sâmbătă

20 aprilie, 2024

21 septembrie, 2021

România a comandat, prin mecanismul european de achiziție, 120 de milioane de doze de vaccin anti-Covid. De peste șase ori populația rezidentă a României, adică suficiente pentru a imuniza de trei ori fiecare locuitor, inclusiv nou-născuții, cu câte două doze.
DNA a anunțat marți că are în lucru un dosar penal in rem, cu privire la faptă, în care nu a fost nominalizat deocamdată niciun suspect, modul de achiziție a vaccinurilor din România. Investigația a început de la sesizarea din oficiu a procurorilor.

Acuzația din dosarul DNA este de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.


La anunțul DNA, fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a reacționat pe contul său de Facebook și acuză că toate deciziile de achiziție de vaccinuri au fost luate de premierul Florin Cîțu, în pofida avertismentelor ministrului USR PLUS.

Achiziția vaccinurilor împotriva Covid-19 se face prin mecanismul european, cu reguli stricte și preț unic pentru toate statele membre, la cererea guvernelor naționale, care lansează o comandă fermă.

Întrebat de ce România a comandat 120 de milioane de doze, premierul Florin Cîțu nu a reușit să explice cum și cine a făcut estimarea necesarului, de ce a fost contractată această cantitate uriașă.

„Nu le-am cumpărat, sunt comandate aceste doze şi nu sunt pentru un an, sunt pentru mai mulţi ani. Pentru că de la început s-a ştiut clar că pandemia poate nu trece în primul an şi poate e nevoie de doze pe următorii ani. Aceste doze sunt şi pe anul viitor” – a fost explicația premierului.


Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a sugerat marți seara, la Digi24, că țara noastră a fost obligată să contracteze cantitatea ce-i revenea din dozele negociate de Comisia Europeană. „Nu le-am luat noi, așa, că ne-am gândit noi într-o zi”, a spus Dan Vîlceanu.

Mecanismul nu obligă însă nicio țară să comande o anumită cantitate, ci doar plafonează numărul pe care un stat îl poate cumpăra, proporțional cu populația.

Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor s-au opus suplimentării comenzilor

Cel puțin două ministere s-au opus deciziilor premierului de a suplimenta contractele pentru vaccinuri anti-Covid: Ministerul Sănătății (și pe mandatul lui Vlad Voiculescu, și pe cel al Ioanei Mihăilă) și Ministerul Finanțelor, când era condus de Alexandru Nazare.

Vlad Voiculescu relatează pe contul să de Facebook că s-a opus în guvern acestor contracte nejustificat de mari. Fostul ministru a prezentat un memorandum cu argumente într-una dintre ședințele Executivului.

Acuzațiile fostului ministru al Sănătății Vlad Voiculescu:

 

Ce am făcut atunci a fost să aduc la cunoștința întregului Guvern, în mod oficial (se poate consulta atât memorandumul din partea Ministerului Sănătății cât și înregistrarea ședinței de guvern care poate pot fi solicitată de la Secretariatul General al Guvernului) câteva lucruri:

1. Decizia de a comanda vaccinurile a fost luată de viitorul fost premier și comunicată Comisiei Europene (pentru că a fost vorba de o achiziție la nivel european) fără a se ține cont de opinia ordonatorul de credite (adică cel care plătea) iar acesta era Ministerul Sănătății. Am cerut ca această practică de a decide pe bugetul aflat în răspunderea mea, fără a fi consultat, să înceteze;

2. Aveam deja un număr mare de vaccinuri comandate deja, în raport cu toate scenariile vis-a-vis de campania de vaccinare – fără a fi lăsați să ne implicăm de la nivelul Ministerului Sănătății, în nici un fel, în campania de comunicare sau în alte acțiuni care să îmbunătățească această campanie. (…)

În urma deciziilor precipitate, tot prin decizia lui Florin Cîțu, România a comandat irațional vaccinuri fără număr, a cumpărat doze peste necesar și a ajuns în situația de a vinde și dona mai multe milioane de vaccinuri decât orice altă țară din Europa: nu din rațiuni umanitare, ci pentru că altfel ar fi expirat. Sper să aflăm din ancheta DNA și felul în care au fost distribuite aceste doze.

Ulterior, într-o conferință de presă organizată la Craiova, premierul menționa că unii s-au opus achizițiilor: „Atunci când a apărut o ofertă din partea Comisiei Europene de suplimentare a dozelor, am acceptat de fiecare dată. În ianuarie am suplimentat cu 8 milioane de doze Pfizer. O decizie pe care n-au susținut-o foarte mulți atunci, chiar nici acum câteva zile, dar azi se pare că e o decizie foarte bună”.

Peste mai puțin de o lună, Vlad Voiculescu era demis din funcția de ministru al Sănătății.

(Citiți și: „VIDEO/ Vlad Voiculescu, despre sistemul de sănătate: Epoleți, politizare, deprofesionalizare managerială. Bilanțul pe 4 luni pe care și l-a făcut fosul ministru”)

Fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, marți seara, la Realitatea Plus:

Noi, cei de la Finanțe, nu vedeam justificarea unui număr de 120 de milioane de doze de vaccin.

Am cerut o strategie de valorificare. Am atras atenția că există posibilitatea de a face stoc din aceste doze.

Toate aceste lucruri le-am transmis în scris. Am avut întâlniri cu cei din campania de vaccinare și le-am expus toate aceste probleme.

Erau cheltuieli foarte mari, doar pentru vaccinuri. Din nefericire, toate aceste semnale n-au avut efectul scontat.

Am fost la ECOFIN, în iunie, la Lisabona. Seara,după lucrări, am fost la masă și discutam cu alți 4 miniștrii de finanțe despre costurile ridicate cu achiziția vaccinurilor. Când am spus numărul de doze achiziționat de România, ceilalți au început să râdă.

Au fost discuții în ședințe de guvern, ceilalți miniștrii știu poziția mea. Cîțu mi-a spus că am o poziție rigidă. (…)

Au expirat 750.000 de doze doar până acum, dar expiră în fiecare lună. La un preț de 15 euro bucata, înseamnă aproape 11 milioane de euro. Ministerul Finanțelor a contestat achiziția suplimentară

România – singura țară din UE în care vaccinarea a fost militarizată 

În România, operațiunea de combatere a epidemiei de Covid-19 a fost militarizată, ceea ce a singularizat țara noastră în comunitatea europeană – Grupul de Comunicare Strategică, cel care se ocupă de strategia eforturilor de combatere și elaborează măsurile instituite în funcție de evoluția epidemiologică este la Ministerul de Interne, iar campania de vaccinare este coordonată de un angajat al Ministerului Apărării, Valeriu Gheorghiță.

Ambele structuri țin de ministere ale PNL și se subordonează direct premierului Florin Cîțu, cel care are și decizia ultimă privind achiziția serurilor împotriva SARS-CoV-2. Acesta nu a dezvăluit niciodată numele sfătuitorilor care l-au convins că România, cu mai puțin de 19 milioane de rezidenți, are nevoie de această uriașă cantitate de seruri.

Conform unor surse cursdeguvernare.ro, personajul care aducea la Ministerul Sănătății, ordonatorul de credite, documentele cu cantitățile ce urmau să fie comandate, era Cătălin Țucureanu, tânăr cercetător la Institutul Național Cantacuzino, institut subordonat și el Ministerului Apărării.

(Citiți și: „Jenanta festivitate înstelată a aniversării centenarului Institutului Cantacuzino: Istoria neromanțată a ceea ce trebuia să fie fabrica românească de vaccinuri”)

Acesta era curierul documentelor trimise de la Palatul Victoria spre semnare la Ministerul Sănătății și toate achizițiile s-au făcut prin acesta.

Cătălin Țucureanu deținea funcția de consilier onorific al secretarului de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu (membru PNL, reprezentantul al MS și vicepreșdinte al Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 ).

În România însă, secretarii de stat nu au consilieri onorifici, conform legii.

Cursdeguvernare.ro a încercat să discute cu Andrei Baciu, dar acesta nu a răspuns la telefon.

Cătălin Țucureanu, un cercetător talentat, potrivit surselor cursdeguvernare.ro, a fost numit în luna august membru în grupul de experți pentru „Supravegherea şi controlul gripei epidemice şi pandemice” responsabili cu elaborarea punctelor de vedere tehnice asupra documentelor aflate în dezbatere la nivel european şi asigurarea reprezentării la reuniunile structurilor de lucru ale instituţiilor Uniunii Europene.

România a recepționat până acum 18,5 milioane de doze de vaccin, a folosit doar jumătate din ele. Pe stoc – 3,7 milioane de doze

Conform surselor cursdeguvernare.ro, aproximativ 60 de milioane de doze de seruri anti-Covid au fost comandate pentru anul acesta, celelalte urmând să sosească anul viitor, deși:

  • nu se știa cât va dura pandemia
  • nu se știe încă ce mutații vor exista și ce eficiență vor mai avea vaccinurile actuale, cine va dezvolta seruri mai eficace
  • nu există suficiente depozite (în vara anul acesta a fost atinsă limita, conform surselor citate)
  • termenul de expirare este destul de redus, de aproximativ șase luni
  • gardul de acceptanță în rândul românilor este

România a recepționat până acum 18,5 milioane de vaccinuri anti-Covid, din care a folosit doar circa 10 milioane de doze, iar pe celelate aproape cinci milioane le-a vândut sau donat.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a precizat, marți, într-o conferință de presă, că din cele 18,5 milioane de doze recepționate:

  • România are în stoc 3,7 milioane de doze.
  • Alte peste 9,95 milioane de doze au fost utilizate pentru vaccinare.
  • Diferența până la 14,7 milioane sunt doze revândute sau donate.

Aproximativ 750.000 de doze de vaccin au expirat, conform datelor transmise de către autorități la solicitarea HotNews.ro. Nu se precizează ce s-a întâmplat cu aceste doze, dacă au fost distruse ori se mai află în depozite, în speranța prelungirii termenului de valabilitate.

Până la sfârșitul anului România, urmează să mai recepționeze aproape 19 milioane de doze, conform coordonatorului campaniei naționale, Valeriu Gheorghiță:

  • În luna septembrie urmează să sosească aproximativ 1.955.000 de doze de la compania BioNTech-Pfizer. În luna octombrie, aproximativ 1,47 de milioane de doze. În noiembrie, decembrie – aceleaşi tranşe.
  • De la compania Moderna, pentru luna septembrie nu primim doze, pentru luna octombrie vom primi aproximativ 1,7 milioane de doze, noiembrie şi decembrie – aceeaşi tranşă.
  • Pentru AstraZeneca, livrările sunt suspendate.
  • Pentru vaccinul de la compania Johnson &Johnson, pentru septembrie vom recepţiona aproximativ 494.000 de doze, iar în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie sunt prevăzute a fi livrate circa 2,3 milioane de doze lunar.

Răsunătorul eșec al campaniei de vaccinare din România

Un număr de 5,3 milioane de persoane au fost vaccinate cu cel puțin o doză, 5,26 milioane de persoane fiind imunizate cu schema completă, total în care intră însă și numărul minorilor cu vârste de peste 12 ani.

Media UE depășise 75% din populația adultă vaccinată, la sfârșitul lunii august, în timp ce România continuare la jumătatea țintei, adică în jur de 37% din populația adultă imunizată cu schema completă.

75% din populația adultă a României înseamnă 10,4 milioane persoane, astfel încât România ar trebui să vaccineze încă pe atât, față de numărul cărora li s-au administrat seruri anti-Covid de la începutul campaniei și până în prezent.

Fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru (PNL), acum consilier al prmeierului, atrăgea atenția marți că multe state europene se tem că românii şi bulgarii ar putea perpetua pandemia de Covid-19, iar în acest context statele UE vor impune restricţii pentru cetăţenii români dacă țara noastră nu reușește să se apropie de rata celorlalte țări din blocul comunitar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: