cursdeguvernare

sâmbătă

5 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Germania adoptă o strategie mai dură a materiile prime critice – versiunea precedentă a fost considerată pasivă

4 ianuarie, 2023

Pe măsură ce cererea de materii prime critice necesare tranziției verzi crește, guvernul german a decis să își reînnoiască strategia privind materii prime, pentru a reduce dependența de alte state și a evita deficitul de aprovizionare, transmite Euractiv.

După ce războiul din Ucraina a expus pericolele dependenței excesive de un singur furnizor pentru importurile de energie, Germania a înțeles că trebuie să reduce dependențe similare în ceea ce privește aprovizionarea cu materii prime critice.

Cererea de materii prime critice precum litiu, pământuri rare sau grafit este de așteptat să crească vertiginos în următorii ani. Potrivit estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie, cererea de litiu – o componentă esențială pentru construcția bateriilor – este de așteptat să crească de 42 de ori până în 2040.


Noua strategie a guvernului federal urmărește să evite potențialele riscuri de aprovizionare care derivă din creșterea cererii.

(Citește și: ”Interviu Frank Umbach / Dacă nu ne vom asigura măcar o treime din materiile prime critice, UE va fi șantajată”)

„Discrepanța dintre cerere și ofertă care poate apărea pot duce, în cel mai bun caz, la creșterea prețurilor pentru produsele intermediare și finale, dar pot genera și situații în care comenzile nu pot fi onorate”, se arată într-un document care subliniază pietrele de temelie ale viitoarei strategii.

Criticii au avertizat că strategia germană privind materiile prime, publicată în 2020, este pasivă și lipsită de ambiție.

În timp ce aceasta a pariat pe prudența companiilor și își propunea să încurajeze doar eforturile corporative de a securiza lanțurile de aprovizionare, foaia de parcurs revizuită ar urma să adopte o abordare mai asertivă, recunoscând situația geopolitică tensionată și situația specială de piață a acestor mărfuri.

Abordarea dependențelor


Germania, dar și UE, este în prezent puternic dependentă de țările nedemocratice pentru importurile de materii prime critice, cum ar fi litiu, pământuri rare sau grafit.

În septembrie 2022, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a propus un Act privind materiile prime critice care ar trebui să sporească rezistența lanțurilor de aprovizionare și să reducă dependențele. Cu toate acestea, întrucât majoritatea competențelor în domeniul mineritului aparțin statelor membre, sunt necesare măsuri suplimentare la nivel național.

Potrivit unui studiu al Institutului German de Cercetare Economică, Germania este 100% dependentă de furnizorii străini pentru 21 din 27 de materii prime care sunt considerate critice.

Direcțiile de acțiune

Pentru a reduce aceste dependențe, guvernul german a subliniat trei domenii cheie de acțiune.

În primul rând, Berlinul pariază pe economia circulară și pe reciclarea acestor materii prime, precum și pe creșterea eficienței resurselor. În acest moment, Germania reciclează doar aproximativ 13,4% din materiale, în condițiile în care Comisia Europeană a recomandat dublarea acestui procent.

Cu toate acestea, întrucât produsele sunt eligibile pentru reciclare doar la sfârșitul ciclului lor de viață și vor rămâne astfel în urma creșterii vertiginoase a cererii, Germania pariază în continuare pe diversificarea lanțului de aprovizionare și pe creșterea extracției de materii prime critice de pe teritoriul său.

Pentru a stimula extracția de materii prime critice la nivel local, guvernul intenționează să reînnoiască regulamentul federal privind mineritul pentru a facilita extracția acestora la standarde ecologice înalte.

Deși Berlinul va continua să se bazeze pe importuri, guvernul își mai propune să diversifice numărul de țări din care importă aceste materiale. Pentru a depăși dependența de state precum China, Germania va căuta să construiască parteneriate strategice cu state precum Chile, Australia sau Canada, se arată în document.

Cu toate acestea, găsirea de noi furnizori se va dovedi anevoioasă, în condițiile în care aceștia vor trebui să respecte standardele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) impuse de Germania. Ca atare, diversificarea va fi posibilă doar dacă alți jucători internaționali vor adera la aceste standarde, avertizează documentul. Astfel, Germania va face eforturi pentru adoptarea standardelor internaționale ESG.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: