duminică

29 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 iunie, 2022

Economia SUA va încetini cel mai probabil în 2022 şi 2023, dar „va evita la limită o recesiune”, pe măsură ce Rezerva Federală îşi va implementa planul de înăsprire a politicii monetare pentru a readuce inflaţia sub control, potrivit unui comunicat FMI, citat de Bloomberg.

„Prioritatea politică acum trebuie să fie încetinirea rapidă a creșterii salariilor și a prețurilor, fără a precipita o recesiune”, se arată în comunicatul FMI care rezumă concluziile evaluărilor în baza Articolului IV. „Aceasta va fi o sarcină dificilă”, deoarece constrângerile globale de aprovizionare și penuria de forță de muncă internă vor persista, iar războiul din Ucraina creează incertitudini suplimentare, mai avertizează specialiştii Fondului.

Planul Fed de a majora rapid dobânda de referință către 3,5% * 4% „ar trebui să ducă la o înăsprire a condițiilor financiare, care va readuce rapid inflația la țintă”, a declarat directorul general Kristalina Georgieva.


Pe baza traseului politicii monetare conturat de Fed, precum şi a aşteptărilor privind reducerea deficitului fiscal al bugetului federal, FMI se așteaptă ca economia SUA să încetinească, a spus Georgieva.

„Suntem conștienți că există o cale îngustă de evitare a unei recesiuni în SUA”, a spus Georgieva, adăugând că există riscuri semnificative de materializare a unor scenarii mai pesimiste, în contextul incertitudinilor mari de la nivel global.

Dacă totuşi va exista o recesiune, aceasta va fi relativ scurtă, a dat asigurări şi Nigel Chalk, director adjunct în departamentul FMI pentru emisfera vestică.

De la invazia Ucrainei de către Rusia în februarie, prețurile petrolului au crescut dramatic, exacerbând inflația care a fost alimentată şi de întreruperile lanțului de aprovizionare în contextul pandemiei. Un alt factor care a alimentat creşterile de preţuri din SUA şi nu numai a fost răspunsul fiscal al guvernelor la criza sanitară.


***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: