joi

25 aprilie, 2024

21 septembrie, 2021

DNA investighează în rem (fără nominalizarea suspectului) modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-Covid de către România, anunță Direcția Națională  Anticorupție.

Acuzația este de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, precizează un comunicat DNA.

Prezentăm integral comunicatul DNA:


Ca răspuns la solicitările transmise de către reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să vă comunice următoarele:

Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent.

Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (“in rem”), respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.

Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală.


Alte informații referitoare la stadiul anchetei nu pot fi puse la dispoziție în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.

România a recepționat până acum 18,5 milioane de doze de vaccin, a folosit doar jumătate din ele. Pe stoc – 3,7 milioane de doze

România a recepționat până acum 18,5 milioane de vaccinuri anti-Covid, din care a folosit doar circa 10 milioane de doze, iar pe celelate aproape cinci milioane le-a vândut sau donat.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a precizat, marți, într-o conferință de presă, că din cele 18,5 milioane de doze recepționate:

  • România are în prezent în stoc 3,7 milioane de doze.
  • Alte peste 9,95 milioane de doze au fost utilizate pentru vaccinare.
  • Diferența până la 14,7 milioane sunt dze revândute sau donate.

Aproximativ 750.000 de doze de vaccin au expirat, conform datelor transmise de către autorități la solicitarea HotNews.ro. Nu se precizează ce s-a întâmplat cu aceste doze, dacă s-au distrus sau se mai află în depozite.

Până la sfârșitul anului România urmează să mai recepționeze aproape 19 milioane de doze, conform coordonatorului campaniei naționale, Valeriu Gheorghiță:

  • În luna septembrie urmează să sosească aproximativ 1.955.000 de doze de la compania BioNTech-Pfizer. În luna octombrie, aproximativ 1,47 de milioane de doze. În noiembrie, decembrie – aceleaşi tranşe.
  • De la compania Moderna, pentru luna septembrie nu primim doze, pentru luna octombrie vom primi aproximativ 1,7 milioane de doze, noiembrie şi decembrie – aceeaşi tranşă.
  • Pentru AstraZeneca, livrările sunt suspendate.
  • Pentru vaccinul de la compania Johnson &Johnson, pentru septembrie vom recepţiona aproximativ 494.000 de doze, iar în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie sunt prevăzute a fi livrate circa 2,3 milioane de doze lunar.

Total = 18.859.000 milioane de doze

România, penultima la vaccinare în UE

Un număr de 5,3 milioane de persoane au fost vaccinate cu cel puțin o doză, 5,26 milioane de persoane fiind imunizate cu schema completă, total în care intră însă și numărul minorilor cu vârste de peste 12 ani.

Media UE depășise 75% din populația adultă vaccinată, la sfârșitul lunii august, în timp ce România continuare la jumătatea țintei, adică în jur de 37% din populația adultă imunizată cu schema completă.

75% din populația adultă a României înseamnă 10,4 milioane persoane, astfel încât România ar trebui să vaccineze încă pe atât, față de numărul cărora li s-au administrat seruri anti-Covid de la începutul campaniei și până în prezent.

Guvernul României a comandat 120 de milioane de doze de vaccin anti-Covid

Guvernul român a comandat 120 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, ce urmează a fi livrate pe aprcursul a mai multor ani, deși:

  • nu se știe cât va dura pandemia
  • nu se știe încă ce mutații vor exista și ce eficiență vor mai avea vaccinurile actuale, cine va dezvolta seruri mai eficace
  • nu există suficiente depozite
  • termenul de expirare este mult prea redus

Explicațiile premierului Florin Cîțu:

Strategia a fost iniţial făcută de Comisia Europeană, luând în calculul şi acest sistem de revânzare al vaccinului sau donaţii pentru alte ţări (…).

Deci, este o strategie în care noi am luat parte. Dacă nu participam la această strategie, poate că n-am fi avut vaccin la fel de repede (…)

Nu le-am cumpărat, sunt comandate aceste doze şi nu sunt pentru un an, sunt pentru mai mulţi ani. Pentru că de la început s-a ştiut clar că pandemia poate nu trece în primul an şi poate e nevoie de doze pe următorii ani. Aceste doze sunt şi pe anul viitor.

Premierul a adăugat că preţul total al dozelor va fi cunoscut atunci când România va trebui să le achite. „Vom vedea care este factura finală atunci când le vom plăti. Multe dintre ele le-am vândut, preţul a mai scăzut la unele dintre ele. Deci, nu există un cost fix la început. În primul rând, se face comanda şi apoi avem şi factura „, a explicat Florin Cîţu.

 

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: