marți

18 ianuarie, 2022

Finanțele modifică Legea prevenției – amendă minim 8.000 lei și suspendarea activității pentru lipsa casei de marcat electronice

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 iulie, 2019

43773719 – cash register.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) propune, printr-un proiect de act normativ, eliminarea contravenției referitoare la nerespectarea de cãtre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevãzute de lege de sub prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017.

Un comunicat al Finanțelor precizează că ”procesele de implementare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic au înregistrat un declin accentuat în perioada ianuarie – mai 2019, comparativ cu perioada septembrie – decembrie 2018”.

Ministerul de Finanțe consideră că măsura este necesară ”deoarece operatorii economici care încalcã obligația de dotare cu noile dispozitive nu au motive obiective pentru neconformare, în condițiile în care au fost emise autorizații de distribuție pentru aparatele de marcat care acoperã toate tipurile de activitãți economice, iar distribuitorii autorizați au stocuri de aparate de marcat noi”.


De asemenea, precizează comunicatul, ”o mare parte dintre operatorii economici au achiziționat și instalat aparate de marcat cu jurnal electronic, iar perpetuarea acestei situații ar duce la discriminarea operatorilor economici corecți”.

Potrivit proiectului, publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe, inspectorii Direcției Generale Antifraudã Fiscalã din cadrul ANAF vor dispune de la prima abatere amendã de la 8.000 lei la 10.000 lei, suspendarea activitãții operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, precum și confiscarea sumelor nejustificate.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Subliniem faptul cã toate firmele care comercializeazã produse sau presteazã servicii direct cãtre populație au obligația de a fiscaliza toate încasãrile prin intermediul casei de marcat electronice fiscale și de a se dota cu noile aparate de marcat prevãzute de cadrul normativ”, afirmă MFP.

Din informațiile Finanțelor, numărul aparatelor de marcat înregistrate în sistemul informatic al ANAF de către agenți economici a scăzut anul acesta în medie cu 70% față de perioada de final a anului trecut. Raportat la același interval de timp, ritmul de atribuire a seriilor fiscale a scăzut în medie cu 45%, iar ritmul de instalare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic a scăzut în medie cu 25%.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr