vineri

26 aprilie, 2024

9 iunie, 2022

Deficitul balanţei comerciale (exporturi fob / importuri CIF) din primele 4 luni ale anului 2022 a trecut de 10 miliarde de euro, după o creștere cu peste 2,9 miliarde de euro (+42%) față de cel înregistrat în aceeași perioadă din 2021. De remarcat creșterea foarte puternică a importurilor în aprilie, care a dus deficitul comercial la un record lunar de 2,8 miliarde de euro.

Motorul principal al exporturilor românești, industria auto, aproape că a mers la ralanti. Exporturile acestei categorii au crescut cu 4,9% față de aceeași perioadă din 2021, de peste două ori mai puțin decât au crescut importurile sale.

Grupa de produse „mașini și echipamente pentru transport” ocupă cea mai mare pondere în structura exporturilor românești (42,6%), dar a înregistrat deficit comercial sectorial pe primele  4 luni ale anului, chiar dacă mic (331 milioane de euro) față de multe alte deficite sectoriale, conform datelor raportate  joi de Institutul Național de Statistică (INS).


Pe întreg anul trecut, industria auto înregistrase un excedent de aproape 3,9 miliarde de euro, din care mai mult de jumătate a fost realizat din exporturile de autoturisme, potrivit calculelor CursDeGuvernare.

În perioada ianuarie-aprilie 2022, exporturile fob (exclusiv costurile de asigurare și transport) au crescut cu 20,7% față de aceeași perioadă din 2021, până la mai mult de 28,9 miliarde de euro.

Importurile CIF (inclusiv costurile de asigurare și transport) au crescut, însă, mai mult,  cu 25,5% până la mai mult de  38,9 miliarde de euro.

Numai în luna aprilie deficitul a fost de peste 2,8 miliarde de euro, după ce exporturile fob au crescut cu 10,4%, față de aprilie 2021, până la aproape 6,9 miliarde de euro, dar creșterea importurilor a fost mai mult decât dublă, de 21,8% până la mai mult de 9,7 miliarde de euro.

Marea creștere a exporturilor de uleiuri comestibile


Criza exporturilor alimentare ucrainene a supra-solicitat fabricile de ulei de floarea soarelui, care au capacități mult sub producția agricolă, și, în general, exporturile de „uleiuri, grăsimi și ceruri de origine animală și vegetală” au crescut cu peste 279 % în primele 4 luni ale anului.

Ponderea acestei grupe de produse în totalul exporturilor este, însă, de 0,9%.

A doua cea mai mare creștere a exporturilor (peste 83%) au înregistrat-o produsele petroliere („combustibili minerali, lubrifianți și materiale derivate”), dar nici acestea nu au o pondere prea mare în totalul exporturilor (4,9%) și înregistrează al doilea cel mai mare deficit sectorial, de peste 2,4 miliarde de euro, la 4 luni.

Cel mai mare deficit sectorial este al produselor chimice, de peste 4,6 miliarde de euro. Al treilea este al produselor manufacturate clasificate după materia primă (peste 2,2 mld. euro).

Și, în sfârșit, importul de alimente produce al patrulea cel mai mare deficit comercial sectorial, de aproape 1,1 miliarde de euro. (România nu prea importă animale vii, incluse în aceeași grupă).

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în primele 4 luni a fost de peste 21,1 miliarde de euro la „expedieri” şi de aproape 27,7 milioane euro la „introduceri”, reprezentând 73,0% din total exporturi şi 71,1% din total importuri.

Valoarea exporturilor extra-UE27 de bunuri în perioada a fost de puțin peste 7,8 miliarde de euro, iar cea a importurilor de 11,25 miliarde de euro

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: