vineri

26 aprilie, 2024

20 decembrie, 2021

Proiectul de buget pentru 2022 prevede alocarea a 6,7% din PIB investițiilor, respectiv suma de 88,4 miliarde de lei, reiese din documentele publicate de Ministerul Finanțelor Publice.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat la debutul ședinței de guvern de luni, în care ar urma să fie aprobat bugetul, că suma este dublă față de cea din 2019.

„Fondurile însumează aproximativ 88,8 miliarde lei. Reprezintă, practic, dublul sumei investiţiilor realizate în România în anul 2019. Valoarea acestor bani constă în beneficiile pe care le vor aduce pentru oameni proiectele realizate”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.


El a anunțat câteva dintre investițiile care vor primi finanțare în cursul anului viitor:

  • Autostrada Sibiu-Piteşti
  • Autostrada Lugoj-Deva
  • Autostrada Nădăşelu-Suplacu de Barcău-Borş, inclusiv legătura Centura Oradea
  • Autostrada A3
  • Autostrada Câmpia Turzii-Ocna-Târgu Mureş
  • Autostrada de Centură Sud a municipiului Bucureşti, inclusiv intervenţiile privind Centura existentă
  • Autostrada de Centură Nord a municipiului Bucureşti
  • Drumul Expres Craiova-Piteşti
  • Drumul Expres Brăila-Galaţi
  • Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila
  • Autostrada Ploieşti-Buzău

Investiții strategice: 59 de proiecte prioritare, stadiu de implementare de 0%

În procesul de prioritizare a investițiilor ce vor primi finanțare în 2022, opt ordonatori principali de credite au transmis informații cu privire la 177 de proiecte de investiții publice semnificative, cu o valoare actualizată totală de 221 de miliarde de lei și un rest de finanțat pentru finalizarea acestora de 136 de miliarde de lei, se arată în ”Raportul privind situația macroeconomică pe anul 2022 și proiecția acesteia pe anii 2023-2025”.

Dintre acestea, 130 de proiecte de investiții publice semnificative se află în diferite stadii de implementare a căror valoare actualizată este de 189,2 miliarde de lei cu un rest de finanțat în vederea finalizării de 129,5 miliarde de lei.


Restul de proiecte în număr de 47, sunt proiecte ale căror lucrări de execuție sunt finalizate (stadiul fizic 100%) însă nu sunt închise financiar, fiind necesare plăți pentru sentințe civile, costuri aferente procedurii DAB, sentințe arbitrale, certificate finale, asistență juridică, audit de siguranță rutieră, litigii, exproprieri, etc.

Cea mai mare pondere în acest portofoliu de proiecte semnificative, aflate în diferite stadii de implementare, o deține Ministerul Transporturilor și Infrastructurii care administrează 94 proiecte de investiții publice semnificative, cu o valoare actualizată totală de 168,4 miliarde de lei, urmat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cu 10 proiecte de investiții publice semnificative, cu o valoare actualizată totală de 6,4 miliarde de lei lei.

La polul opus se situează Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării cu 2 proiecte și Serviciul de Protecție și Pază care derulează un proiect de investiții publice semnificativ.

Referitor la stadiul de implementare al celor 130 de proiecte de investiții publice semnificative transmise de ordonatorii principali de credite în cadrul procesului de prioritizare, se constată că un număr de 59 de proiecte au un stadiu fizic de implementare de 0%, iar 71 sunt în diferite stadii de implementare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: