Tribunalul Mehedinţi a declarat joi falimentul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), o decizie așteptată în condițiile în care statul a sistat producția de apă grea pentru Cernavodă dat fiind că există stocuri suficiente.
Lichidator judiciar a fost numită Societatea Euro Insol, controlată de avocatul Remus Borza, dar decizia este contestată de către Tudor & Asociaţii.
Regia a intrat în insolvenţă în 2013, când avea datorii de 680 milioane lei, printr-o procedură specială – o ordonanță de urgență – întrucât, explica atunci guvernul, nu exista o procedură de insolvență pentru regiile autonome şi a companiile strategice care operează cu instalaţii şi substanţe pentru producerea apei grele şi a produselor conexe, cu înalt grad de periculozitate şi complexitate.
“Incapacitatea de plată în care se află Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin poate conduce la încetarea activităţii, fapt ce poate produce catastrofe ecologice, fiind ştiut faptul că în instalaţiile R.A.A.N. – sucursula ROMAG PROD – se vehiculează 500 tone de hidrogen sulfurat, gaz toxic, letal şi exploziv, ce trebuie ars, în caz de sistare a producţiei de apă grea rezultând o cantitate însemnată de SO2, substanţă ce produce ploi acide cu influenţe negative asupra mediului şi sănătăţii populaţiei din zonă, cu efecte transfrontaliere”, se menţiona în OUG.
Un raport din 2015 al Ministerului Finanțelor referitor la situația companiilor de stat arăta că regia s-a aflat în 2014 pe locul doi în topul companiilor aflate în insolvenţă sau în lichidare și cu cele mai mari pierderi: Oltchim se afla pe prima poziție (cu 459,3 milioande de lei), urmată de RAAN (86 de milioane de lei) şi de Electrocentrale Galaţi (50 de milioane de lei).
RAAN producea apă grea pentru Centrala Nuclearelectrica din Cernavodă şi a rămas doar cu producția de energie termică şi electrică pentru uzul propriu şi pentru consumatorii din oraşul Drobeta Turnu-Severin.