1 iunie, 2018

Guvernul a aprobat prevederile un proiect de lege privind combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului, care impune, de fapt, conversia acțiunilor la purător în acțiuni nominative.

Proiectul de lege definește termenul de „beneficiar real” și include în această definiție„persoana sau persoanele fizice care deţin ori controlează în cele din urmă o persoană juridică prin deţinerea, (…) inclusiv de acţiuni la purtător”.

Astfel, printre „factorii de risc privind clienții” luați în considerare la evaluarea riscurilor se numără și societăți care au acționari mandatați sau acțiuni la purtător.


Firmele, fundațiile și asociațiile vor trebui să declare beneficiarii reali (persoanele fizice care le controlează), iar autoritățile vor ține o evidență centralizată a acestora.

Nerespectarea termenului de transmitere a informațiilor poate duce chiar la dizolvarea judiciară a entității respective.

Procedura de raportare obligă, practic,  firmele să nu mai emită acțiuni la purtător și să transforme în titluri nominative pe cele care nu includ elementele de identificare ale titularului, în termen de cel mult un an și jumătate.

Descărcați AICI proiectul de lege privind spălarea banilor

Legea va transpune cu mare întârziere prevederile Directivei europene (UE) 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului.


Termenul de transpunere obligatorie în legislația internă a Directivei a fost 26 iunie 2017, iar România se expune „riscului de sesizare de către Comisia Europeană a Curții de Justiție a Uniunii Europene” , potrivit unui comunicat al Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), care a promovat proiectul de lege.

CE poate propune sancțiuni pecuniare „sub forma unei sume forfetare în cuantum minim de 1,8 milioane euro, la care se pot adăuga penalități cominatorii într-un cuantum cuprins între 2.200 și 140.000 euro/zi de întârziere”.

România este deja în situație de infringement și în această speță, după o odisee a amânărilor transpunerii în lege a directivei, care a inclus și evenimente controversate.

Astfel, Agentul guvernamental pentru CJUE, activ în chestiunea în cauză, a fost demis de premierul Viorica Dăncilă, după o remarcă televizată a președintelui PSD, Liviu Dragnea, că „este un domn la MAE care se opune la tot ce vine de la Guvern”, observă Profit.ro.

În România există 483 de firme emitente de acțiuni la purtător, adică peste 5,25% din totalul de 9.187 societăți pe acțiuni, potrivit datelor Ministerului Finanțelor de la sfârșitul anului trecut. 106 societăți cu acțiuni la purtător erau în procedură de faliment, dizolvare sau lichidare voluntară ori în întrerupere temporară a activității.

Proiectul de lege prezentat de ONPCSB dă un termen de 18 luni de efectuare a conversiei acțiunilor la purtător în acțiuni nominative în cazul societăților pe acțiuni deja înmatriculate la Registrul Comerțului.

Actul abia acum urmează să fie trimis la Parlament.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: