vineri

29 martie, 2024

19 ianuarie, 2017

FOTO: mhalert.ro Romag Termo,

Stocul de apă grea riscă să se degradeze din cauza lipsei condiţiilor tehnice de conservare, potrivit declaraţiei lui Ervin Watzlawek, directorul Romag-Prod, citat de Agerpres.

Rezerva de apă grea se află pe platforma industrială a Sucursalei Romag-Prod a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Mehedinţi, responsabilă cu păstrarea stocului în depozitul său.

RAAN a intrat în procedură de faliment, începând din 14 iunie 2016, prin decizia definitivă a Curţii de Apel Craiova.


Apa grea se află în proprietatea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi a RAAN, „în cea mai mare parte”, a precizat Ervin Watzlawek.

(Citiţi şi: ”Regia care producea apă grea (RAAN) a intrat în faliment”) 

„Actualmente pe platformă lucrează 90 de angajaţi. Nemaiexistând resurse financiare, aceştia vor pleca în şomaj, împrejurare în care apa grea depozitată va fi compromisă întrucât nu va mai fi cine să menţină în stare de exploatare echipamentele care asigură condiţii normale de păstrare a calităţii acesteia”, a explicat directorul Romag Prod, citat de Agerpres.

Pentru evitarea degradării calităţii apei grele „este urgent nevoie de înfiinţarea unei entităţi economice de gestionare a apei grele şi de alocare a fondurilor băneşti necesare pentru derularea activităţilor de menţinere (a stocului, n.r.) la parametrii de fabricaţie”, scrie Agerpres, care citează opinia lui Ervin Watzlawek.

Directorul Sucursalei Romag-Prod a RAAN a mai adăugat că dacă nu se vor lua măsuri de urgenţă de către Guvernul Grindeanu, apa grea va deveni inutilizabilă, iar în bugetul statului se va produce o pagubă de aproape 1,3 miliarde euro, cât este valoarea stocului de mii de tone de apă grea.


„Noi am făcut, în 2016, zeci de demersuri la autorităţile centrale, prin care am propus o astfel de unitate şi găsirea unor soluţii de păstare corespunzătoare a apei grele. Nu am fost luaţi în seamă. Apa grea este destinată reactoarelor 1 şi 2, în funcţiune, ale CNE Cernavodă, dar şi pentru cele ce se preconizează să se construiască”, a mai declarat Ervin Watzlawek.

Antecedente

RAAN a intrat în faliment ca urmare a „managementului defectuos, care „ a continuat chiar și pe perioada insolvenței. S-au recunoscut la masa credală datorii de 44,37 milioane de lei, fără acoperire legală, pretinse de o firmă a cărui patron este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional”, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei din mai anul trecut.

Contractele și zecile de acte adiționale pe care firma în cauză le-a încheiat cu RAAN, în perioada 2009 — 2012, au intrat în atenția DIICOT, directori ai Regiei „fiind cercetați penal pentru abuz în serciviu și pentru prejudicierea societății cu peste 23 milioane de lei. Iar aceste fapte sunt o mică parte din neregulile constatate, de exemplu, de Curtea de Conturi în rapoartele sale”, se spunea în comunicatul Ministerului Energiei.

În contractul de depozitare în custodie a cantităților de apă grea achiziționate la rezerva de stat încheiat între Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) și RAAN „se precizează obligația RAAN de a depozita și menține cu titlu gratuit cantitățile de apă grea din rezerva de stat aflate în custodie”.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: