UPDATE: Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunțat că au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Cîţu Florin Vasile, în prezent senator, la data faptelor având şi funcţia de prim – ministru al Guvernului României, pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.
”Suspectului Cîţu Florin Vasile i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”, au mai precizat procurorii, arătând că se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
****
Știrea inițială:
Fostul premier Florin Cîţu s-a prezentat miercuri la sediul central al DNA, unde urma să fie audiat în dosarul achiziţiei de vaccinuri din pandemia Covid-19, în care prejudiciul calculat de procurorii anticorupție este de peste un miliard de euro. A stat mai puţin de jumătate de oră, iar la ieşire a declarat presei că şi-a îndeplinit atribuţiile cu respectarea legislaţiei.
“Ce pot să vă spun este că mi-am exercitat atribuţiile de prim-ministru cu respectarea legislaţiei în vigoare. Mai mult de atât nu pot să vă spun. (…) Acestea sunt declaraţiile pe care pot să le dau astăzi. (…) Dacă vă uitaţi la execuţia bugetară pe 2021 veţi vedea că execuţia este mai bună decât a fost estimată la începutul anului”, a declarat Florin Cîţu, la ieşire.
Întrebat dacă este vinovat sau nu, Florin Cîţu a răspuns: ”Mi-am exercitat atribuţiile de prim-ministru, cu respectarea legislaţiei în vigoare. (…) Nu pot să discut despre dosar, pot doar să vă spun că tot ce am făcut atunci a fost cu respectarea legislaţiei în vigoare. (…) Adevărul o să iasă la suprafaţă în timpul acestei anchete”, a declarat fostul premier, citat de News.ro.
Florin Cîţu a rămas fără imunitatepe 29 noiembrie, când senatorii au votat pentru acceptarea solicitării DNA.
În același dosar mai sunt vizați și foştii miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, de la USR.
Dosarul vaccinurilor anti-Covid
La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către CE a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii în numele statelor membre.
Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre, menţionează DNA.
Anchetatorii susţin că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.
„În prezenta cauză, în contextul menţionat, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”, acuză procurorii.
Conform DNA, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane vizate în dosar, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie prejudiciul adus bugetului statului prin această achiziție.
****