31 octombrie, 2022

Contracția economiei europene nu a început încă, PIB-ul UE din trimestrul al treilea înregistrând o creștere de 0,2% față de trimestrul anterior, reiese din datele publicate luni de Eurostat.

Totuși, inflația continuă să crească, ceea ce înseamnă că economia europeană se pregătește pentru o iarnă grea, indicele prețurilor de consum din zona euro consemnând un avans de 10,7% în octombrie.

Rezultatul bun în ceea ce privește PIB-ul reprezintă, în mare măsură, consecința prelungirii impactului pozitiv al revenirii economiei a zonei euro din pandemia de COVID-19.


”Cu toate că unele fisuri încep să fie vizibile la nivelul economiei zonei euro, aceasta a continuat să se extindă în trimestrul al treilea”, notează, într-o notă transmisă investitorilor, economiștii băncii olandeze ING.

O imagine sumbră

Cauzele au fost diferite. În Germania, spre exemplu, se pare că acest lucru s-a datorat, în principal, unui ultim imbold al consumului populației, în timp ce în Franța creșterea consumului a stagnat deja, însă investițiile au fost motorul surpriză al avansului PIB. Spania a înregistrat o încetinire rapidă a creșterii economice, dar redresarea turismului a împiedicat economia să intre în teritoriul negativ în trimestrul al treilea.

”Per total, imaginea rămâne însă sumbră. Încrederea consumatorilor este aproape de minimele istorice, deoarece creșterea salariilor reale este la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. Acest lucru afectează în mod substanțial perspectivele de consum, deoarece vânzările cu amănuntul au înregistrat deja o tendință de scădere în ultimele trimestre. Redeschiderea economiilor a impulsionat serviciile, dar acest efect se estompează acum. Cu ratele dobânzilor în creștere și perspectivele economice incerte, așteptările investiționale scad și ele. Prin urmare, ne așteptăm în continuare ca economia să se contracte în trimestrele următoare”, punctează specialiștii ING.

Inflația de două cifre

Rata inflației din zona euro a crescut din nou în octombrie, la 10,7%, în mare măsură din cauza creșterii prețurilor la energie.


”Prețurile scăzute de pe piața angro din ultimele săptămâni clar nu se traduc încă în scăderea prețurilor pentru gospodării”, punctează economiștii.

De fapt, este probabil ca acest lucru să se întâmple doar în câteva luni și chiar și asta depinde de factori nesiguri, cum ar fi aprovizionarea cu energie și vremea, avertizează ei.

Inflația alimentară continuă să crească rapid, în ciuda moderării prețurilor mărfurilor, iar inflația bunurilor de consum arată încă câștiguri lunare mari, ceea ce a împins inflația de bază până la 5%. Prețurile serviciilor au înregistrat o creștere mai modestă, de 4,4% în octombrie.

”În general, există încă dovezi clare că efectele de runda a doua asupra economiei ale șocurilor de ofertă continuă să împingă inflația în sus, în ciuda moderării cererii”, conchid specialiștii.

Având în vedere slăbirea condițiilor economice și perspectiva unei recesiuni în iarnă, economiștii se așteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă ”pasul” majorărilor de dobândă la următoarele ședințe de politică monetară, la 50 de puncte de bază.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: