fbpx

Chestiunea

Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult

14.01.2021

La obiect

Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult

13.01.2021

La obiect

Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult

13.01.2021

La obiect

Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult

13.01.2021

Fondul de relansare a UE: mic ghid de înțelegere și utilizare. Jaloanele printre care trebuie să avanseze România

de Victor Bratu , 9.6.2020

Strategia europeană de relansare economică, planul care însoțește această strategie, dar mai ales rețeta financiară a acestuia urmează să fie supuse dezbaterii oficiale și aprobării la Consiliul European, cel mai târziu în luna iulie.
Până la acel moment, avem în față un proiect (cu mari șanse de aprobare, e drept) insuficient de bine înțeles de public.

Parte din vină aparține chiar Comisiei Europene, care în fază inițială a comunicat schematic și doar la nivel principial direcțiile de acțiune și adunând în dreptul sumelor ”puse la dispoziție” inclusiv veniturile următorului Cadru Financiar Multianual (neapobat) sau noi (ipotetice) resurse prorii în baza cărora se va împrumuta de pe piețele financiare internaționale.

De la prezentarea planului de relansare în Parlamentul European și până astăzi, la nivelul Comisiei, lucrurile s-au nuanțat, dar în România puțin par să fi înțeles asta.

Mesajele oficiale întipăresc în memoria colectivă câteva repere: 500 miliarde euro granturi la nivel UE, dintre care 33 de miliarde euro alocate României.

Punctul de plecare în 6 ”amănunte”:

1-La capitolul granturi, de exemplu, la nivel european doar 310 miliarde euro dintre cele 500 miliarde vor fi disponibile strict pentru relansare economică.
Restul de 190 de miliarde de euro va fi împărțit altor domenii și sectoare cu impact ulterior economic, precum Cercetare și Digitalizare, Investiții Strategice Europene sau Dezvoltare Infrastructură Critică.

2-Mai clar: parte din ”banii gratis” nu vor veni pentru repornirea economiilor tradiționale, ci pentru adoaptarea și transformarea acestora în linie cu noile direcții europene: Pactul ecologic și Digitalizare.

3-Fondul de relansare economică are o ”durată de viață” limitată: între 2021 și 2024. Primii bani ar putea fi alocați începând cu 2021.

4-Aceeași durată limitată se aplică și la suspendarea regulilor de deficit, care ar urma să fie reinstaurate din 2021.

5-Parte din banii pe care inclusiv autoritățile îi așteaptă ”să vină de la Bruxelles” sunt parte a următorului buget multianual, deci nu pot fi accesați anul acesta sau anul viitor, ci până la orizontul anului 2027.

6-Planurile naționale de relansare ar urma să fie aprobate în ”boardul” UE 27.

cursdeguvernare.ro prezintă în cele ce urmează structura completă a ”Planului de recuperare a Europei”, și, poate mai important, condițiile accesului la fonduri.

Cât de gratis sunt ”banii gratis”

La nivel de principiu, investițiile susținute de UE vor fi canalizate printr-o varietate consistentă de instrumente, grupate sub trei piloni:

1.Sprijin acordat statelor membre pentru recuperare și ieșire consolidată din criză.

Cele mai importante mecanisme din acest pilon:

A. Facilitatea europeană de recuperare și reziliență. Buget total: 560 miliarde euro, 310 granturi, 250 credite.

Granturile și creditele acordate statelor membre pentru ca acestea să poată implementa planurile naționale, planuri care trebuie concepute în linie cu obiectivele identificate prin Semestrul European, inclusiv în ceea ce privește tranziția către economie verde și digitală și creșterea gradului de reziliență al economiei naționale.

(Citiți și: ”Condițiile și mecanismul de acces la banii Fondului de relansare: supraveghere, indicatori, aprobări, diplomație”)

B. REACT-EU. Asistență în materie de redresare pentru coeziune și teritoriile europene. Buget: 55 de miliarde euro, fonduri suplimentare alocate la rectificare politicii de coeziune în perioada 2020-2022.

Subvenții pentru municipalități, spitale, întreprinderi, prin intermediul autorităților de management din statele membre. Nu impune cofinanțarea națională, impune însă proiecte.

C. Sprijinirea tranziției verzi către o economie neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei. Buget: 55 miliarde euro, fonduri alocate suplimentar, pe 2 direcții– 40 miliarde euro suplimentar pentru Fondul pentru o tranziție justă, constituit pentru a sprijini statele membre în tranziția către neutralitatea climatică, 15 miliarde euro suplimentar pentru Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, componentă a Strategiei „de la fermă la consumator”.

2. Relansarea economiei și sprijinirea investițiilor private

A. Mecanism pentru investiții strategice. Buget: 15,3 miliarde euro. Garanții bugetare UE pentru finanțarea proiectelor de investiții prin intermediul Grupului BEI și al băncilor naționale.

(Citiți și: ”La bal, sau la spital?” – Nu mai există cale de mijloc. Sumarul”)

B. Instrument de sprijin pentru solvabilitate. Buget: 31 miliarde. Garanții de la bugetul UE în favoarea Grupului Băncii Europene de Investiții pentru mobilizarea de capital privat.

3. Lecțiile învățate în urma crizei și abordarea provocărilor strategice ale Europei

A. EU4Health. Nou program pentru consolidarea securității sanitare și pregătirea pentru viitoarele crize din acest domeniu. Buget de 9,4 miliarde euro

B. rescEU. Mecanism de protecție civilă UE, pentru a răspunde la situații de urgență la scară largă. Buget: 3,1 miliarde euro. Subvenții și achiziții gestionate de Comisia Europeană.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 9.6.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Deținuții au fost incluși în categoriile care au prioritate la vaccinare

Vladimir Ionescu

Odată cu lucrătorii din HoReCa, bancherii și personalul instituțiilor și unităților care lucrează cu publicul, și deținuții au fost incluși printre categoriile care au prioritate… Mai mult

Europa

Weekendul protestelor în Rusia – Demonstrații pentru eliberarea lui Alexei Navalnîi și anti-Putin

Iulian Soare

Susținătorii lideruui opoziției ruse Alexei Navalnîi (foto), acum în închisoare, protestează pe străzile Moscovei și alealtor orașe, pentru eliberarea opozantului rus și împotriva lui Vladimir… Mai mult

Europa

Președintele Joe Biden a cerut o analiză a extremismului din SUA după asaltul asupra Capitoliului

Iulian Soare

Preşedintele american Joe Biden a cerut vineri echipei sale să realizeze „o analiză exhaustivă a ameninţărilor” pe care le reprezintă extremismul violent la nivel intern… Mai mult

Europa

Ombudsmanul UE investighează Comisia Europeană privind contractarea vaccinurilor anti-COVID-19

Adrian N Ionescu

Ombudsmanul european a anunţat vineri lansarea unei investigaţii în legătură cu regimul de secret în care Comisia Europeană abordează contractele de achiziţie a vaccinurilor anti-COVID-19.… Mai mult

Stiri

Curtea Constituținală critică modul de legiferare „defectuos” a punctului de pensie, forțată de PSD anul trecut

Vladimir Ionescu

Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 a creat, din cauza modului defectuos de legiferare, o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative a valorii punctului de pensie,… Mai mult

Europa

27 de ani de închisoare pentru românul implicat în moartea imigranților vietnamezi sufocați într-un camion frigorific în 2019

Vladimir Ionescu

La 27 de ani de închisoare a fost condamnat Gheorghe Nica (43 de ani), implicat în moartea a 39 de imigranți vietnamezi, sufocați într-un camion… Mai mult

Europa

Noua administrație Biden pune presiune pe Germania să oprească North Stream 2

Iulian Soare

Noua administrație americană este la fel de vehementă ca cea veche împotriva construcției conductei Nord Stream 2, proiectul reprezentând un obstacol în relația Washington-Berlin. Într-o… Mai mult