vineri

19 aprilie, 2024

12 ianuarie, 2023

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au reușit anul trecut să convingă Comisia Europeană să le permită subvenții fără precedent pentru companiile din țările lor.

Regulile „temporare” decise de Comisie în timpul pandemiei de COVID au fost actualizate și prelungite după atacul Rusiei din Ucraina.
Acestea permit guvernelor să distribuie fonduri care în vremuri ”normale” ar fi fost interzise de legislația europeană privind ajutoarele de stat, legislație care protejează piața unică de concurența neloială.

Ajutoarele din 2022 le depășesc cu mult pe cele acordate în pandemie

În 2022, Franța și Germania au beneficiat de aproape 80% din subvențiile acordate sub cadrul temporar, potrivit datelor Comisiei analizate de Politico.


Piața unică a UE împlinește 30 de ani în acest an, dar regulile inventate pentru a menține concurența echitabilă între țările mari și mici par să nu mai însemne mare lucru în moment de criză.

În 2022, Comisia a aprobat, în baza acestui cadru temporar, 170 de cereri naționale de ajutor de stat de urgență în valoare de aproximativ 540,2 miliarde euro. Cu mult peste recordul de 384 de miliarde de euro ajutoare de stat aprobate în 2020, la apogeul crizei COVID.

Aproape jumătate din suma totală de 540 miliarde a reprezentat ajutor german, în timp ce Franța s-a situat pe locul doi, cu puțin sub 30 la sută. Deci, în ciuda disputelor lor publice, Parisul și Berlinul sunt de fapt perfect aliniate atunci când vine vorba de a-și ajuta marile lor companii.

În același an 2022, accesul Romei la ajutoare de urgență a fost de doar 4,7% – în ciuda faptului că țara era foarte dependentă de gazul natural rusesc.

Nicio schimbare la orizont


În loc să elimine treptat regimurile extraordinare de ajutor de stat, autoritățile de reglementare de la Bruxelles merg înainte și permit sprijin de stat sub presiunea imensă a guvernelor naționale.

O revizuire din octombrie a regulilor a permis Franței să înceapă să plătească facturile de energie ale companiilor sale, în timp ce alte țări doreau să protejeze sau chiar să naționalizeze furnizorii de energie.

Acum, Comisia pregătește noi modificări ale regulilor ajutorului de stat, care le-ar slăbi suplimentar.

Guvernele care susțin noua ”reformă” – în special cel de la Berlin – spun că au nevoie de ajutor pentru a răspunde subvențiilor acordate de Washington în temeiul Legii de reducere a inflației.

(Citește și: ”Războiul subvențiilor: Franța și Germania insistă ca Europa să răspundă SUA cu propriile ajutoare de stat pentru industrie”)

Comisia mai analizează și posibilitatea de a permite țărilor UE să subvenționeze firmele din industrie pentru a evita relocarea.

Unele țări au obosit

Industria suedeză spune că alte modificări ale regulilor UE privind ajutorul de stat „nu pot fi justificate”. Confederația Întreprinderilor Suedeze a transmis Comisiei că țările UE au oferit deja „cantități substanțiale de ajutor de stat” în ultimii ani. „Competitivitatea întreprinderilor din UE ar trebui îmbunătățită în principal prin alte măsuri decât reducerea în continuare a regulilor UE privind ajutoarele de stat”, scrie grupul, avertizând împotriva „denaturarii sporite a concurenței pe piața unică”.

Și Spania a îndemnat Comisia să aprobe subvenții doar pentru proiectele Next Generation UE, care au fost deja verificate de Bruxelles ca parte a planurilor de redresare. Trebui evitată o „slăbire generală” a regulilor ajutorului de stat deoarece reprezintă o „amenințare la adresa condițiilor de concurență echitabile”, a susținut Madrid într-un document obținut de Politico.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: