luni

29 aprilie, 2024

10 aprilie, 2024

Agenția de rating Fitch și-a revizuit miercuri perspectiva privind ratingul de credit suveran al Chinei la negativ, invocând riscuri pentru finanțele publice, deoarece guvernul se confruntă cu incertitudini tot mai mari în tranziția spre noi modele de creștere economică, transmite agenția Reuters.

Fitch a prognozat că deficitul public general va crește la 7,1% din produsul intern brut (PIB) în 2024, de la 5,8% în 2023, cel mai ridicat nivel de la o valoare de 8,6% în 2020, când restricțiile stricte ale Beijingului în pandemie au cântărit puternic asupra celei de-a doua economii mondiale.

Deși și-a redus perspectiva, indicând că este posibilă o retrogradare pe termen mediu, agenția a confirmat ratingul IDR al Chinei la „A+”.


Fitch a estimat că creșterea economică a Chinei va încetini la 4,5% în 2024, de la 5,2% anul trecut, spre deosebire de Citi și Fondul Monetar Internațional, care și-au revizuit în creștere prognozele privind China.

Producția fabricilor și vânzările cu amănuntul din China au depășit previziunile în ianuarie-februarie, alăturându-se unor exporturi și indicatori ai inflației de consum mai buni decât se estima, oferind un impuls timpuriu speranțelor Beijingului de a atinge ceea ce analiștii au descris ca fiind un obiectiv ambițios de creștere a produsului intern brut de 5,0% pentru 2024.

„Revizuirea perspectivei reflectă riscurile tot mai mari la adresa perspectivelor finanțelor publice din China, în condițiile în care țara se confruntă cu perspective economice mai nesigure, pe fondul tranziției de la o creștere dependentă de imobiliare la ceea ce guvernul consideră a fi un model de creștere mai sustenabil”, a precizat Fitch.

Ministerul de Finanțe al Chinei a declarat că regretă revizuirea ratingurilor și a spus că sistemul de rating al lui Fitch nu reușește să reflecte într-un mod corect efectul pozitiv al politicii fiscale a Chinei.


În decembrie, Moody’s a emis un avertisment de retrogradare a ratingului de credit al Chinei, citând costurile pentru salvarea guvernelor locale și a firmelor de stat și pentru controlul crizei imobiliare.

„Revizuirea perspectivei de către Fitch reflectă situația mai dificilă din finanțele publice ale Chinei, în ceea ce privește problema dublă a încetinirii creșterii și a acumulării de datorii. Acest lucru nu înseamnă că China va ajunge la default în curând. Guvernul de la Beijing dispune de mijloace de injectare de lichidități și realocare a resurselor de stat pentru a atenua presiunea asupra administrrațiilor locale dacă este necesar”, a declarat Gary Ng, economist șef pentru Asia-Pacific la Natixis, Hon Kong.

„Decizia de retrogradare vine înainte de reuniunea Biroului Politic din aprilie și de publicarea datelor economice din primul trimestru. Totuși, impactul asupra politicii macro este de așteptat să fie mic, dar de durată. Și, deoarece multe companii au trecut la finanțarea în yuani, aceasta va avea un impact redus asupra piețelor financiare”, a spus pentru Reuters, Zhaopeng Xing, analist senior la Anz, Shanghai

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: