Economia zonei euro s-a dovedit ceva mai rezilientă decât se așteptau specialiștii în ultimele trei luni ale anului trecut, consemnând o ușoară creștere, de 0,1% din PIB față de trimestrul anterior, potrivit datelor comunicate marți de Eurostat.
”Acest lucru maschează probabil o contracție a cheltuielilor gospodăriilor. Cele mai pesimiste scenarii pentru această iarnă au fost evitate, dar activitatea economică se menține anostă”, au comentat analiștii băncii olandeze ING, într-o notă transmisă investitorilor.
În ciuda crizei energetice – și a inflației -, economia zonei euro a sfidat din nou recesiunea în al patrulea trimestru, dând dovadă de o reziliență ieșită din comun. Majoritatea economiilor au stagnat însă.
”Germania și Italia, cele mai mari economii industriale, au înregistrat ușoare contracții, deoarece suferă mai mult din cauza crizei energetice, în timp ce Franța și Spania au reușit să înregistreze rate mici de creștere”, a explicat Bert Colijn, senior economist pentru zona euro la ING.
Datele defalcate aferente marilor economii europene indică totodată o scădere accentuată a cererii interne, respectiv a consumului, în special în Germania, dar și în Franța și Spania.
”Importurile au scăzut semnificativ, în timp ce exporturile au rezistat destul de bine, ceea ce înseamnă că exporturile nete par să fi contribuit pozitiv la creșterea economică în trimestrul al patrulea. Când acest lucru se datorează însă scăderii importurilor, nu este un semn bun”, avertizează Colijn.
În acest context, economiștii se așteaptă în continuare ca economia zonei euro să intre în recesiune.
”Privind în perspectivă, credem că zona euro (cu excepția Irlandei) va intra în recesiune în prima jumătate a acestui an, pe măsură ce efectele înăspririi politicii monetare a BCE se vor intensifica, gospodăriile vor continua să se confrunte cu efectele crizei costului vieții, iar cererea externă va rămâne scăzută”, crede Andrew Kenningham, Chief Europe economist la capital Economics.
În UE, creșterea a stagnat între al treilea și al patrulea trimestru al anului trecut. PIB-ul din T4 a înregistrat un avans de 1,8% față de T4 2021.
Conform primelor estimări a creșterii anuale pentru 2022, bazată pe date trimestriale ajustate sezonier și calendaristic, PIB-ul a consemnat un avans de 3,5% în zona euro, respectiv de 3,6% în UE.
***