (60%) cred că proiectele NextGenerationEU vor ajuta țara lor să depășească efectele negative economice și sociale cauzate de pandemia de coronavirus.

  • 59% dintre cetățeni afirmă, de asemenea, că programul va ajuta țara lor să fie mai bine pregătită pentru provocările viitoare.
  • 53% dintre cetățenii europeni (65% dintre cei români) au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană.
  • Doar 19% (13% în România) au o imagine destul de negativă sau foarte negativă despre UE.

Rezultatele sondajului sugerează și îngrijorări într-o serie de țări ale UE cu privire la modul în care guvernele naționale vor utiliza efectiv aceste fonduri suplimentare ale UE:

  • 45% dintre cetățenii UE (34% în România) au încredere în guvernele lor naționale în această privință
  • 41% dintre respondenți (56% în România) își exprimă neîncrederea.

Suport pentru condiționarea fondurilor Europene

Opinia publică sprijină în mod clar poziția adoptată recent de Parlamentul European în dezbaterea privind necesitatea condiționalității, controlului și transparenței, arată comunicatul PE.

Acest lucru se reflectă în sprijinul continuu al cetățenilor pentru respectarea statului de drept ca o condiție pentru acordarea de fonduri UE:

  • Patru din cinci cetățeni (81% în UE, 85% în România) sunt de acord că UE ar trebui să acorde fonduri statelor membre numai cu condiția ca guvernul lor să respecte statul de drept și principiile democratice.
  • Rezultatele sondajului arată un nivel uniform și înalt de sprijin pentru această poziție în toate statele membre ale UE, cu puține variații.

Priorități politice în schimbare

Întrebați care sunt chestiunile pe care Parlamentul European ar trebui să le urmărească ca priorități politice, respondenții au răspuns:

  • acțiunile de combatere a schimbărilor climatice, menționate de 43% dintre cetățeni
  • măsurile de combatere a sărăciei și a excluziunii sociale (32%), sprijinirea economiei și crearea de noi locuri de muncă,
  • combaterea terorismului (ambele cu 31%)
  • sănătatea publică, precum și migrația și azilul se află împreună pe a patra poziție, cu 27% fiecare

Respondenții din Ungaria și Polonia plasează „democrația și statul de drept” ca priorități pentru Parlament (locul al doilea în Polonia, al treilea în Ungaria), în timp ce, în medie la nivel UE, acest aspect se situează pe locul al optulea.

Președintele Parlamentului European David Sassoli, a declarat: „Poziția Parlamentului European a fost una clară, și anume că fondurile UE de redresare nu trebuie să ajungă la guverne care nu respectă valorile democratice fundamentale sau nu susțin statul de drept. Acest sondaj confirmă faptul că o majoritate covârșitoare a cetățenilor UE sunt de acord cu această poziție. Cine subminează în mod constant valorile UE, nu ar trebui să se aștepte să primească fonduri UE.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: