sâmbătă

13 iulie, 2024

drepturile angajatului în perioada de probă

11 ianuarie, 2023

Dacă ați terminat recent facultatea sau v-ați schimbat locul de muncă, este bine să știți care sunt drepturile angajatului în perioada de probă.

Drepturile angajatului în perioada de probă sunt prevăzute în Codul Muncii.

Articolul 31 din Codul Muncii stabilește o serie de reguli care trebuie respectate de angajator atunci când o persoană este angajată cu contract individual de muncă, dar cu o perioadă de probă.

Durata maximă a perioadei de probă


1. Articolul stipulează că, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcțiile de conducere.

2. În cazul persoanelor cu handicap, verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea acestora se face printr-o perioadă de probă de maximum 30 de zile calendaristice.

Concediul de odihnă în perioada de probă

3. În ceea ce privește drepturile angajatului în perioada de probă, este important de știut că, pe durata acesteia, salariatul beneficiază de toate drepturile și are toate obligațiile prevăzute în legislația muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum și în contractul individual de muncă.

Așadar, angajatul beneficiază și de concediu de odihnă în perioada de probă. Potrivit Codului Muncii, dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților, iar durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare. Însă dacă la finalul perioadei de probă angajatul a avut mai multe zile de concediu decât cele care i se cuveneau proporțional cu numărul zilelor lucrate, el va trebui să returneze banii primiți în plus.


Pe perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.

Drepturile angajatului în perioada de probă – zilele de sărbători legale

4. De asemenea, salariatul aflat în probă are dreptul la zile libere în toate zilele de sărbători legale în care nu se lucrează, precum și la zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil.

5. Salariatul are dreptul de a absenta de la locul de muncă în situaţii neprevăzute, determinate de o situaţie de urgenţă familială cauzată de boală sau de accident, dacă și-a informat angajatorul (durata nu poate fi mai mare de 10 lucrătoare într-un an calendaristic). Angajatul trebuie să recupereze perioada absentată până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru.

drepturile angajatului în perioada de probă
Foto: styles66 / pixabay.com

Drepturile angajatului în perioada de probă – demisia sau concedierea în perioada de probă

6. Pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiațiva oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia.

Cu alte cuvinte, angajatul aflat în perioadă de probă nu este obligat să mai stea la locul de muncă încă 20 de zile lucrătoare (dacă are funcție de execuție), respectiv 45 de zile lucrătoare (pentru salariații cu funcții de conducere) odată ce și-a anunțat angajatorul că își dă demisia.

Pe de altă parte, și angajatorul îl poate concedia imediat, fără preaviz.

Ce este perioada de stagiu

7. Referitor la drepturile angajatului în perioada de probă, Articolul 31 din Codul Muncii mai prevede că, pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior, primele 6 luni după debutul în profesie se consideră perioadă de stagiu. Fac excepție acele profesii în care stagiatura este reglementată prin legi speciale. La sfârșitul perioadei de stagiu, angajatorul eliberează obligatoriu o adeverință care este vizată de inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială își are sediul.

Perioada de probă și vechimea în muncă

Informații importante legate de drepturile angajatului în perioada de probă se regăsesc și în alte articole din Codul Muncii.

8. Astfel, Articolul 32 stabilește că, pe durata executării unui contract individual de muncă, nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă.

„Prin excepție, salariatul poate fi supus la o nouă perioadă de probă în situația în care acesta debutează la același angajator într-o nouă funcție sau profesie ori urmează să presteze activitatea într-un loc de muncă cu condiții grele, vătămătoare sau periculoase.

Este interzisă stabilirea unei noi perioade de probă în cazul în care, în termen de 12 luni, între aceleaşi părţi se încheie un nou contract individual de muncă pentru aceeaşi funcţie şi cu aceleaşi atribuţii”, stabilește Codul Muncii.

9. Perioada de probă constituie vechime în muncă.

Drepturile angajatului în perioada de probă și contractul pe perioadă determinată

10. Perioada în care se pot face angajări succesive de probă ale mai multor persoane pentru același post este de maximum 12 luni.

11. În ceea ce privește durata perioadei de probă în cazul contractului individual de muncă pe durată determinată, găsim aspecte relevante în Articolul 85 din Codul Muncii.

Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă care nu va depăşi:

a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.

Foto: 089photoshootings / styles66 / pixabay.com

Dacă acest articol despre drepturile angajatului în perioada de probă vi s-a părut interesant, vă recomandăm și:

Demisia fără preaviz. 3 situații în care poți părăsi imediat locul de muncă
Drepturile gravidei la locul de muncă. 18 obligații ale angajatorului
Drepturile mamei la locul de muncă. 16 obligații ale angajatorilor

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. In cayul unui actor, angajat de unspreyece ani la acelaşi teatru cu contract pe perioadă determinată, care sunt şansele, ca să i se recunoască drepturile şi să fie angajat pe perioadă nedeterminată? Mulţumesc!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. In cayul unui actor, angajat de unspreyece ani la acelaşi teatru cu contract pe perioadă determinată, care sunt şansele, ca să i se recunoască drepturile şi să fie angajat pe perioadă nedeterminată? Mulţumesc!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: