vineri

19 aprilie, 2024

30 ianuarie, 2023

Economia Germaniei s-a contractat neașteptat în trimestrul al patrulea din 2022, un semnal că cea mai mare economie a Europei este pe cale să intre în mult anticipată recesiune, ca urmare a efectelor războiului din Ucraina, transmite Reuters.

PIB-ul Germaniei a înregistrat în T4 o contracție de 0,2% față de trimestrul anterior, potrivit datelor oficiale. Analiștii chestionați de Reuters anticipau o stagnare. În trimestrul anterior, economia germană consemnase un ritm de creștere de 0,5% din PIB față de trimestrul precedent.

Declinul din ultimele trei luni ale anului trecut face o recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere economică) mai probabilă, în contextul în care mulți analiști consideră probabilă o contracție a activității economice la începutul acestui an.


”Scăderea PIB-ului Germaniei în T4 sugerează că criza energetică a început să afecteze activitatea la sfârșitul anului trecut. Acest lucru aruncă apă rece asupra recentului optimism cu privire la perspectivele pentru zona euro și sugerează că o recesiune tehnică atât în Germania, cât și în zona euro în ansamblu au devenit acum mai probabile decât erau anterior”, se arată într-o notă transmisă investitorilor de Franziska Palmas, senior Europe economist la capital Economics.

Evoluția din Germania ar putea indica o contracție de 0,1% din PIB a economiei zonei euro, o veste proastă în contextul în care indicatorii de sentiment sugerau o revenire a activității.

Potrivit biroului german de statistică, scăderea PIB din ultimul trimestru s-a produs pe fondul unei scăderi a consumului privat, o consecință a deteriorării puterii de cumpărare pe fondul avansului inflației și costurilor energiei.

Privind în perspectivă, credem în continuare că Germania va evita o recesiune profundă. Acest lucru se datorează sprijinului generos al guvernului pentru atenuarea efectelor crizei energetice, scăderii recente a prețurilor la gaze și comenzilor restante care susțin activitatea în unele sectoare industriale, inclusiv auto”, susțin specialiștii capital Economics.


O recesiune în Germania devine astfel mai probabilă, amploarea acesteia depinzând și de amploarea contracțiilor economice ale principalilor săi parteneri comerciali, SUA și Marea Britanie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: