duminică

17 martie, 2024

25 iunie, 2022

Economia SUA va încetini cel mai probabil în 2022 şi 2023, dar „va evita la limită o recesiune”, pe măsură ce Rezerva Federală îşi va implementa planul de înăsprire a politicii monetare pentru a readuce inflaţia sub control, potrivit unui comunicat FMI, citat de Bloomberg.

„Prioritatea politică acum trebuie să fie încetinirea rapidă a creșterii salariilor și a prețurilor, fără a precipita o recesiune”, se arată în comunicatul FMI care rezumă concluziile evaluărilor în baza Articolului IV. „Aceasta va fi o sarcină dificilă”, deoarece constrângerile globale de aprovizionare și penuria de forță de muncă internă vor persista, iar războiul din Ucraina creează incertitudini suplimentare, mai avertizează specialiştii Fondului.

Planul Fed de a majora rapid dobânda de referință către 3,5% * 4% „ar trebui să ducă la o înăsprire a condițiilor financiare, care va readuce rapid inflația la țintă”, a declarat directorul general Kristalina Georgieva.


Pe baza traseului politicii monetare conturat de Fed, precum şi a aşteptărilor privind reducerea deficitului fiscal al bugetului federal, FMI se așteaptă ca economia SUA să încetinească, a spus Georgieva.

„Suntem conștienți că există o cale îngustă de evitare a unei recesiuni în SUA”, a spus Georgieva, adăugând că există riscuri semnificative de materializare a unor scenarii mai pesimiste, în contextul incertitudinilor mari de la nivel global.

Dacă totuşi va exista o recesiune, aceasta va fi relativ scurtă, a dat asigurări şi Nigel Chalk, director adjunct în departamentul FMI pentru emisfera vestică.

De la invazia Ucrainei de către Rusia în februarie, prețurile petrolului au crescut dramatic, exacerbând inflația care a fost alimentată şi de întreruperile lanțului de aprovizionare în contextul pandemiei. Un alt factor care a alimentat creşterile de preţuri din SUA şi nu numai a fost răspunsul fiscal al guvernelor la criza sanitară.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: