joi

28 martie, 2024

12 mai, 2022

Prețurile de consum din SUA au înregistrat un ritm anual de creștere de 8,3% luna trecută, peste așteptările specialiștilor, menținându-se la cel mai ridicat nivel al ultimelor patru decenii, evoluție ce va pune presiune pe Rezerva Federală (Fed) de a acționa pentru a tempera inflația, transmite Financial Times.

Cu toate că indicele prețurilor de consum s-a moderat pentru prima dată în opt luni – înregistrând o scădere față de martie când a înregistrat o creștere anuală de 8,5% -, acesta s-a menținut peste așteptările economiștilor care anticipau un avans de doar 8,1% în aprilie.

Inflația de bază a înregistrat la rândul său o creștere peste așteptări, situație ce pune o presiune suplimentare asupra companiilor și consumatorilor și reprezintă o provocare suplimentară pentru administrația Biden.

Dobânzile la titlurile de stat americane au reacționat imediat


Cifrele au zguduit inițial piața de 22.000 de miliarde de dolari a obligațiunilor guvernamentale americane. Randamentul titlurilor de trezorerie cu o maturitate de doi ani, cele mai ”sensibile” la perspectivele de politică monetară, a urcat cu aproximativ 0,12 puncte procentuale la 2,73%, înainte de a scădea din nou la 2,64%. Referința, dobânzile la împrumuturile pe zece ani, s-a menținut sub 3%.

Acțiunile americane au înregistrat la rândul lor corecții, pe fondul scăderii titlurilor companiilor tehnologice. Nasdaq Composite a încheiat ziua în scădere cu 3,2%, iar S&P 500 cu 1,6%.

„Aceasta nu este surpriza dorită nici de piața de obligațiuni, nici de Fed”, a comentat Emily Roland, strateg de investiții la John Hancock Investment Management.

Inflația de bază sugerează că prețurilor vor rămâne o preocupare pe viitor

Pe lângă creșterea de prețuri față de anul trecut, prețurile de consum au înregistrat un avans de 0,3% față de luna precedentă. Aceasta a fost mai lent decât creșterea de 1,2% înregistrată în martie, alimentată de avansul costurilor energetice și alimentare, o consecință a invaziei Ucrainei de către Rusia.


Cu toate acestea, eliminând elementele volatile precum alimentele și energia, creșterea lunară a IPC de bază a fost de 0,6% față de luna anterioară, comparativ cu 0,3% – creșterea din martie. În termeni anuali, creșterea inflației de bază a fost de 6,2% în aprilie.

Această evoluție a alimentat noi îngrijorări că presiunea prețurilor nu mai reprezintă un fenomen exclusiv sectoarelor cele mai afectate de perturbările legate de pandemie, ci este mai degrabă o tendință amplă care afectează întreaga economie.

„Acest lucru mută balanța riscurilor către o preocupare mai mare cu privire la inflație în viitor”, a declarat Eric Stein, director de investiții la Eaton Vance.

Datele ar putea reprezenta vârful acestei tendințe. Economiștii se așteaptă ca ritmul de creștere a prețurilor de consum să se modereze, pe măsură ce efectele imediate ale războiului din Ucraina se reduc.

Datele anuale privind evoluția inflației ar trebui, de asemenea, să înceapă să scadă în lunile următoare, deoarece începe să fie comparată cu nivelurile mai ridicate înregistrate anul trecut (efectul de bază).

Fed a promis să folosească toate instrumentele

Președintele Joe Biden a declarat miercuri că este „încurajator” să vedem o moderare a cifrei privind indicele anual al prețurilor de consum, dar „rămâne faptul că inflația este inacceptabil de mare”. „Inflația este o provocare pentru familiile din toată țara și reducerea acesteia este prioritatea mea economică principală”, a spus el.

Fed și-a sporit eforturile pentru a limita presiunile asupra prețurilor, anunțând luna aceasta prima creștere de jumătate de punct a dobânzii în mai bine de două decenii. Alte creșteri de acest tip sunt așteptate în iunie și iulie și, potențial, chiar în septembrie, rata fondurilor federale fiind așteptată să ajungă la 2,7% până la sfârșitul anului.

De asemenea, Fed va începe în iunie să vândă din obligațiunile de 9 miliarde de dolari pe care le-a acumulat în bilanțuri.

Principala întrebare pentru investitori este dacă banca centrală a SUA poate reduce inflația fără a provoca o recesiune. John Williams, președintele Fed din New York, a declarat săptămâna aceasta că provocarea de a proiecta o aterizare moale va fi dificilă, dar „nu de netrecut”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: