vineri

26 aprilie, 2024

1 mai, 2022

Deutsche Bank a surprins la începtului lunii, când a devenit prima bancă majoră ce întrevedea o recesiune în SUA, proiecțiile de atunci fiind ale unei ”aterizări line” a economiei americane. Un nou avertisment indică o evoluție ceva mai negativă, antrenată de obiectivul Rezervei Federale (Fed) de reducere a inflației, prin majorarea dobânzilor, transmite CNN.

„Vom avea o recesiune majoră”, au scris economiștii Deutsche Bank, într-un raport adresat clienților.

Problema, potrivit băncii, este că, deși inflația se apropie de „vârf”, va dura „mult timp” până când va coborî la obiectivul Fed, de 2%. Asta sugerează că banca centrală va crește ratele dobânzilor atât de agresiv încât va afecta, inevitabil, economia.


„Considerăm că este foarte probabil ca Fed să apese frână și mai ferm, dar și că o recesiune profundă va fi necesară o recesiune pentru a reduce inflația”, au scris economiștii Deutsche Bank într-un raport intitulat „De ce viitoarea recesiune va fi mai rea decât se aștepta”.

Tensiune pe piața muncii și prețuri la nivel record

Prețurile de consum au crescut cu 8,5% în martie, cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani. Totodată, Moody’s Analytics proiectează că rata șomajului va scădea în curând la cel mai scăzut nivel de la începutul anilor 1950.

Pentru a-și susține teoria, Deutsche Bank a creat un indice care urmărește distanța dintre inflație și șomaj în ultimii 60 de ani, precum și obiectivele declarate de Fed pentru acești indicatori.

Această cercetare arată că astăzi Fed este „mult mai în spatele curbei” decât a fost de la începutul anilor 1980, o perioadă în care o inflație extrem de ridicată a forțat banca centrală să majoreze ratele dobânzilor la maxime record, zdrobind economia.


Vestea bună este că Deutsche Bank vede o revenire completă a economiei americane până la jumătatea anului 2024, pe măsură ce Fed își va inversa politica monetară.

O ”răcorire” a economiei, esențială pentru reducerea inflației

Specialiștii Goldman Sachs admit la rândul lor că reducerea inflației și a avansului salariilor va fi „foarte dificil” de redus, iar o recesiune „nu este inevitabilă”.

„Nu avem nevoie de o recesiune, dar probabil avem nevoie de o încetinire a creșterii la un ritm oarecum sub potențial, o cale care crește riscul de recesiune”, au scris economiștii Goldman Sachs într-un raport.

La fel, UBS speră că expansiunea economică va continua, în ciuda trecerii Fed la o politică monetară de combatere a inflației.

„Inflația ar trebui să scadă de la nivelurile actuale și nu ne așteptăm la o recesiune din cauza creșterii ratelor dobânzilor”, a scris Mark Haefele, director de investiții la UBS Global Wealth Management, într-un raport publicat luni.

Fenomenele care ar putea menține inflația ridicată

Deutsche Bank a argumentat că cel mai important factor din spatele prognozei sale mai negative este probabilitatea ca inflația să rămână „persistent crescută pentru o perioadă mai lungă de timp decât se anticipează”.

Banca a spus că mai multe fenomene ar putea contribui la menținerea inflației la cote peste așteptări: inversarea globalizării, schimbările climatice, alte întreruperi ale lanțurilor de aprovizionare cauzate de războiul din Ucraina și blocajele generate de Covid în China, precum și viitoarele creșteri ale așteptărilor inflaționiste care vor sprijini inflația reală.

„Plaga inflației a revenit și este aici pentru a rămâne”, a spus Deutsche Bank.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: