1 martie, 2023

Biroul Procurorului Public European (Parchetul European – EPPO) avea în derulare, la finalul anului trecut, 1.117 de investigaţii, cu o valoarea totală a prejudicului de peste 14 miliarde euro, arată raportul de activitate al instituției prezentat miercuri.

EPPO a primit şi procesat 3.318 rapoarte de infracţiuni, în 2022, şi a deschis 865 de anchete. În aceste cazuri, judecătorii au decis îngheţarea a 359,1 milioane de euro în cursul investigaţiilor (comparativ cu 147,3 milioane de euro în 2021), ceea ce reprezintă de peste șapte ori mai mult decât bugetul organizaţiei pentru anul trecut.

În 2022, menționează raportul, s-a încheiat procesarea dosarelor restante preluate de la autoritățile naționale și au fost înregistrate noi suspiciuni de fraudă provenind din toate sursele posibile.


În total, EPPO a primit 3.318 procese verbale și a deschis 865 de anchete, corespunzătoare unui prejudiciu total estimat la 9,9 miliarde de euro.

Proporția sesizărilor venite din surse private (58%) indică așteptările mari ce există din partea cetățenilor UE în legătură cu activitatea Parchetului European.

La 31 decembrie 2022, aerau active 1117 investigații:

  • 16,5% din acestea aveau ca obiect fraudarea TVA și însumau daune estimate la 6,7 miliarde euro
  • 28,2% din dosare au avut o dimensiune transfrontalieră (acte fie comise pe teritoriul mai multe țări sau care au cauzat pagube  în mai multe ţări)

”La un an şi jumătate de la debutul activităţilor noastre, potenţialul EPPO nu poate fi ignorat. În 2022, am demonstrat că EPPO are o capacitate fără precedent de a identifica şi urmări fluxurile financiare volatile şi aranjamentele juridice netransparente. (…) Suntem pe drumul corect, dar trebuie să facem mai mult. EPPO este departe de a-şi fi atins potenţialul deplin. Dacă vrem ca EPPO să schimbe lucrurile durabil, avem nevoie de ajustări juridice şi organizaţionale. Acestea includ revizuirea regulamentului EPPO şi desemnarea pentru cazurile EPPO a unor anchetatori specializaţi pentru fraude financiare în toate statele membre paerticipante”, a declarat procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi.


O primă evoluţie pozitivă cu privire la nivelul de detectare a fraudelor ce afectează interesele financiare ale UE în unele state membre ar putea fi percepută. Există acum mai multe anchete iniţiate pentru fraudă cu fonduri UE în cele 22 de state membre participante decât media istorică de dinaintea creării EPPO. Acest lucru este vizibil în partea de venituri a bugetului UE, cu o concentrare sporită din partea unor autorităţi naţionale.

(Citește și: „Operațiunea Admiral: Fraudă TVA, de tip carusel, de 2,2 mld. euro, descoperită în 22 de state UE de Parchetul European„)

Frauda de tip carusel cu TVA este cea mai profitabilă infracţiune în UE, implicând pierderi fiscale de 50 de miliarde de euro anual în statele membre. Operaţiunea Amiral a evidenţiat că toate jurisdicţiile participante din UE pot fi implicate, indiferent de locul producerii pagubelor la un anumit moment dat sau de locul detectării. De asemenea, ea a arătat ramificaţiile internaţionale complexe ale fenomenului grav al infracţionalităţii financiare.

Totuşi, încă există discrepanţe semnificative care trebuie să fie soluţionate pentru ca EPPO să poată face o schimbare durabilă, în special în combaterea fraudelor transfrontaliere cu TVA.

EPPO – 22 state membre și 114 procurori europeni delegați

Procurorii europeni delegaţi formează avangarda EPPO, lucrând la nivel descentralizat în cele 22 de state membre participante din UE.

EPPO are activi 114 procurori europeni delegaţi, iar la sediul central din Luxemburg lucrează 217 de angajaţi.

EPPO, la care participă 22 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Fiecare stat participant are un procuror european în cadrul Colegiului EPPO la Luxemburg, care este prezidat de procurorul-şef european. Fiecare ţară participantă are cel puţin doi procurori europeni delegaţi, care conduc investigaţii în ţara lor. Patru state membre ale UE – Polonia, Suedia, Ungaria şi Irlanda – au ales să nu participe la EPPO, iar Danemarca are un opt-out de la spaţiul european de libertate, securitate şi justiţie. 

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: