joi

1 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 noiembrie, 2021

BCR a revizuit marți în scădere prognoza privind evoluția economiei din acest an, micșorând estimarea avansului PIB cu un punct procentual, la 6,4%, ca urmare a datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Economiștii BCR au revizuit totodată și prognoza pentru 2022, de la 4,5% la 4%, cu riscul de a fi și mai slabă de atât dacă efectele de încetinire a PIB-ului se vor răsfrânge și în primul trimestru al anului viitor.

”PIB-ul real a înregistrat o creștere de 0,3% trimestru la trimestru și 7,2% an la an în trimestrul al treilea din 2021, cu mult sub așteptările pieței de 9,7% an la an, respectiv estimarea noastră de 10,3%, cu toate că două puncte procentuale din eroarea de estimare a provenit din revizuirea datelor istorice. Datele defalcate privind evoluția PIB-ului din trimestrul al treilea vor fi publicate pe 7 decembrie”, notează Ciprian Dascălu, economist-șef BCR, într-o notă transmisă investitorilor.


Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării PIB pentru trimestrul III 2021 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, fiind înregistrate modificări ale indicilor de volum comparativ cu a doua variantă provizorie a PIB pentru trimestrul II 2021, publicată în octombrie, a anunțat INS.

Astfel:

  • rezultatele trimestrului I 2021, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite de la 102,6% la 102,2%;
  • rezultatele trimestrului II 2021, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite de la 101,9% la 101,5%.

Calculele de final de an: Impulsul fiscal de la guvern ar putea salva PIB-ului în T4

Specialiștii BCR sunt de părere că avansul puternic al agriculturii abia dacă a compensat scăderile puternice din industrie și construcții, sectoare care au înregistrat scăderi consecutive, după cum rezultă din datele lunare.


”Producția industrială a scăzut cu 4,6% în T3 față de trimestrul anterior, în vreme ce construcțiile s-au prăbușit cu 10,2%. Creșterea comerțului a încetinit brusc la 1,3% față de 5,5% creșterea din T2 față de T1”, se arată în nota citată.

Indicatorii de încredere în economie realizați de Comisia Europeană au consemnat scăderi în T3.

Economia ar putea fi ”salvată” în ultimele trei luni din an de impusul fiscal puternic venit de la Guvern, susține economistul-șef BCR.

”Impulsul fiscal mare din ultimul trimestru, cu cheltuieli nete de 3,36 puncte procentuale din PIB rămase până la atingerea țintei de deficit bugetar de 7,13% din PIB pentru întregul an, ar putea salva situația economiei la sfârșitul anului și ar putea sprijini creșterea economică în prima jumătate a anului a anului următor”, punctează Ciprian Dascălu.

Pe de altă parte, inflația va ”mușca” din veniturile nominale așa încât creșterile abia dacă vor acoperi avansul prețurilor, mai avertizează el.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: