19 noiembrie, 2021

Ritmul de creștere al exporturilor României va scădea în următorii doi ani, dar va rămâne superior celui din 2019. Viteza importurilor se va diminua mai puțin decât cea a exporturilor, dar cele două ritmuri s-ar putea apropia foarte mult în 2023, potrivit unui raport al Băncii Transilvania (BT).

„La nivelul cererii externe nete exporturile vor continua să prezinte o dinamică inferioară importurilor în anii următori, dar previzionăm ajustarea acestui decalaj”, scrie Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al BT în raportul citat.

Totuși, după 2023, ritmul comerțului extern al României ar trebui să crească semnificativ, căci analistul de la BT de așteaptă ca, în același orizont al termenelor medii, „perspectiva creșterii exporturilor și importurilor totale ale României (să aibă) dinamici medii anuale de 11,7%, respectiv 13%”.


Exporturile românești au avut anul trecut al treilea cel mai mare ritm de creștere anuală din ultimii 20 de ani.

Reducere drastică a progonzei de creștere economică în 2021

Și Banca Transilvania (simbol bursier TLV) a redus drastic, cu aproape un punct procentual, până la 6,1%, prognoza creșterii economice pe 2021, după ce Institutul Național de Statistică a corectat-o, de asemenea pe a sa.

Ritmul creșterii produsului intern brut (PIB) ar urma să se tempereze până la 5,2% în 2022, respectiv la 5% în 2023. Pandemia a produs o cădere cu 3,9% a economiei în 2020.

Analiza BT nu omite, însă, „acumularea de provocări, inclusiv intensificarea crizei sanitare, presiunile inflaționiste (dată fiind suprapunerea șocurilor din sfera ofertei) și persistența distorsiunilor la nivelul lanțurilor mondiale de producție”.


Totuși, mizează pe „premisele favorabile pentru investițiile productive, susținute de nivelul redus al costurilor reale de finanțare, potențialul de dezvoltare (inclusiv la nivelul infrastructurii critice) și implementarea programelor lansate de Uniunea Europeană după incidența crizei sanitare (Next Generation și cadrul financiar multianual 2021-2027)”.

Astfel investițiile, „motorul economiei ar putea crește cu ritmuri anuale de 11,3% în 2021, 10% în 2022, respectiv 9,1% în 2023, cu impact de antrenare în economie.”

Alte estimări optimiste:

  • consumul privat (principala componentă a PIB) are perspective de creștere cu 6,4% în 2021, cu 5,3% în 2022, respectiv 3,4% în 2023, „evoluție susținută de ameliorarea climatului din sfera pieței forței de muncă și de nivelul redus al costurilor reale de finanțare.”
  • consumului public va accelera de la 1,6% în 2021 la 4,2% în 2022 și va decelera până la 3,3% în anul 2023.

Acțiunile Băncii Transilvania (TLV) sunt printre cele mai tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB), unde banca este evaluată la 16,4 miliarde de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: