luni

29 aprilie, 2024

23 martie, 2023

Rezerva Federală (Fed) din SUA a decis miercuri majorarea dobânzilor-cheie de politică monetară cu 25 de puncte de bază, la un interval de 4,75%-5%, anunțând că mai vizează încă o creștere similară în acest an, potrivit MarketWatch.

Președintele Fed, Jerome Powell (foto), a precizat că instituția este foarte atentă la modul în care înăsprirea condițiilor de creditare ca urmare a prăbușirii unor bănci regionale din SUA poate acționa similar unor creșteri de dobânzi care să ajute la scăderea ratei inflației.

Fed a actualizat totodată scenariul macroeconomic central pe termen scurt și mediu, reducând previziunile pentru dinamica anuală a PIB în T4 2023 și T4 2024 (la 0,4%, respectiv 1,2%) și majorând prognozele pentru ritmul anual al prețurilor de consum din T4 2023 (la 3,3%).

Condițiile de creditare, la fel de slabe ca în 2008


Powell a spus că a existat deja o înăsprire semnificativă a condițiilor de creditare, dar și că politica monetară mai are „puțină muncă de făcut” pentru a ajuta la „răcirea” inflației.

Un grafic realizat de Apollo Global Management arată evoluția condițiilor de creditare pentru consumatori, un important motor de creștere pentru economia SUA. Acestea se situau la niveluri similare celor din 2008 chiar și înaintea prăbușirii Silicon Valley Bank și Signature Bank.

”Chiar înainte de recentele probleme bancare, costurile împrumuturilor au crescut rapid și, mai important, economia a cunoscut o înăsprire a condițiilor de creditare, ceea ce credeam că ar afecta din ce în ce mai mult fluxul de credit în detrimentul creșterii economice. Considerăm că evenimentele recente vor face băncile mai reticente cu privire la cui împrumută, cât de mult împrumută și la ce rată a dobânzii”, au precizat economiștii ING, într-o notă transmisă investitorilor.

Powell a mai precizat că înăsprirea condițiilor de creditare poate avea aceleași efecte ca majorarea dobânzilor în ceea ce privește scăderea inflației.


El a mai spus că întrebarea va fi cât de semnificativ va fi acel impact și pentru cât timp. „Vom urmări cât de grav este”, a spus el, dar a subliniat, de asemenea, că Fed nu ia în calcul reducerea ratelor deocamdată.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: