luni

29 aprilie, 2024

5 decembrie, 2023

Agenția de rating Moody’s Investors Service a redus perspectiva pentru obligațiunile suverane chineze la negativă, subliniind îngrijorările în creștere cu privire la gradul de îndatorare atins de a doua economie a lumii, transmite Bloomberg.

Moody’s și-a redus perspectiva la negativă de la stabilă, păstrând în același timp un rating pe termen lung de A1 pentru obligațiunile suverane ale Chinei, potrivit comunicat agenției. Recurgerea de către guvernul de la Beijing la stimulente fiscale masive pentru a ajuta autoritățile locale și spirala deprecierilor de pe pieța imobiliară prezintă riscuri pentru stabiilitatea economiei naționale, se arată în cpmunicatul Moody’s.

Îngrijorările investitorilor au crescut pe măsură ce criza de pe piața imobiliară a Chinei se adâncește și necesită noi injecții financiare din partea guvernului, ceea ce determină Beijingul să intensifice împrumuturile pentru a-și susține economia pe linia de plutire. Acest lucru face ca datoria publică să crească rapid, Beijingul fiind pe cale să stabilească un nou record al valorii totale a emisiunilor de obligațiuni.

Economia chineză încetinește


Moody’s a spus că se așteaptă ca avansul PIB-ului Chinei să încetinească la 4% în 2024 și 2025, pentru a se stabiliza în medie la 3,8% între 2026 și 2030. Majoritatea analiștilor anticipează că economia chineză va atinge ținta anuală de creștere de aproximativ 5% în acest an.

A doua cea mai mare economie a lumii s-a străduit să se redresee rapid după pandemie, însă criza puternică de pe piața imobiliară, riscurile legate de imensa datorie a administrației publice locale, încetinirea economiei mondiale și tensiunile geopolitice au tăiat din elanul creșterii. O serie de măsuri de sprijin ale guvernului central au avut efecte modeste, obligând autoritățile să înmulțească ajutoarele sub forma stimulentelor fiscale.

Datoria cumulată a guvernelor regionale a ajuns la 92 trilioane yuani (12,6 trilioane dolari), sau 76% din PIB-ul Chinei în 2022, în creștere de la 62,2% în 2019, potrivit celor mai recente date ale FMI citate de Reuters.

După ani de investiții masive în infrastructură, profiturile tot mai anemice din vânzările de terenuri și costurile suplimentare generate de lupta împotriva Covid-19 au crescut îngrijorările față de capacitatea municipalităților supraîndatorate să continue susținerea economiei.

China critică decizia Moody‘s


Ministerul de Finanțe al Chinei s-a declarat dezamăgit de retrogradarea anunțată de Moody’s, adăugând că economia își va menține direcția într-o tendință pozitivă. De asemenea, el a spus că riscurile pieței imobiliare și ale administrației locale sunt controlabile, relatează Reuters.

„Îngrijorările lui Moody‘s cu privire la perspectivele de creștere economică ale Chinei, a sustenabilității fiscale și alte aspecte sunt inutile”, se arată în comunicatul Ministerului de Finanțe.

În octombrie, China a anunțat noi emisiuni de obligațiuni suverane până la sfârșitul anului în valoare de 1 trilion de yuani (139,84 mld dolari) pentru o nouă serie de măsuri de sprijin, ridicând ținta de deficit bugetar pentru 2023 la 3,8% din PIB față de ținta inițială de 3%.

Banca centrală a implementat, de asemenea, reduceri ale ratelor dobânzilor și a pompat mai multă lichiditate în economie în ultimele luni, angajându-se să vină în sprijinul politicii fiscale a guvernului.

China riscă noi retrogradări de rating

Moody’s și-a redus ratingul împrumuturilor pentru China în 2017, la A1 de la Aa3, din cauza probabilității unei creșteri semnificative a datoriilor la nivelul întregii economii și a impactului pe care l-ar putea avea asupra finanțelor statului. Aceasta a fost prima degradare a datoriei Chinei din 1989.

La începutul acestui an, Fitch Ratings Ltd. a declarat pentru televiziunea Bloomberg că ar putea reconsidera ratingul de credit suveran A+ al Chinei. Agenția a reconfirmat recent însă nivelul de rating cu o perspectivă stabilă.

S&P Global Ratings a menținut ratingurile Chinei la A+, cu perspective stabile de la ultima sa retrogradare din 2017, care a venit după o mișcare similară a Moody’s.

„Este puțin probabil ca riscul de scădere al ratingului să inverseze planul de emitere de obligațiuni, ceea ce ar putea ajuta la atenuarea preocupărilor legate de sectorul imobiliar și de creșterea lentă a Chinei”, a declarat Ken Cheung, strateg șef FX pentru Asia la Mizuho Securities. „Impactul reducerii perspectivelor de rating asupra fluxului de obligațiuni ar trebui să se dovedească limitat, în timp ce diferența de dobânzi China-SUA este în continuare un factor cheie”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: