miercuri

24 aprilie, 2024

29 noiembrie, 2022

Parchetul European condus de fosta șefă a DNA din România, Laura Codruța Kövesi (foto), a descoperit în colaborare cu procurorii din alte 22 de țări UE, o rețea de fraudă tip carusel în materie de TVA, cu mărfuri electronice populare, estimată până acum la 2,2 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Biroul procurorului șef european (Parchetul  European, European Public Prosecutor’s Office – EPPO).

Parchetul European (EPPO), „în cooperare cu 14 agenții de aplicare a legii din state membre ale UE, a desfășurat, marți, măsuri de investigare simultane, inclusiv mai mult de 200 de percheziții, în legătură cu o schemă complexă de fraudă TVA”, spune comunicatul citat.

„Operațiunea Admiral” a avut loc în urma unor investigații declanșate în aprilie 2021 de Autoritatea fiscală a provinciei Coimbra din Portugalia, care cerceta o companie care vindea telefoane mobile, tablete, căști și alte dispozitive electronice, fiind suspectată de fraudă cu TVA.


Când EPPO și-a început activitatea, în iunie 2021, autoritățile portugheze au raportat cazul procuraturii UE.

Parchetul european descâlcește marele „carusel” TVA european

Deși, din punct de vedere național, pe baza anchetei administrative, facturarea și declarațiile fiscale păreau a fi în regulă în Portugalia, procurorii europeni delegați din această țară au decis să continuarea investigațiilor, spune comunicatul EPPO.

S-a descoperit treptat legături între compania suspectă din Portugalia și aproape alte 9 000 entități și peste 600 de persoane fizice situate în diferite țări.

La 18 luni de la primirea raportului inițial, EPPO scoate acum la iveală ceea ce se crede a fi cea mai mare fraudă de tip „carusel” în materie de TVA investigată vreodată în UE – potrivit sursei citate.


Rețeaua infracțională este extinsă în cele 22 de state membre participante la EPPO, ca și în Ungaria, Irlanda, Suedia și Polonia, precum și în țări terțe, inclusiv Albania, China, Emiratele Arabe Unite, Mauritius, Serbia, Singapore, Elveția, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite.

O rețea de crimă organizată la nivel „industrial”

Dincolo de mărimea prejudiciilor, această fraudă de tip „carusel” în materie de TVA se remarcă prin „complexitatea extraordinară a lanțului” de companii implicate: de la cele care „acționează ca furnizori aparent curați de dispozitive electronice”, până la cele care solicită rambursări de TVA de la autoritățile fiscale naționale în timp ce vând aceste dispozitive online unor clienți individuali.

Și care, ulterior, canalizează veniturile obținute din aceste vânzări în străinătate, înainte de a dispărea ele însele – până la cele care spală veniturile obținute din această activitate infracțională.

„Aceste activități nu ar fi posibile fără implicarea mai multor grupuri de crimă organizată cu înaltă calificare, fiecare dintre acestea având roluri specifice în cadrul schemei globale. Lucrând la nivel transnațional, aproape cu o logică industrială, acestea evită de ani de zile să fie detectate”, spune EPPO.

Frauda de tip „carusel” în materie de TVA, sau „frauda intracomunitară a comerciantului lipsă (Missing Trader Intra-Community, MTIC), este cea mai profitabilă infracțiune din UE, cu aproximativ 50 de miliarde de euro în pierderi fiscale pentru statele membre.

„Prin Operațiunea Admiral, Parchetul European pune în centrul atenției o industrie criminală extrem de sofisticată. Aceasta a prosperat în Uniunea Europeană, în special din cauza limitărilor structurale ale autorităților fiscale și de aplicare a legii naționale, atunci când este vorba de criminalitatea financiară transfrontalieră”, a declarat Laura Kövesi, procurorul șef european. Fără EPPO, pregătirea acestui tip de operațiune „ar fi durat ani de zile – sau, mai probabil, nu ar fi avut loc niciodată. Operațiunea Admiral este o demonstrație clară a avantajelor unui parchet transnațional”, a subliniat Laura Kövesi, potrivit comunicatului citat.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: