joi

25 aprilie, 2024

2 februarie, 2023

Rezerva Federală (Fed) din Statele Unite a majorat miercuri dobânzile-cheie de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale (după o majorare de 0,5 pp la ședința anterioară), la 4,5%-4,75% pe an, în linie cu așteptările analiștilor, semnalând că urmează noi creșteri de dobânzi, transmite presa internațională.

Discursul președintelui Fed, Jerome Powell, le-a dat însă speranță investitorilor că banca centrală a SUA va încetini ritmul majorărilor, ceea ce va permite celei mai mari economii a lumii o ”aterizare lină”, respectiv evitarea unei contracții accentuate a PIB-ului.

Nivelul dobânzilor este de natură să afecteze activitatea economică, respectiv să ducă la o contracție a acesteia. Marile bănci centrale ale lumii sunt foarte preocupate de dozarea corectă a majorărilor de dobândă, menite să aducă în jos rata inflației, așa încât acestea să nu arunce economiile în recesiune. Banca Centrală Europeană (BCE) are ședință de politică monetară astăzi.

Investitorii optimiști


Timp de săptămâni, speranțele investitorilor că relaxarea presiunilor inflaționiste și răcirea creșterii economice vor permite Fed să reducă ritmul majorărilor au stimulat avansul acțiunilor și a altor active de risc, după un 2022 în care acestea au avut performanțe foarte slabe, scrie Reuters.

Mulți investitori de pe Wall Street sunt convinși că o recesiune larg așteptată va zgudui din nou piețele în acest an. Pe de altă parte, comentariile lui Powell de la sfârşitul ședinței de politică monetară de miercuri, când acesta a recunoscut progresele înregistrate în lupta împotriva inflaţiei, au inspirat optimism.

„În acest moment, piața a salutat faptul că încă două creșteri la 25 de puncte de bază înseamnă practic doar ajustări marginale”, a comentat Alessio de Longis, manager senior de portofoliu la Invesco Investment Solutions. „Se apropie lumina de la capătul acestui ciclu monetar”.

S&P 500 a crescut cu mai mult de 1% miercuri, marcând un avans de peste 7% pentru întreg anul.

Investitorii pesimiști


Mulți investitori au perceput totuși mesajul șefului Fed ca fiind mai puțin optimist, arătându-se sceptici că factorii de decizie vor fi capabili să reducă cea mai mare inflație din ultimele decenii fără a afecta economia.

„Credem că modalitatea prin care vom aduce inflația până la ținta finală va necesita aproape în mod obligatoriu o recesiune, chiar dacă aceasta va fi scurtă și superficială”, a declarat Kristy Akullian, strateg senior al echipei iShares Investment Strategy a BlackRock.

Fed a estimat că va majora dobânzile de politică monetară până la 5%-5,25% și le va menține acolo cel puțin până la sfârșitul anului.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: