marți

7 mai, 2024

28 ianuarie, 2022

Bugetul general consolidat s-a încheiat cu un deficit de 80 de miliarde de lei în 2021, echivalentul a 6,7% din PIB, o corecţie de aproape trei puncte procentuale din PIB faţă de rezultatul din 2020.

Circa 30% din acest deficit, respectiv 24 de miliarde de lei, a fost realizat în ultima lună din an, când cheltuielie totale ale statului s-au ridicat la 62,1 miliarde de lei, potrivit calculelor CursDeGuvernare, pe baza datelor oficiale publicate vineri de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Execuţia bugetară din ultima lună a anului este în general una atipică, deoarece atunci se pot face plăţi care poate au fost amânate pe final de an, pentru a se asigura atingerea ţintei de deficit bugetar. Chiar şi aşa, decembrie 2021 se remarcă prin prisma creşterilor semnificative de cheltuieli faţă de decembrie 2020.

Lista cheltuielilor din decembrie care au înregistrat creșteri de 2 cifre față de aceeași lună din 2020


Redăm mai jos capitolele bugetare la care cheltuielile publice au înregistrat creşteri mari în decembrie, faţă de sumele cheltuite în decembrie 2020:

  • Dobânzi: Creşterea costurilor de finanţare s-a resimţit puternic în ultima lună a anului trecut. Guvernul a plătit în decembrie dobânzi de aproape 1,4 miliarde de lei, de aproape trei ori mai mult decât sumele plătite la acest capitol bugetar în 2020.
  • Bunuri şi servicii: Guvernul a cheltuit circa zece miliarde de lei în decembrie, cu peste 25% în plus faţă de decembrie 2020;
  • Subvenţii: Criza din energie a umflat şi cheltuielile de subvenţii care au fost de 2,26 miliarde de lei în decembrie, cu 55% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului anterior.
  • Alte transferuri: Cheltuielile de la acest capitol bugetar (despre care experţii Consiliului Fiscal au avertizat în trecut că este prea puţin transparent, ceea ce creşte riscul realizării unor plăţi discreţionare) au fost de 4,46 miliarde de lei în decembrie, de două mai mari decât cele din decembrie 2020.
  • Fonduri europene: Guvernul a majorat semnificativ şi alocările destinate proiectelor finanţare din fonduri europene. În ultima lună din 2021, acestea au fost de 9,7 miliarde de lei, cu peste un miliard de lei mai mari decât în decembrie 2020.
  • Alte chetuieli: Acest capitol similar de netransparent precum alte transferuri a beneficiat de cheltuieli în creştere cu 62,5% în decembrie.
  • Investiţii publice: Cheltuielile de capital, respectiv investiţiile finanţate exclusiv de la bugetul de stat, s-au bucurat de o creştere de 20% faţă de decembrie 2020.

Drept urmare, deficitul bugetar aferent lunii decembrie 2021 a fost de 24 de miliarde de lei, cu 35,5% peste cel din decembrie 2020, de 17,7 miliarde de lei.

Asta în condiţiile în care Guvernul s-a bucurat şi de o creştere a veniturilor, nivelul acestora fiind în decembrie cu 18,9% peste cel din decembrie 2020. Majoritatea categoriilor de taxe şi impozite au contribuit la acest rezultat favorabil, cu excepţia TVA.


Veniturile nete din TVA s-au ridicat în decembrie la 6,5 miliarde de lei, cu 11% mai puţin decât în decembrie 2020.

Pe întreg anul 2021, veniturile bugetului general consolidat au însumat 379,61 mld lei în anul 2021, cu 17,7% peste nivelul încasat în 2020.

„Această evoluție favorabilă a fost influențată atât de încasările reduse din anul anterior – ca efect al unor măsuri de sprijinire a contribuabililor (amânarea termenelor de plată, bonificații și scutiri), cât și de redresarea indicatorilor economici, respectiv recuperarea parțială a unor categorii de venituri (TVA, contribuții de asigurări, impozit pe venit și profit). Totodată, cele mai pronunțate creșteri nominale se remarcă în cazul TVA și contribuțiilor de asigurări”, au explicat reprezentanţii MFP.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 459,63 mld lei au crescut în termeni nominali cu 8,3% față de anul precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au înregistrat o scădere cu 1,5 puncte procentuale de la 40,1% din PIB în anul 2020 la 38,6% din PIB în anul 2021.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Anormale si dubioase sunt cheltuielile la capitole bugetare:
    – Bunuri şi servicii,
    – Alte transferuri,
    – Alte chetuieli.
    – Investiţii publice.
    Punct.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Anormale si dubioase sunt cheltuielile la capitole bugetare:
    – Bunuri şi servicii,
    – Alte transferuri,
    – Alte chetuieli.
    – Investiţii publice.
    Punct.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: