marți

26 martie, 2024

10 iunie, 2022

Pentru reducerea deficitului bugetar la un nivel sustenabil, de sub 3% din PIB, precum și pentru stabilizarea datoriei publice, România trebuie să introducă măsuri fiscale care să contribuie la creșterea veniturilor cu cel puțin 2% din PIB, recomandă specialiștii Fondului Monetar Internațional (FMI).

”Pentru a reconstrui spațiul fiscal și a sprijini împrumuturile de pe piață pentru finanțarea bugetară, trebuie introduse, fără întârziere, politici de reducere a deficitului fiscal pe termen mediu”, se arată în comunicatul transmis la finalul misiunii FMI de evaluare a României în baza Articolului 4. Aceasta a fost condusă de Jan Kees Martijn (foto centru), șeful misiunii FMI pentru România.

Măsurile ar trebuie să fie așezate pe o reformă fiscală ambițioasă, care să garanteze echitatea sistemului de impozitare, susțin experții internaționali. Principalii piloni ai acesta ar trebuie să vizeze:

  • Impozitul pe venit

Sistemul fiscal este îngreunat de scutiri pentru anumite sectoare, tratamente speciale (inclusiv un impozit pe dividende scăzut) și lacune (inclusiv prin micro-întreprinderi), care îi afectează foarte mult eficacitatea și corectitudinea, avertizează specialiștii FMI.

”Este nevoie urgentă de o reformă cuprinzătoare pentru a uniformiza baza de impozitare între sectoare și surse de venit. Acest lucru ar putea genera mai mult de 1¼ la sută din PIB. Introducerea progresivității pentru cei cu cele mai mari venituri ar putea genera venituri suplimentare și ar putea atenua inegalitatea ridicată a veniturilor din România”, se arată în comunicat FMI.

  • Taxa pe valoarea adăugată (TVA)


Eficiența sistemului de TVA din România este printre cele mai scăzute din UE. Creșterea eficienței colectării la media UE prin extinderea și raționalizarea bazei, precum și consolidarea administrativă suplimentară ar putea genera 1½ la sută din PIB, reiese din calculele FMI.

  • Impozitul pe proprietate

Reforme precum lărgirea bazei de impozitare și corelarea impozitul de valoarea de piață a proprietăților ar putea genera aproximativ ¼ la sută din PIB în plus la buget.

  • Impozitarea emisiilor de carbon

Aceasta ar putea constitui o sursă suplimentară de venituri, contribuind totodată la tranziția ecologică a României. Astfel de venituri ar putea fi utilizate pentru a reduce impozitele pe venit pentru persoanele cu venituri mai mici.

”După o redresare solidă în urma pandemiei, România se confruntă acum cu efecte negative din cauza războiului din Ucraina și a inflației în creștere. Mai mult, țara se confruntă cu aceste noi provocări în contextul în care se află într-o poziție fiscală slabă”, avertizează specialiștii FMI.

Măsurile de atenuare a impactului creșterii prețurilor, în special la energie, ar trebui să fie temporare și să vizeze consumatorii vulnerabili, pentru a limita costurile bugetare, susțin ei.

Experții FMI au salutat intențiile Guvernului de la București de a reduce deficitul bugetar la 5,8% din PIB în 2022, însă din estimările lor acesta se va situa la 6¾ la sută din PIB

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: