joi

25 aprilie, 2024

21 martie, 2023

Rezerva Federală (Fed) din SUA va trebui să ia în a doua parte a acestei săptămâni una dintre cele mai dificile decizii de politică monetară din actualul ciclu de majorare a dobânzilor, în condițiile în care continuarea pe actuala traiectorie ar putea intra în conflict cu eforturile de susținere a sectorului bancar, scrie Financial Times.

Preocupări similare există și la nivel european. Acestea pot avea consecințe asupra României deoarece nivelul dobânzilor din economiile dezvoltate, care influențează la rândul său nivelul dobânzilor de la nivel local.
Dacă lupta cu inflația este întreruptă prea repede, din cauza problemelor sistemului bancar spre exemplu, este posibil ca în viitor să fie nevoie de creșteri și mai mari ale dobânzilor pentru a o readuce sub control.

Oficialii Fed vor trebui să decidă miercuri și joi dacă majorează dobânzile din SUA cu un sfert de punct procentual, în condițiile în care în ultimele săptămâni au fost nevoiți să pună la dispoziția băncilor lichiditate de urgență pentru a preveni colapsul sistemului pe fondul falimentului Silicon Valley Bank (SVB) și a preluării credit Suisse de către UBS.


La această oră este incert în ce măsură aceste acțiuni sunt suficiente pentru a gestiona efectele crizei. Acțiunile celor mai multe bănci americane regionale se tranzacționează la niveluri inferioare celor de dinaintea prăbușirii SVB.

Probleme băncilor americane au dus la înăsprirea standardelor de creditare

Ca urmare, analiștii se așteaptă ca acestea să fie nevoite să-și reducă drastic creditarea pentru a face față crizei. Torsten Slok, economist-șef la Apollo Global Management, estimează că bănci care dețin aproximativ 40% din toate activele din sector ar putea opta pentru o astfel de strategie, iar aceasta ar putea arunca SUA brusc în recesiune în acest an.

Slok estimează că această înăsprire a standardelor de creditare are un efect echivalent cu o majorare a dobânzilor cheie de politică monetară de către Fed de 1,5 puncte procentuale.

Drept urmare, el se așteaptă ca Fed să renunțe la majorarea dobânzilor plănuită în această săptămână. Economiștii de la Goldman Sachs împărtășesc opinia, cu toate că estimează că înăsprirea condițiilor financiare reale echivalează cu o majorare de doar jumătate de punct procentual.

Europenii, mai optimiști


Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat luni în Parlamentul European că tensiunile din sistemul bancar ar putea influența viitoarele decizii de politică monetară, în special dacă turbulențele vor afecta creditarea companiilor și gospodăriilor.

Lagarde a precizat că băncile europene au o expunere „foarte limitată” pe credit Suisse. „Nu vorbim de miliarde aici, vorbim de milioane”, a precizat ea, potrivit Financial Times.

Cu toate acestea, Lagarde a avertizat că tulburările riscă să agraveze o contracție recentă a ofertei de credit.

„Asistăm deja la o înăsprire a condițiilor financiare”, a spus Lagarde. „Acest lucru ar putea fi accentuat de tensiunile din sistemul bancar și va trebui să luăm în considerare acest lucru ca parte a datelor pe care le analizăm ca parte a următoarei decizii de politică monetară.”

Creditele acordate de băncile din zona euro au înregistrat o contracție de 61 de miliarde de euro între ianuarie și februarie, cea mai mare scădere lunară din 2013.

Potrivit sondajului trimestrial realizat de BCE, băncile și-au înăsprit la începutul acestui an criteriile de creditare companii cu cel mai ridicat nivel de la criza datoriilor suverane din regiune din 2011. Cererea de credite ipotecare a scăzut cu cel mai rapid ritm de până acum.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: