sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 mai, 2022

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că este în favoarea unui nou tip de „comunitate politică europeană”, entitate care să permită țărilor din afara Uniunii Europene, inclusiv Ucraina și Marea Britanie, să se alăture „valorilor fundamentale europene”, transmite Reuters.

În cadrul unui discurs susținut în Parlamentul European de la Strasbourg, Emmanuel Macron a spus că realegerea sa în fruntea statului este un semnal că francezii și-au dorit o integrare europeană mai profundă.

Liderul de la Elysée a avertizat totuși că dezideratul Ucrainei de aderare la blocul comunitar nu se va putea realiza decât în câțiva ani și, ca urmare, trebuie să i se dea o oarecare speranță pe termen scurt.


„Ucraina, prin lupta și curajul ei, este deja un membru sincer al Europei noastre, al familiei noastre, al uniunii noastre”, a spus Emmanuel Macron.

„Chiar dacă i-am acorda statutul de candidat mâine, știm cu toții foarte bine că procesul pentru a-i permite aderarea ar dura într-adevăr câțiva ani, probabil câteva decenii”, a adăugat el.

În locul înlesnirii standardelor stricte de aderare la UE pentru a permite o integrare mai rapidă a statelor-candidat, Emmanuel Macron a sugerat crearea unei entități paralele pentru atragerea țările care aspiră să se alăture blocului, o referire adresată probabil și Marii Britanii, țară care a părăsit uniunea.

Această „comunitate politică europeană” va fi deschisă națiunilor europene democratice care aderă la valorile sale fundamentale în domenii precum cooperarea politică, securitatea, cooperarea în energie, transport, investiții în infrastructură sau circulație a oamenilor, a precizat liderul francez.


„Aderarea la acestă comunitate nu ar însemna neapărat obținerea statutului de membru UE”, a spus el. „Nici nu ar fi închisă pentru cei care au părăsit UE”, a mai precizat Emmanuel Macron.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: